Anna_Myszkin Opublikowano 30 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2016 znajdujemy się w części niegdyś zamkniętej dla zwiedzających dwuosobowy personel rozgościł się w przytulnych wnętrzach każde w swoim gromadziło skrzętnie zapasy z wypraw do wspólnej kuchni na wypadek chwilowego spadku cukru względnie empatii na jej półkach słoje stoją nietknięte najwyraźniej opuszczała skrzydło w popłochu jak państwo wiedzą nie porzuca się dobrych wspomnień bez granicznych sytuacji
Anna_Myszkin Opublikowano 30 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2016 @stanisław_prawecki Tak, proszę wycieczki do zakamarów umysłu, miało być.
Mariusz_Sukmanowski Opublikowano 31 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2016 Podoba mi się wszystko, od samego tytułu. Wrzucając w krzywe zwierciadło doktryny Machiavellego: "racja państwa"(np kowalskich)-jak to często u Ciebie bywa- uległa inflacji (czyli cały misterny trud...) Wpuszczenie "wycieczki" w świat konfesyjny, półjawny, a więc i półtajny w oparciu o maestrię narracji kustosza, jest zabiegiem bardzo udanym, bo robi z czytelnika bezstronnego widza (zaabsorbowanego "zwiedzaniem", na etapie gdy szczegółowa eksploracja zagadnienia jest jeszcze w powijakach), a nie osobę opowiadającą się momentalnie po czyjeś ze stron ( choć niewątpliwie, to na " jej półkach słoje stoją nietknięte). Poza tym, jest to co lubię:tekst w tekście, a nie zgadywanka w oparciu o dwuwersowe "żachnięcie" autora.(I nie jestem fanem sześciuset stronicowych monodramów-żeby była jasność:))
maria_bard Opublikowano 31 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2016 @Anna_Myszkin Przeczytałam komentarz Mariusza. Mam doła, bo poczułam się za głupia. To jest jeden z Twoich znakomitych tekstów. Może ja, naznaczona dyskursem politycznym, tak go odebrałam. Nie potrafię tak znakomicie napisać. Pierwsza strofa (pomijam pierwsze dwa wersy, które tę historię określają) tak namacalnie opisuje naszą teraźniejszość. Ostatnia strofa „muzealna” przypomina mi graniczne sytuacje, niekoniecznie dobrze zapamiętane. pozdrawiam, Beato! pisz!!! e.
Anna_Myszkin Opublikowano 31 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2016 @Mariusz_Sukmanowski Dziękuję za odzew - nie myślałam, że trafię tym tekstem w Twój gust, a tu takie przychylne przyjęcie! Bardzo miła niespodzianka. Pozdrawiam.
Anna_Myszkin Opublikowano 31 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2016 @maria_bard Potrafisz zachęcić jak mało kto. Dziękuję. Nie bywamy tu tak często, jak to dawniej bywało, także z powodu licznych wątpliwości wobec tego, co piszemy, ale chyba dobrze, że je mamy. Ty, Elu, niczym się nie stresuj i rób swoje, czego i sobie życzę...
Zdzisław_Chciwiec Opublikowano 6 Lutego 2016 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2016 "wprawny" felieton ??? ;))
Anna_Myszkin Opublikowano 6 Lutego 2016 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2016 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. "wprawny" czytelnik? :)
Zdzisław_Chciwiec Opublikowano 6 Lutego 2016 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2016 @Anna_Myszkin skońfuńdowany i intuiiicyjny ;))) gdzie tam wprawny
Anna_Myszkin Opublikowano 7 Lutego 2016 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2016 @Zdzisław_Chciwiec Jeżeli cały tekst jest metaforą, to chyba trudno sklasyfikować go jako pochodną felietonu, ale może się nie znam.
Jacek_Aleksander_Mateusz_SOJAN Opublikowano 8 Lutego 2016 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2016 muzeum historii naturalnej dotyczy krewetek i np. koni, nigdy istot obdarzonych świadomością; to jak różnica między cukrem a empatią...
Anna_Myszkin Opublikowano 8 Lutego 2016 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2016 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Pan, jak zwykle zresztą, czyta powierzchownie i bazuje na utartych szlakach, więc zaskoczenia nijakiego tego rodzaju komentarzem nie ma po mojej stronie. Pomija Pan kluczowe słowa, w tym przypadku takim jest - zawarte w tytule - "całkiem". Poza tym "historia" to także czyjaś opowieść, a nie tylko przedmiot w szkole. No i jeszcze jedno, zupełnie poza tematem wiersza: śmiem twierdzić, że nie było Panu dane odwiedzić żadnego muzeum historii naturalnej, skoro pisze Pan takie banialuki.
