Jerzy_Edmund_Sobczak Opublikowano 14 Listopada 2015 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2015 Pojmuję najeźdźców z Marsa. U nich pustynia. Krew to życie i woda. Nie, żebym zachęcał, aby przemierzali Ziemię swoimi trójnogami i wysysali... Rozumiem, bo i tak mają przesrane z ziemskimi bakteriami, tworzącymi Państwo Islamskie. Lęki!? Jak to między braćmi tej samej krwi i Boga. Innej religii. Porozumienia bez szans.Ukrzyżować, bądź rozstrzelać kochanków przy lampce wina, na ulicy, przy stadionieStade de France.
Marlett Opublikowano 15 Listopada 2015 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2015 @Jerzy_Edmund_Sobczak Trudno przejść obojętnie obok wiersza kiedy ból i lęk dotyka... :(
Apolonia_Zięba Opublikowano 15 Listopada 2015 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2015 Wiersz z tych, który zmusza do refleksji i zatrzymuje na dłużej. Nie przechodzimy obojętnie wobec zbrodni na niewinnych ludziach. A wszystko to dzieje się w imię - właśnie - w imię czego? Pozdrawiam...
Jerzy_Edmund_Sobczak Opublikowano 15 Listopada 2015 Autor Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2015 Tak uważacie dziewczyny? Zwracam się do Marlett i do Apolonii. Bo ja mam trochę wątpliwości, czy można tak pisać o tragedii. Z drugiej strony myślę, że ta metafora pustynnego Marsa i boga wojny mi się udała. I najeźdzy, a może uciekinierzy z ginącego świata. Wiem, że nie wszyscy czytali Wojnę Światów Wellsa. Że mało kto wie, iż Orson Welles, charyzmatyczny aktor, wywołał panikę swoim słuchowiskiem radiowym, opartym na powieści Herberta Georga Wellsa. W swoim zamierzeniu pragnąłem uniknąć patosu i połączyć dwa problemy. Uchodźcy i terroryzm. Tylko pozornie ze sobą związane, chociaż związane. Ale do przemyślenia. Może puenta określa tragedię? Ale przecież ta nie potrzebuje określenia. Jest i boli. Jurek
Jerzy_Edmund_Sobczak Opublikowano 15 Listopada 2015 Autor Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2015 @Marlett Dziękuję. Odpowiedź masz w ogólnym komentarzu.
Jerzy_Edmund_Sobczak Opublikowano 15 Listopada 2015 Autor Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2015 @Apolonia_Zięba I Tobie dziękuję, Apolonio. Ja sam nie do końca jestem zadowolony. Jurek
Marlett Opublikowano 16 Listopada 2015 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2015 @Jerzy_Edmund_Sobczak Poezja zmiksowana z polityką nie zawsze jest smacznym koktajlem :)
Rekomendowane odpowiedzi