Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

w niedzielę stworzył Pan leniwego
obrazem człowieka go obdarzył
uczynił trudnym jego życie
drogę naznaczył stromizną

stworzony w lenistwo soczysty
żadnej pracy znosić nie pragnął
trud życia urządzał pomysłem
narzędzia tworzył stosował

świat wokół napełniał hałasem
maszyn urządzeń sposobów
czasu wolnego nadmiarem
hojnie współziomków obdarzał

co czynić gdy tyle swobody
obrzękła myśl sieje zamętem
wędrowiec potyka o schody
grzechem zapełnia czas wolny

Pan późno swój błąd zauważył
surowo upomniał człowieka
pomyłkę skutecznie naprawił
ku piekle w dół rzucił po schodach

swym palcem pogroził z wysoka
skrył niebo przed resztą stworzonych
leniwi z ich karkiem złamanym
przejęli rządzenie nad światem

morałem zakończyć wypada
postępu śledząc przyczyny
historię rozwoju dla świata
wyłącznie leniwi stworzyli
Opublikowano

@Zbigniew_Rułkowski

stworzony w lenistwo soczysty
żadnej pracy znosić nie pragnął

Jakieś dziwnie przekombinowane konstrukcje stylistyczne odnajduję w tym wierszu.
Dlaczego ,w lenistwo soczysty'?
Brak spójników, dookreśleń, sama nie wiem czego.
Wiersz wydał mi się jakiś okaleczony,

Pozdrawiam serdecznie

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Mi nie pasuje całkowicie mam wrażenie że w tym wierszu przyczynę upadku człowieka przypisujesz w dużej mierze lenistwu.Dla mnie taki wyraz nie przedstawia małą wartość "Lenistwo" bo w gruncie rzeczy za nim zawsze kryje się jakaś konkretna przyczyna natury psychologicznej czy psychospołecznej nie dająca się streścić jednym wyrazem na przykład taki jak lenistwo 

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

• Zarejestruj się. To bardzo proste!

Dzięki rejestracji zyskasz możliwość komentowania i dodawania własnych utworów.

• Ostatnio dodane

• Ostatnie komentarze

• Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Ja nie jem jajek jestem weganinem od wielu lat.   Wiosna już w pełni. Wchodzimy już powoli w najładniejszy okres w roku.
    • @Jacek_Suchowicz a może a może:) @Łukasz Jasiński dziękuję. @poezja.tanczy bardzo dziękuję i pozdrawiam serdecznie

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

@mariusz ziółkowski bardzo dziękuję. Doskonale podsumowałeś te moje wersy.  Pozdrawiam
    • Czasem szepcze, czasem szumi, Czasem brzęczy – niby pszczoła, Bujnie pleni się w urzędach, Na osiedlach – i w kościołach.   Jak mikroskop grzechy, zdrady, Braki, błędy wyolbrzymia, Jak chwast rośnie – poza grządką, Tuczy się – na cudzych winach.   Wścibskim okiem co nie swoje Obserwuje, recenzuje, Piórem ostrym na kształt miecza, Niedostatki wypunktuje.   Raz w redakcji się zatrudni, Raz dorabia w komitecie, Zwodzi damy i matrony, W sidła łapie – nawet dzieci.   W kłębach chowa się po kątach’, W stosach – po szafach się pleni, Boi się jedynie prawdy, Dyskrecji – i oświecenia.   Kiedy rozwód spowoduje Lub od grobu kogoś wpędzi, Niewiniątko zgrywa chętnie Białe, jasne – jak łabędzie.   Nie zaradzi jej odkurzacz, Ani miotła, ani szczotka, A jej imię w sześciu głoskach Proste krótkie – oto Plotka.
    • @Sylwester_Lasota Nie chcę "prorokować" ale wygląda na to, że jeden ma wygrać i już. Właściwie według mojej coraz gorszej orientacji on już został wybrany. I właściwie, a zwłaszcza jak tak jest, to naprawdę nie ma się czym przejmować, w sensie pokładania w wyborach jakiejś przesadnej nadziei. Dziwi mnie również jakaś taka wiara, że prezydent nam świat naprawi. No chociażby Polskę. No ja akurat nie wierzę, że będę miał odtąd mieszkanie albo że będę pisał lepsze wiersze. I wiele różnych takich najprzeróżniejszych. Rządzić można troszkę lepiej albo troszkę gorzej. I oby te następne 8 lat, bo 8, a nie 4, były nieco lepsze i tylko tyle i aż tyle.  
    • Nie zawsze można być sobą czasem sie w tym nie mieścimy jesteśmy sobie obcy Nie zawsze to co obok cieszy bywa że mocno boli mimo iż bliskie Nie zawsze mamy racje bywa że przegrywamy nie dajemy rady Nie zawsze nasze myśli są jasne jak gwiazdy bywają ciemne Nie zawsze prawda faktem bo życie to tylko moment który czasami  kłamie
  • Najczęściej komentowane

• Dodaj nową pozycję...