jan_komułzykant Opublikowano 13 Lutego 2016 Autor Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2016 gdy z żelbetonu wyrosły słupki komun wodę lał komuch ogórka zawżdy wzięli by wzrosły słupki i lać chciał każdy słupki z betonu dziś rosną byle komu a rosną głupki i rosną słupki gdy się unoszą głupki i plączą w domu
bronmus45 Opublikowano 13 Lutego 2016 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2016 @jan_komułzykant . Swoimi wpisami hańbisz wielowiekowy dorobek formy haiku. Mógłbyś chociaż zapoznać się z klasycznym znaczeniem tych wypowiedzi. A swoje miniaturki możesz przecież zamieszczać na innych stronach. Żenada...
jan_komułzykant Opublikowano 13 Lutego 2016 Autor Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2016 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. strażniku haiku ;) I po co te nerwy? Żenadą jest to, że sam notorycznie ha - ha - "hańbisz" pewne zasady haiku, a w przypływach złego humoru wyjeżdżasz co jakiś czas z takimi "mądrościami". I po co, nudzisz się? :)Pchły, wszy, Mój koń szczający Obok mojej poduszki (Basho)
bronmus45 Opublikowano 14 Lutego 2016 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2016 @jan_komułzykant. . Ty dalej nie kumasz bazy... . Podałeś dobry przykład, zupełnie go nie rozumiejąc. Haiku to obrazek z przyrody, natury... a nie tylko układ sylab. A mówiłem - poczytaj sobie o tej formie wiersza...
jan_komułzykant Opublikowano 14 Lutego 2016 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2016 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Ciekawe, po czym wnosisz :) o czym mam pojęcie, a o czym nie. Jakieś nadnaturalne umiejętności? To śmieszne. To samo było w palindromach. Nie mając pojęcia o co chodzi czepnąłeś się rzeczy, których sam, albo kompletnie nie kumasz, albo robisz to bez zastanowienia i zarzucasz niewiedzę innym: http://www.poezja.org/wiersz,72,152979.html Rozumiem, chciałeś zabłysnąć - nie wyszło,ale jak sam widzisz - starałem się to załatwić delikatnie :) Jeśli już tak zatwardziale chcesz tępić złą formę, skąd u Ciebie tytuły w haiku? Nie wpadło Ci do głowy, że może robię pewne rzeczy z czystej przekory, a nie z niewiedzy? W haiku nie ma/nie powinno być również rymu, metafor, możliwości do interpretacji - u mnie bywają, nie zauważyłeś? Haiku powinno natomiast pozostawiać refleksję, czego Ci szczerze życzę - nie tylko w haiku, ale kiedy następnym razem zwrócisz komuś uwagę. Może warto czasem się zastanowić, czy aby to nie celowy zamysł. No chyba, że to już kompletna grafomania lub błędy ortograficzne. Aha, cytując powyższe haiku chciałem sprawdzić, czy w ogóle wiesz, kim był Basho i czy przypadkiem nie czepniesz się twórcy haiku o złą formę. Brawo - wujek Google? :) Miłego dnia.
Rekomendowane odpowiedzi