Maria_M Opublikowano 6 Października 2018 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2018 Drobiazgi składają się na doskonałość, więc przeliczam guziki w sukience, włosy rozwiane układam, tam niedosunięta szuflada wstaję, popycham, by idealnie zlała się z frontem komody. Tak. Jesteś za młody, aby grzebać w śmietniku słów, wypowiadanych skrzywionym językiem. Zostaw i chodź. Bierz, jedz, pij za darmo, na pewno nie zwymiotujesz. 06.10.2018r. 5
Waldemar_Talar_Talar Opublikowano 6 Października 2018 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2018 Witaj - pierwsza cześć bardzo mi się podoba druga też wartościowa ale nie umiem zrozumieć co jedna ma z drugą wspólnego. Nie mam nic do wiersza ale to co napisałem mnie interesuje i pyta o co tu chodzi. Uświadom mnie bo może ja już nie daje rady... Pozd.serdecznie.
Gość Opublikowano 6 Października 2018 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2018 - a mnie się wydaje, że druga strofa to bardzo osobisty "przeskok" do obecnie dziejącej się rzeczywistości w domu autorki (...?)
Czarek Płatak Opublikowano 6 Października 2018 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2018 A mnie się podoba. Inaczej niż zwykle u Ciebie :)
Jemall Opublikowano 6 Października 2018 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2018 Żal w tym jakiś siedzi
Luule Opublikowano 6 Października 2018 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2018 Też nie do końca rozumiem 2 strofę. Nasuwa mi się skojarzenie - 1 strofa - czas spokoju, ułożenia, wręcz pedantycznej idealności, może idylli. 2- nerwy, dekonstrukcja, może syn w okresie buntu, 'jedz za darmo'- może w podtekście tego czasu kiedy dziecko jest po prostu na utrzymaniu rodzica. Nie wiem, te dwa ostatnie wersy dziwne, cała zwrotka pokazuje jakby wyprowadzenie z równowagi. Może w 1zwr peelka jest w ciąży, ale bez poszlak. Myślę, że bardzo osobisty jest ten wiersz, i dlatego przesłanie, cel zestawienia tych dwóch epizodów mogą być mniej czytelne... 1
Jemall Opublikowano 6 Października 2018 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2018 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Trzeba wrócić i przeczytać jeszcze raz
Luule Opublikowano 6 Października 2018 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2018 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Nie komentuję po jednym odczycie. Troszkę to potraktowałam jak zaczepkę...
Jemall Opublikowano 6 Października 2018 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2018 Wobec tego przepraszam
Luule Opublikowano 6 Października 2018 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2018 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Spoko. W sumie niedawno zrobiłam podobnie. Po prostu będąc tu już jakiś czas, wiem jak różne mogą być interpretacje i jak niezbieżne względem zamysłów autora. Coś dla kogoś jest oczywiste, drugi patrzy jak zdziwiona kurka, innym razem na odwrót. Po prostu z uśmieszkiem odczytałam- przeczytaj jeszcze raz, a jak nadal nie rozumiesz, to widocznie masz za niskie IQ (w podtekście) Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Ale już luz, bez niesnasek:) 1
Maria_M Opublikowano 6 Października 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Października 2018 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dziękuję za przeczytanie :) Nie raz tu czytałam, że wiersz powinien zawierać niedopowiedzenie, zagadkę, więc postanowiłam zaszaleć z wyobrażnią niedomówień. Treść pomimo dwóch epizodów z życia jest dość czytelna i prosta w zrozumieniu. Zaraz poczytam co inni napisali i jeszcze wrócę by wyjaśnić.
Maria_M Opublikowano 6 Października 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Października 2018 (edytowane) Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Wiersz nie ma nic wspólnego z moim obecnym domem i wydarzeniami. Raczej jest uniwersalny, każdy może wyciągnąć wnioski dla siebie Dziękuję za wizytę :) Edytowane 6 Października 2018 przez MaksMara (wyświetl historię edycji)
Maria_M Opublikowano 6 Października 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Października 2018 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Inaczej i mimo otoczki tajemniczości, nie jest aż tak zagadkowo :)
Maria_M Opublikowano 6 Października 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Października 2018 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Luule, szłaś w dobrym kierunku. W drugiej zwrotce nie chodzi o wyprowadzenie z równowagi, tylko pokazanie młodemu człowiekowi jak ma korzystać z życia wchodząc w dorosłość, aby „nie zwymiotował”, czyli nie popełniał utartych błędów. „Drobiazgi składające się na doskonałość” to wartości etyczne, moralne kształtowane w domu rodzinnym.
Maria_M Opublikowano 6 Października 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Października 2018 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Wiersz czy komentarz?
Maria_M Opublikowano 6 Października 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Października 2018 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Już w którymś komentarzu napisałam, że wiersz (zdaniem wielu) powinien mieć niedopowiedzenia, które to wpływają na szerszą interpretację. To jest poniekąd eksperyment z mojej strony, bo nie do końca się z tym zdaniem zgadzam. Dodam jeszcze, że zagadkami łatwiej pisać, bo często tak jest, że sam autor nie zna odpowiedzi. Wtedy niskie Q uderza w niego, a nie w czytelnika. I na pytanie co autor miał na myśli wymięka.
Maria_M Opublikowano 6 Października 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Października 2018 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Obiecałam, że wrócę, więc jestem. Pierwsza zwrotka to dom rodzinny i wartości w nim pielęgnowane, druga mówi, żeby je kontynuować i powielać, w przeciwnym razie można zwymiotować brudami świata. Tym bardziej, że dom rodzinny daje za darmo.
WarszawiAnka Opublikowano 6 Października 2018 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2018 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Mam takie same odczucia.
Maria_M Opublikowano 6 Października 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Października 2018 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dziękuję za czytanie. Wyjaśniłam z grubsza Waldemarowi, zajrzyj.
WarszawiAnka Opublikowano 6 Października 2018 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2018 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Czytałam, dzięki. Nie domyśliłabym się. Osobiście pozostałabym przy pierwszej części... :) Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi