Maria_M Opublikowano 10 Grudnia 2017 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2017 Nieoczekiwaność to sposób patrzenia konieczność szerzenia nowoczesnych metafor jutlandzki powiew ciszę kołysze z niepisanowości ta głębia zanika i foro przenika niepewność unika zderzenia.
Deonix_ Opublikowano 10 Grudnia 2017 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2017 Nie wiem czy dobrze rozumiem, ale mam wrażenie, że to Twoje przemyślenia nt. współczesnej literatury i języka obecnie używanego :) Pozdrawiam :)
Maria_M Opublikowano 10 Grudnia 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2017 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dobrze myślisz, coś w tym kierunku. Dziękuję za wizytę?
befana_di_campi Opublikowano 10 Grudnia 2017 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2017 Seplenią i pluszczą mi te "ść".Trochę ich za dużo. "Foro" z kolei brzmi (dla mnie) jak "refero", mimo że jest to przecież "interlingua" ;)
Maria_M Opublikowano 10 Grudnia 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2017 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Ma seplenić i pluszczyć, ma być brzydkie i szpetne jak współczesne np. neologizmy lub inne środki wyrazu tworzone na konkretne potrzeby. pozdrawiam
befana_di_campi Opublikowano 10 Grudnia 2017 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2017 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. No to dobrze :-) Przynajmniej obecnie wiadomo, o co w tym biega, aby to sobie swobodnie popluskało oraz rozkosznie posepleniło... :-))) :-)))
Bolesław_Pączyński Opublikowano 10 Grudnia 2017 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2017 Inny niż te z rymem ale ciekawy ciekawy, dużo przemyśleń, próbuję go zgłębić. Miłego:))
jan_komułzykant Opublikowano 10 Grudnia 2017 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2017 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. przyznam, że krew mnie zalewa kiedy słucham telewizyjnej nowomowy, a szczególnie przedłużania każdego wyrazu kończącego się spółgłoską o samogłoskę "y", czyli stwierdzeńY różnychY ludzikófY ;) U Ciebie natomiast występuje Iwanizm, kojarzący mi się z "zaIwanizmem" i żadnej nieoczekIwaności, poza sposobem patrzenia, rzeczywiście w tym nie ma. Martwi mnie jednak "konieczność szerzenia" tych "mega-potforuf" ;))) Pouczający wierszyk, pozdrawiam
Maria_M Opublikowano 10 Grudnia 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2017 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dziękuję za szczery komentarz. Nieoczekiwanie zaciekawił mnie Iwanizm- przybliż znaczenie. Proszę. miłego
Maria_M Opublikowano 10 Grudnia 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2017 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Bardzo dziękuję. Zgłębiaj. Dobrej nocy.
jan_komułzykant Opublikowano 10 Grudnia 2017 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2017 (edytowane) Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Nigdy nie słyszałaś określenia, że ktoś komuś zaiwanił np. rower? :) Prowieniencji nie podejmuję się wyjaśniać, ale iwanizm owszem, bo mi wpadłi do głowy po przeczytaniu Twojego wiersza i wyrażenia: Nieoczek(iwaność) i połączeniu obu tych określeń z jakiegoś niewytłumaczalnego powodu ;)) Edytowane 10 Grudnia 2017 przez jan_komułzykant (wyświetl historię edycji)
MORTIFER Opublikowano 11 Grudnia 2017 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2017 Każdy może pisać co i jak chce... ale z sensem proszę!
Maria_M Opublikowano 11 Grudnia 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2017 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. To jest mój na pewno, nic nie ma wspólnego z iwanizmem, a rzeczownik abstrakcyjny nieoczekiwaność - tak sobie wymyśliłam na tą potrzebę, chociaż takie słowo funkcjonuje i też już słyszałam - nieoczekiwany- nieoczkiwaność, zaradny- zaradność itd. można tak tworzyć bez końca. pozdrawiam
Maria_M Opublikowano 11 Grudnia 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2017 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Oczywiście, też jestem za. To taki wybryk jednorazowy. Mam nadzieję. Pozdrawiam i zachęcam do przeczytania innych moich wierszy.
Rekomendowane odpowiedzi