Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Don Vivaldi i ja (w lustrze)

Rekomendowane odpowiedzi

Jesienniejemy - 

Jesienniejemy - reverendissimo 

Maestro w samym lata 

preludium gdy agrest 

zielenieje i pięknieją jagody 

Czy muzyka też jesiennieje?

** 

Partytury nie więdną ani 

nie rozpadają się na żadne  

wiatropylne słowa - odpowiadasz - 

brząkadłami z Ospedale della Pieta 

to twoje wiersze wietrzeją humusem 

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Biorąc pod uwagę tytuł i i wiersz, odbieram to jako charakterystykę porównawczą. Widzę również taki oto obraz: Ty w łazience przy porannej toalecie a z pokoju dobiega muzyka Vivaldiego. Ta sytuacja jest okazją do refleksji na temat przemijania: sztuka- człowiek.

pozdrawiam muzycznie

Edytowane przez MaksMara (wyświetl historię edycji)

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Prawdziwa muza nigdy nie jesiennieje.

pozdrawiam

L'AUTUNNO - Concerto in Fa maggiore - fragment większej całości

Allegro

...dymiące złotem rdzy

cytryny seledyny oranże

ugry sieny burgundy

węgle cynobry bursztyny

jagód przepastne fiolety

srebra błękity i krepy

obrysowanej deszczem mgły

(kiedy jest zawsze najpiękniej)

*

Kolorami zauroczenie

głuchych fug przeoczenie

to przez września tropiki

to znów Vivaldiego zapatrzenie...

[...]

Z podziękowaniem za muzyczną ilustrację :-)

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

• Zarejestruj się. To bardzo proste!

Dzięki rejestracji zyskasz możliwość komentowania i dodawania własnych utworów.

• Ostatnie komentarze

• @Groschek   Nieprawda, anonimowość jest charakterystyczna dla tchórzy i alkoholików i dla tych zdrajców, którzy mają wszystko i jeszcze i jeszcze i jeszcze im mało, podobno o Polsce świadczy bogactwo, wręcz przeciwnie: o Polsce świadczy Serce - bolesna i okrutna prawda, dajmy przykład: mam całą skrzynkę piw i nie dam rady wypić, a skąd mam: koledzy z wojska zrobili składkę, to jest właśnie realny świat, a przez internet - tak jak tutaj - to są pełni ludzie fałszu, zakłamani i obłudy, dajmy taki głupi przykład: takich i o takich pogardliwie się mówi - miliensi - mają wszystko: nie piją, nie palą, nie tańczą i nie śpiewają, tacy ludzie są pierwsi jako samobójcy - co będzie jak wybuchnie wojna? Myślą, iż ja będę ich pupę ratował? Prędzej strzelę im w głowę, aby nie przeszkadzali dać innym żyć i normalnie funkcjonować, kiedy byłem w wojsku - o takich mówiono - lamusy, mój rocznik to osiemdziesiąty, a w latach dziewięćdziesiątych szkoliła mnie Żandarmeria Wojskowa, gdyby nie oni, to: nie przeżyłbym tego - jak kilka lat temu zostałem bezprawnie wyrzucony na warszawską kostkę brukową przez Hannę Gronkiewicz-Waltz.   Łukasz Wiesław Jan Jasiński herbu Topór 
    • @Bożena De-Tre @Marianna Dziękuję za pochwały i komentarze. To miłe z Waszej strony. @Duch7millenium Dziękuję za wpis, choć go nie rozumiem. Oświadczam, że nie chciałem nikomu dokopać. Pozdrawiam
    • gwiazdy na niebie mają  zapisany nasz los  spoglądają na ziemię  nie wiemy co szykują  jak połączą    chcemy kogoś poznać  tęsknimy marzymy  każdy na swój sposób  mamy upatrzonych partnerów  coś jednak nie tak…    przeznaczyły  dla nas innych  nie spieszmy się  poczekajmy aż gwiazdy  połączą w jedno    10.22/25 andrew
    • @viola arvensis dokładnie tak. Należy "ważyć" swoje słowa - bardzo mądrze - pozdrawiam 
    • @Somalija jak zwykle zaskakujesz, Aga...
  • Najczęściej komentowane

• Dodaj nową pozycję...