Justyna Adamczewska Opublikowano 21 Sierpnia 2017 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2017 (edytowane) Ośnieżone szczyty, wśród nich splotów liny na smagłej zmarzlinie gra ten, co grać umie. Idźmy razem tam w dal, wszak każdy by tak chciał być jak cień białawy pokoleń Wytrwałych. Pamiętaj druhu mój, przedmiotem gry jest fakt, przeobrażenia tnij i zdobądź wszystko – ach! Lipiec 2017 r. Justyna Adamczewska Edytowane 21 Sierpnia 2017 przez Justyna Adamczewska (wyświetl historię edycji) 1
Alicja_Wysocka Opublikowano 21 Sierpnia 2017 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2017 (edytowane) Justynko, Starałaś się w każdym wersie o jednakową ilość sylab - super. Jeśli chodzi o rymy, to mam pewne ale. Rym jednosylabowy - akcent męski, zwany oksytonicznym Rym wielosylabowy - zwany rymem paroksytonicznym Kiedy piszesz wiersz rymowany, wypada się trzymać pewnych zasad, i tak. Jeśli rym jednosylabowy, to wszędzie, jeśli wielosylabowy, to też wszędzie. Można łączyć, ale systematycznie, co nie jest takie proste. Dodam jeszcze, że jeśli masz obok siebie dwa wyrazy jednosylabowe, to one tworzą rym paroksytoniczny. W języku polskim akcent pada zawsze na przedostatnią sylabę. Szczególnie w poezji rymowanej układ akcentów jest bardzo ważny. Czasem mówi się, że wiersz sam się czyta, że płynie. Kiedy płynie? Kiedy stopy akcentowe są poukładane właściwie, można wystukać rytm, zaśpiewać (podkładając pod sylaby nutki) Melodii wiersza pilnuje też średniówka, ale może o tym innym razem, tymczasem pozdrawiam, wiem, że jesteś pracowita jak pszczółka :) Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Edytowane 21 Sierpnia 2017 przez Alicja_Wysocka (wyświetl historię edycji) 2
Justyna Adamczewska Opublikowano 21 Sierpnia 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2017 Dziękuję, Justyna
Andrzej_Wojnowski Opublikowano 21 Sierpnia 2017 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2017 Podoba mi się a... pozdr. 1
Justyna Adamczewska Opublikowano 22 Sierpnia 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2017 (edytowane) Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dziękuje, Andrzeju. Pozdrawiam serdecznie, Justyna :))) Muzyka Kolorowy wizerunek Puszkina: twarz niezwyczajna i jakże wrażliwa. Z szacunkiem śpiewając pieśni Bułata, możemy zrozumieć cudowność świata. Przeszłość z teraźniejszością prowokują, odkrywamy ścieżki powoli - idąc. Edytowane 27 Sierpnia 2017 przez Justyna Adamczewska Zmieszczenie tekstu . (wyświetl historię edycji)
AnDante Opublikowano 27 Sierpnia 2017 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2017 (edytowane) Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Droga Justynko, oprócz całkowicie słusznych uwag Alicji, jest, niestety, sporo innych błędów w Twoim wierszu. Np. " wśród nich splotów liny", chyba jednak sploty lin, "przedmiotem gry jest fakt," - jaki fakt, ten wers nic nie mówi, "przeobrażenia tnij" - co to znaczy ciąć przeobrażenia, ja - przyznaję - nie wiem "zdobądź wszystko – ach!" - to ach to ma być wyraz zachwytu nad tym co ten ktoś może zdobyć czy na tym, że mu tak pięknie doradzamy? Przyznam, że pasuje do wierszaj jak garbaty do płota Odnoszę wrażenie, że dobierałaś słowa czy zwroty do rymów, nie bardzo sprawdzając czy one wnoszą coś do treści i czy są gramatycznie poprawne. Pozdrawiam :) AD Edytowane 27 Sierpnia 2017 przez JADer (wyświetl historię edycji) 1
Justyna Adamczewska Opublikowano 27 Sierpnia 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2017 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dziękuję, JADer, na razie wiersz taki pozostanie, muszę pomyśleć. :))) P. S. Twoja pomoc - ważna. j.
Rekomendowane odpowiedzi