Pomoc Wiosenna Opublikowano 24 Czerwca 2017 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2017 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Siadłem nad rzeką i tak rzekę "Długa przed tobą droga, Rzeko..."- czuliłem tym, co niedalekie, by łzami większyć nam odległość. Rzeka przelana o tę jedną, rozlała się, hen, już za nami, kiedy odszedłem taflą srebrną i zapłakała nad łąkami: "Wylałam się tu chwilę wiosną, pocieszyć waszą - was zielenią..." i odpłynęła. Trawy rosą, a od nich gwiazdy dziś się mienią. - Tę Jedną czasem w oknie widzę, gdy inne w starych oczach blakną, jak w nieskończoność nocy płynie - przeze mnie kiedyś tu przelaną. ---
Oxyvia Opublikowano 24 Czerwca 2017 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2017 Gwiazda-rzeka-kobieta-łąka-nieskończoność-noc mieni się i staje ciągle czymś innym, jak we śnie. Piękny wiersz oniryczny (tak się kiedyś mówiło). :)
Pomoc Wiosenna Opublikowano 25 Czerwca 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2017 Kobiety raczej tu nie ma :) Poza tym wszystko jak napisałaś. Dziękuję i pozdrawiam.
Annie Opublikowano 25 Czerwca 2017 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2017 Ale piękny nastrój wprowadziłeś tym wierszem i linkiem - syreny w złotych łuskach, gitary akustyczne ? Tekst mi się podoba nawet bardzo, rażą mnie tylko niektóre wyrazy, nie wiem czy to literówki, czy taki był zamiar. Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Nie powinno być jednak - rzeknę ? Zwiększyć ? piekna puenta ? Pozdr
Pomoc Wiosenna Opublikowano 25 Czerwca 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2017 Rzekę - skojarzeniowo rzec coś, ale przede wszystkim dalej jest przerzutnia: rzekę - czuliłem. Większyć - licentia poetica ;) od zwiększyć - czasu dokonanego, czyli coś w trakcie tego procesu. Dalej wiersz nawiązuje do tego - rzeka się rozlała, łąki obrodziły rosą, nawet nieskończoność stała się jeszcze bardziej nieskończona. A wszystko to przez jedną przelaną łzę. Dziękuję, Anno i pozdrawiam.
Oxyvia Opublikowano 26 Czerwca 2017 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2017 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Skoro jest rzeka, która działa jak człowiek i nawet mówi (jest spersonifikowana), to dla mnie jest ona kobietą w tym wierszu. Jest więc kobietą-rzeką-gwiazdą itd. - wszystkim naraz. :) Wiersz wyraża smutek - prawdopodobnie tęsknotę za kimś, kto odszedł do wieczności albo też - smutek kogoś, kto do tej wieczności odchodzi (jak my wszyscy, choć nie w każdej chwili jesteśmy tego świadomi). Tak odczytuję. Peel niekoniecznie musi być kobietą i pewnie nią nie jest, ale mówi w wierszu do kobiety - do uosobionej rzeki, która jest też symbolem wieczności i przemijania. Przynajmniej ja tak to odczuwam.
Oxyvia Opublikowano 26 Czerwca 2017 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2017 Zresztą wieczność jest też rodzaju żeńskiego. Poza tym w starożytnych kulturach bóstwem życia i śmierci bywały najczęściej kobiety - tak jakoś mamy to zakodowane w podświadomości - i w Twoim wierszu też rzeka jest jakby boginią wieczności i odchodzenia.
Pomoc Wiosenna Opublikowano 26 Czerwca 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2017 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Ciekawie czytasz. Może niezupełnie zgodnie z moim zamiarem autorskim, ale grunt, że przystaje taki odbiór do wiersza i podoba mi się :) Pozdrawiam. 1
Rekomendowane odpowiedzi