Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Grecjo w pamięci chodzę ścieżkami
A w sercu moim miasto z palmami
Lata bezchmurne wiecznie gorące
A w koło morze solą pachnące
Z modlitwą proszę jak mogę szczerze
Jedności dla Nich wytrwania w wierze
Oby Jej problemy przyszłość rozwiązała

Miejsce niezgody zgoda zajmowała
Otwórz się duszo śpiewałam czasami
Układałam pieśni razem z cykadami

Podziwiałam ludzi i grecką kulturę
Uliczek i domów i cerkwi strukturę
Lata przeminęły z Grecji wyjechałam
Ale pamięć o Niej do dziś zachowałam
Koszyczek melodii to Jej piękna mowa
Ilekroć ją słyszę wciąż kocham od nowa

Opublikowano

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Ja też kocham Polskę to kolebka która mnie wykołysała a Grecji jestem wdzięczna za 4,5 roku schronienia przed wyjazdem do Kanady.Ludzie serdeczni ,którzy wiele nam pomogli stąd ta miłość do Grecji i kościoły np Św TRÓJCY -AGIA TRIADA i kapliczki też jak u nas. Nie tak dużo ale są.Pozdrawiam i dziekuję za komentarz

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

• Zarejestruj się. To bardzo proste!

Dzięki rejestracji zyskasz możliwość komentowania i dodawania własnych utworów.

• Ostatnio dodane

• Ostatnie komentarze

• @słownygolem najciężej to jest lekko żyć - pozdrawiam serdecznie

• Życie to droga, wśród świateł i cieni. Niekiedy w zachwycie, a czasem w udręce. Chwilą się mieni jak liście na wietrze, a serce mu bije – cichutko naprędce. W uśmiechu i we łzach, w rytmie tej przemiany. Nic nie zostaje, lecz wszystko przepływa. A w tej wędrówce, choć nieustanej, ukryta jest prawda – Tak, warto żyć - chyba.   Rzeszów 21 06 2025
    • nie zawsze jest fajnie czasem smutek zapuka albo wieje i pada tak to już jest   bo życie to taka gra raz   się wygrywa raz nie trzeba to zrozumieć nie myśleć tylko żle   cieszyć się z tego co obok pomarzyć o tym i tamtym pomodlić się po swojemu  a będzie nam lżej   iść drogą która na pisana na której końcu niewiadoma o której więcej wie nas los czy będzie fajnie czy nie      
    • Liryczna wersja Zbrodni i kary, trafiająca w samo sedno. Najbardziej trafna poniższa strofa:  

Potępienie społeczne często dotyczy tego, co widoczne i jakby podsunięte z premedytacją przed oczy, a nie szuka prawdziwej winy i osób za nią odpowiedzialnych. 
    • Dzień dobry,                         Inspiracja: zwierzenia ginekologów o tym co znajduią podczas badań.                Ginekolożka w Uboczu              nie wierzyła własnym oczom,              bilę snookerową,              tę sześciopunktową,              ujrzała w pacjentki kroczu.                                                              Ubocz – wieś w gm. Grabów                                      Pozdrawiam, Janusz.                                             
  • Najczęściej komentowane

• Dodaj nową pozycję...