Onlyhonest Opublikowano 17 Czerwca 2018 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2018 Nauczyli nas czytać, Nazw wszystkich gór i potoków, Ale nie nauczyli nas życia, Nie nauczyli nas kochać. Narysowali nam na tablicach Granice świata i ludzi I pokazali nam, jak zasypiać, Ale nie to, jak się budzić. Dostaliśmy piątki i szóstki Z mówienia, jak każe nam klucz; A teraz jedynki i dwójki Mamy z mówienia z dusz. Bo o tym, co najważniejsze, Nikt mądry książek nie pisze; Bo tam, gdzie liczy się serce Tam podręcznikiem jest życie. A wszystko to, co wie głowa, Ciągnie nas tylko w dół - Bo mózgi mamy po dwa, A serc tylko po pół. 3
Justyna Adamczewska Opublikowano 17 Czerwca 2018 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2018 Jak maszyny. My z drugiej połowy XX w. My z drugiej połowy XX wieku rozbijający atomy zdobywcy księżyca wstydzimy się miękkich gestów czułych spojrzeń ciepłych uśmiechów Kiedy cierpimy wykrzywiamy lekceważąco wargi Kiedy przychodzi miłość wzruszamy pogardliwie ramionami Silni cyniczni z ironicznie zmrużonymi oczami Dopiero późną nocą przy szczelnie zasłoniętych oknach gryziemy z bólu ręce umieramy z miłości Małgorzata Hillar
Maria_M Opublikowano 17 Czerwca 2018 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2018 Daję serducho, bo zamysł fajny i prawdziwy ale zasad interpunkcji trzeba przestrzegać, po to one są.
Luule Opublikowano 18 Czerwca 2018 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2018 Oj tak, dobrze piszesz. Choć nie ukrywam, nie jest to odkrycie świata, co nie znaczy, że nie można o tym napisać, naznaczyć. jedyne co, to troszkę forma tego wiersza nie do końca mi pasuje, zbyt grubym nożem ciachana, ale to takie moje odczucia. Ale treść ok. Mnie szczególnie z tym zasypianiem i budzeniem(!) (takie trochę buddystyczne, albo nawet i nie trochę) oraz następny wers z mówieniem, jak każe nam klucz - w punkt:) byciem takim wg programu, bez rozwoju własnego. pozdrawiam
jan_komułzykant Opublikowano 18 Czerwca 2018 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2018 proste życie jest piękne, jak Twój wiersz - zwyczajny, normalny, bez zawijasów, ale z wnętrza. Pozdrawiam. PS Andrzej_Wojnowski mnie uprzedził :)) bo miałem zamiar wrzucić ten sam kawałek - bo to prawie bliźniaczy tekst.
Rekomendowane odpowiedzi