Patryk Robacha Opublikowano 22 Października 2018 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2018 (edytowane) Umieszczam kolejny swój wiersz z serii wierszy egzystencjalnych, których celem nie jest przejaskrawianie rzeczywistości, a ekspozycja pewnych zachowań zupełnie pozbawiona fałszu, ubrana jedynie w nie do końca oczywistą formę. Co sądzicie? ty mówisz dobry wieczór ciemność po podwórzu rozlewa się ja tak z samego rana piję ciemność po podwórzu rozlewa się płonie w żyłach alkohol dwudziesta druga trzecia w pół do drugiej idę krzyki kogoś na kogoś siódma w nocy jadę alkohol dogasa dobry wieczór odpowiadam mrużę oczy słońce w twarz mi się jaskrawi Edytowane 22 Października 2018 przez Patryk Robacha (wyświetl historię edycji)
beta_b Opublikowano 22 Października 2018 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2018 Tym razem, jak dla mnie, to za mało wnętrza. Forma poprawna, wszystko się zgadza. Widzę w tym tekście przebłyski świadomości alkoholika; czas, obrazy, dzień dobry. Nawet nie wiem czy mi szkoda PL, bo jest przezroczysty. Ale mam niedosyt: ot, przechodzień. bb
Kobra Opublikowano 22 Października 2018 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2018 Mam bardzo podobne odczucia ja wyżej beta_b ... tekst zapisany ok... tylko tej głębi, którą tak kocham w tekstach, mi brak. Mam również niedosyt.
Patryk Robacha Opublikowano 22 Października 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Października 2018 @beta_b @poczwarka przeczytajcie proszę pierwszą i ostatnią strofę, resztę pomińcie, ale trzymajcie w pamięci zawartość. czy pomimo oszczędności słów, emocji, doświadczeń, treść wiersza staje się teraz przerażająco rzeczywista?
Kobra Opublikowano 22 Października 2018 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2018 Zwróciłam uwagę, że wiersz jest w konwencji dialogu. Pierwsza i ostatnia są klamrą. I podoba mi się w tych dwóch strofach :-) A może by tak te środkowe w klamrę? Tak sobie poczytałam: ty mówisz dobry wieczór ciemność po podwórzu rozlewa się płonie w żyłach alkohol nad ranem dogasa dobry wieczór odpowiadam mrużę oczy słońce w twarz mi się jaskrawi
beta_b Opublikowano 22 Października 2018 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2018 Wersja skrócona jest lepsza. Forma początkowa rozcieńcza przekaz. bb
jan_komułzykant Opublikowano 22 Października 2018 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2018 fakt, wersja @poczwarka też bardziej do mnie trafia. Z tym, że model "słupkowy" tutaj niekoniecznie w całości mi się podoba. Pozdrawiam.
Sylwester_Lasota Opublikowano 23 Października 2018 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2018 Trochę za długi wstęp do tego, w sumie, krótkiego utworu. Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi