bajaga1 Opublikowano 12 Lutego 2018 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2018 (edytowane) Tak wiele w nas nadziei, Tak słodko ona kwitnie. Lecz gdy pewnej niedzieli, Ślad po niej znów zniknie… Zostanie nam wspomnienie, Goryczy cierpki smak, Bo znikło gdzieś marzenie, Rozmył się złudny blask. Tak z nami też się stało. Pamiętasz jak przez mgłę. Co po nas pozostało? I czy zapomnisz mnie? Gdy obraz zostanie cieniem Szept zaś chichotem zła. Zapomnij o pragnieniach We mnie nie został ślad. Edytowane 13 Lutego 2018 przez bajaga1 (wyświetl historię edycji) 3
azk Opublikowano 12 Lutego 2018 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2018 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Całość doskonała na tekst piosenki, ale w cytowanej frazie "jest" mnie razi - poszłaś na skróty dla rytmu, Bajago :) 2
bajaga1 Opublikowano 12 Lutego 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2018 (edytowane) Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Kocie szarobury -wiesz że maluję obrazy naprawdę można o nich pomarzyć - Usunęlam obraz bo chyba nie sprzyja zapominaniu Być może też śpiewam wszak śpiewać każdy może.... Dlaczego *jest* ci się nie podoba? Edytowane 13 Lutego 2018 przez bajaga1 (wyświetl historię edycji)
azk Opublikowano 13 Lutego 2018 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2018 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dlatego, że do "niech" powinno zostać użyte będzie, stanie się itp - czas przyszły, natomiast "jest" jest czasem teraźniejszym. To "jest" ma jedną cudowną cechę - jedną zgłoskę niezbędną do utrzymania rytmu. Więc może zamiast "niech" użyć "gdy"? Mocno to treści nie wypaczy. Rytmiczny wiersz rymowany to sztuka kompromisu pomiędzy tym co się chce powiedzieć, a tym co powiedzieć da się :) Miłego dnia :)
bajaga1 Opublikowano 13 Lutego 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2018 Dziękuję bardzo za wyjaśnienia...gdy tak to mogło by być. Miłego dnia
bajaga1 Opublikowano 13 Lutego 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2018 Myślę że dość tego poprawiania.
Rekomendowane odpowiedzi