Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

~~~

Na morskiej plaży gdzieś pod Kołobrzegiem

(jest właśnie zima, więc plaża ze śniegiem)

Jaś buduje narciarską skocznię.

Dzień i noc - ni chwili nie spocznie.

Lecz nie ma górki. Chce skakać z... rozbiegu.

@~~~~~~~~~~~~~~~~@            @......

Opublikowano (edytowane)

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Właściwie po co w ogóle rymy w limeryku? - żartujesz sobie, czy nadal nie rozumiesz z czym "to się je"...?

...

skopiowano z poradnika opisującego tworzenie limeryków:

.

"Kluczowe słowa powinny występować w pozycjach rymowych. Dotyczy to zwłaszcza wspomnianej wyżej nazwy geograficznej. Rymy powinny być możliwie pełne i głębokie, nie banalne, a wyszukane, najlepiej zaskakujące; płci dowolnej. Dopuszczalne są przekręcenia pisowni (szczególnie w przypadku rymów egzotycznych), byle służyły uzyskaniu efektu humorystycznego, a nie stanowiły wymówki dla lenistwa."

Edytowane przez musbron45 (wyświetl historię edycji)
Opublikowano

- no i fajnie - skakanie z rozbiegu też się "nie rymuje" ze skocznią narciarską - niech to zatem pozostanie jako "limeryk wolny". Może kiedyś poprawię, lecz teraz walczę z awarią komputera - "jadę na nim" na "pół gwizdka"

Opublikowano
Żeby zakończyć ową dyskusję, publikuję tutaj nieco zmienioną wersję oryginału, którego jednak nie uważam za wadliwy. Ale to mój, prywatny osąd.
Pierwotnej wersji nie będę zmieniał, bo przecież wtedy niektóre komentarze byłyby niezrozumiałe.
~~~~~~~~~~
Na morskiej plaży obok Kołobrzegu
(jest właśnie zima, pełno na niej śniegu)
Jaś buduje narciarską skocznię.
Dzień i noc - ni chwili nie spocznie.
Lecz nie ma górki. Chce skakać z... rozbiegu.
@~~~~~~~~~~~~~~@      @..... #
Opublikowano

- też mogłoby być, lecz to ktoś by porównał do "z psem, kotem, albo wielorybem"

- równie dobrze można napisać - z przedbiegiem

- niech jednak tak zostanie, jak jest - nie za bardzo jest się do czego doczepić w takiej formie

Pozdrawiam - 0dance3.gif

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

• Zarejestruj się. To bardzo proste!

Dzięki rejestracji zyskasz możliwość komentowania i dodawania własnych utworów.

• Ostatnio dodane

• Ostatnie komentarze

• Me uczucia opięte w mroku odcieniach Zmysły moje w samotności niciach uwikłane Jedynie przed twym licem, ożywam ma lubo Tyśże me bóle leczysz i rany zasklepiasz   Po twą bliskość w czułość odziany wyruszam Pod nocy nieboskłonami się skrywam By nierządnością miary nas nie ceniono Spętać cię frasunkiem bym nie zdołał   Wśród pnączy bluszczu, mnie wyczekujesz Ułożona pod ciemną fasadą spoczywasz Twego ciała chłód, owijam mymi ramionami Po twej szyi wspinam się ciepłymi ustami W pomroku pleśni, się w tobie zanurzam Na wieki z tobą w tym łożu zapadam Niech cisza naszą pieśń miłości śpiewa Gdy śmierć jak welon nas dwoje okrywa
    • @Jacek_Suchowicz Przypomniał mi się mój wiersz o samotności. Bardzo ładnie napisane, pozdrawiam!
    • I dlatego takich ludzi jak ja unikają - strach ma wielkie oczy i iście brązowe gacie, może pani rzucić okiem na esej z - "Myśli Polskiej" - opublikowałem wyżej wymieniony esej w komentarzu pod prozą poetycką - "Ten przeklęty Bóg..." - zauważy wtedy pani moje możliwości twórcze i ogromną wiedzę historyczną, tak przy okazji dodam: "Myśl Polska" - to jedyne - obiektywne czasopismo propolskie związane z Fundacją Imienia Romana Dmowskiego, nie tak dawno było całkowicie zablokowane - podobnie jak - "Najwyższy Czas" - Tomasz Sommer wygrał w Naczelnym Sądzie Administracyjnym z Agencją Bezpieczeństwa Wewnętrznego i nie ustąpi - złożył pozew przeciwko Mateuszowi Morawieckiemu za wprowadzenie bezprawnej cenzury - złamał on przy okazji Ustawę Zasadniczą - Konstytucję Trzeciej Rzeczypospolitej Polskiej - wygraną ma w kieszeni i zażąda odszkodowania finansowego ze strony Skarbu Państwa, podobnie postąpił Grzegorz Braun - oskarżony o tak zwaną mowę nienawiści - złożył pozew do Międzynarodowego Trybunału Sprawiedliwości w Hadze i wygrał - Skarb Państwa wypłacił mu odszkodowanie finansowe i to nie jest tak, iż jestem tylko skupiony na "Myśli Polskiej" - czytam również lewicowy "Przegląd" i związkowy "Tygodnik Solidarności", dalej: mam także aplikację - "Polska Wiadomości" - tam też są różne czasopisma - większość z nich to obcego kapitału - brukowce i powtarzają jak mantrę za tymi innymi - jak bezmyślne papugi...   Łukasz Jasiński 
    • W tej oćmie trwała Europa czas niemały; W trzynastym wieku brzask się pokazał

Rozumiem, że to z okazji 1000-lecia uzyskania naszej państwowości taki wierszyk wysmażyłaś Reniu :-) Olśniło mnie nareszcie, jakem sobie doczytała, no stąd ta w ogóle żadna przecież megalomania:

;-) No ładnie :-) Pzdr :-)  
    • @mariusz ziółkowski Dziękuję za komentarz. Tak, taki stan może nam towarzyszyć w obliczu wielu  rożnych sytuacji. Świat muzyki jest niewątpliwie takim miejscem.
  • Najczęściej komentowane

• Dodaj nową pozycję...