Jerzy_Edmund_Sobczak Opublikowano 18 Lutego 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2017 Nocką, kiedy mróz się skrada, na kamieniu głowę składasz, pod śniegową chcesz pierzyną gorzkie szepty serca wstrzymać. Zobacz - obok czarne wrony kraczą niezadowolone. Grzęźnie w chmurach wielki wóz, lepiej nie przystawaj tu. Otrząśnij z palta białe płatki, kiepsko udają gwiezdny pył. Pociągnij z flaszki łyk gorzałki, przyjaciółeczka wierna zeń. O psie wspominasz - szkoda, że zdechł, bo bydlak też lojalny był. Pieska pogoda i życie psie. Sprawdzasz, czy jeszcze rzucasz cień.Idąc, nie odciskasz śladów. Anioł stróż cię pozostawił, pewnie w piekle schlał się w trupa. Ty nie możesz niżej upaść. Nie masz domu, nie masz żony. Niewidzialny, za to wolny. Drażnią nuty wroniej chrypki, więc powtórnie sobie łyknij. Tylko nie zniknij w tym tumanie, w lamencie nad rozlanym mlekiem. Przecież na skraju galaktyki Stwórca odmienia pory roku. Jeszcze ogrzeje cię słoneczko, kolejnej wiosny się doczekasz. Nie lepiej umrzeć wśród zieleni, na łące, w glorii kwietnych pąków?Nocką, kiedy mróz się skrada, nie przystawaj, nie zostawaj.
Basia_Malic Opublikowano 18 Lutego 2017 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2017 @Jerzy_Edmund_Sobczak Witaj Jurku! Zastanawiam się nad rytmiką, próbowałeś to śpiewać?? może podłóż jakąś melodię a ja tu powrócę Pozdrawiam serdecznie:))
Basia_Malic Opublikowano 18 Lutego 2017 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2017 @Jerzy_Edmund_Sobczak Witaj Jurku! Zastanawiam się nad rytmiką, próbowałeś to śpiewać?? może podłóż jakąś melodię a ja tu powrócę Pozdrawiam serdecznie:))
Jerzy_Edmund_Sobczak Opublikowano 19 Lutego 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2017 @Basia_Malic Basiu, ja to śpiewałem pisząc. Wiele wierszy piszę ze słuchu, bo czuję w nich muzykę. Blues ma ciekawie zmienne kadencje. To pieśni improwizowane. Tu zmienność jest wyreżyserowana raczej. Niemniej, zapewniam Cię, że śpiewa się świetnie.
Rekomendowane odpowiedzi