Mariusz_Sukmanowski Opublikowano 9 Lutego 2016 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2016 @Anna_Myszkin Kompletnie Cię nie rozumiem, po co to całe tłumaczenie? Wiersz jest świetny! Nazywanie ponurego frustrata "panem", jest nie tylko nadużyciem w kategoriach społecznych, ale i kpiną z językoznawstwa, a konkretnie etymologii. Poza tym w pusty łeb, (pustka- pusta, niewypełniona przestrzeń) nie wciśniesz żadnych argumentów! Pozwolisz, że etymologię "zatwardzenia" odpuszczę.
Jacek_Aleksander_Mateusz_SOJAN Opublikowano 9 Lutego 2016 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2016 @Mariusz_Sukmanowski za inwektywy powinieneś być zbanowany na co najmniej na rok, bo u Ciebie tykanie personaliów to reguła...Admini widać skorumpowani i w jednej konfraterni - nie reagują...niemniej obiecuję sobie osobiste spotkanie na którym odbiorę sobie ręcznie i z procentem podatek od chamstwa! a góral nie żartuje...
Jacek_Aleksander_Mateusz_SOJAN Opublikowano 9 Lutego 2016 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2016 @Anna_Myszkin byłem w Londynie i byłem w Muzeum...trudno być gdziekolwiek "niecałkiem"...jako humanista nie znam się na całkach...
maria_bard Opublikowano 11 Lutego 2016 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2016 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Ten wpis pana Sojana nie pozostanie bez reakcji. Zresztą , te, które pojawiły się w ciągu ostatnich dni, także. Ale mówić niegrzecznie (to oczywiście eufemizm) to jedno, a sugerować skorumpowanie, to już co innego. Taka moda ostanio zapanowała chyba...
Anna_Myszkin Opublikowano 11 Lutego 2016 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2016 @Mariusz_Sukmanowski Nie tłumaczyłam - chciałam jedynie przypomnieć poloniście o terminie polisemii, którym dość powszechnie posługuje się poezja, bez sukcesu jednak...
Anna_Myszkin Opublikowano 11 Lutego 2016 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2016 @Mithotyn Dzięki za wizytę. Tak właśnie jest: tak w poezji, jak i w życiu, trudno czasem uniknąć werbalnego (i nie tylko) blichtru, ale w przeciwieństwie do emocji na żywo, szuflada ma czas dla wierszy - zawsze można próbować wyłapać frazy, które skazałyby twór na miano kiczu.
Zdzisław_Chciwiec Opublikowano 26 Marca 2016 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2016 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. I dziwne to !!! Jeśli napiszę "podoba się", otrzymuję jako zwrotkę "mój Ty znawco". Jeśli napiszę odwrotnie. UUUUU !!! Tu już (często) pouczenia z serii "inwektyw i określeń pejoratywnych" heheh itp., oraz monarsze obwieszczenia typu - "jak bardzo słabo znam się na rzeczy". I wiesz to akurat, już dawno, dawno temu, daaaaaawno, albo jeszcze dawniej zauważył niejaki Krasicki heheh "Król i pisarze (autor J.I.Krasicki) Król jeden, pełen myśli i projektów dumnych, Kazał spisać szczęśliwych regestr i rozumnych. Ten, co pisał szczęśliwych, znalazł bardzo mało; Pisarzowi rozumnych papieru nie stało:" Ja natomiast zauważyłem ( o ile z pamięci dobrze przywołuję ) na tej stronie ... kiedyś, taką oto końwersację - rozmowę( niech będzie, że) pomiędzy A -A heheh. "Jestem po Polonistyce - Wiem lepiej". Odpowiedź ???!!!-; "Jestem po dziennikarstwie - to lepiej wiem"- cy cóś podobnego heheh. Żeby nie przedłużać ( bo "szkoda hawaryty") podaję dwa linki.http://www.majewska-opielka.pl/zmien-kurs/ = czytałem Covey'ja, jawohl heheh. I jeszcze to co nasmoliłeh kiedyś tam ;) http://truml.com/profile/prose-detail/190200 = felieton ;) jakem szczęśliwy heheh. pozdro PS No może bez tego ??!! "znajdujemy się w części niegdyś zamkniętej dla zwiedzających" aaalee i tak felieton ;)) PS PS Pozdrawiam koterie wszelkie heheh. Gdyby ktoś nie widział co zacz = to niejaki Mel Gibson nie zagrał na ten przykład w 4 części Mad Max = koteria ?? A niektórzy mniej?więcej? "gorsi"? rozdawali sobie ze śmiechem orły ;))) = koteria ??? !!!! , aaaaleeeeż tam ...
Anna_Myszkin Opublikowano 28 Marca 2016 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2016 @Zdzisław_Chciwiec Gdybym tylko miała pomroczność jasną, i nic poza nią, może spięłabym się i odpowiedziała na komentarz, a tak - podziękuję tylko za wywód, nie będąc ani dziennikarką, ani polonistką.
Rekomendowane odpowiedzi