Jerzy_Edmund_Sobczak Opublikowano 9 Września 2015 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Września 2015 z zapętlonych rozstajów płyną nocne tramwaje wydzwaniają melodię to walc gdy do do tańca mnie proszą wgryzam się w ciemne moce zagłębiając się w srebro i mrok księżyc niby latarnia sny srebrzyste uwalnia tutaj można cię spotkać nie raz wczoraj miękka jak kotka dzisiaj wciąż jeszcze słodka nie rozdajesz miłości chcesz - płać a w zaułku przechodzień skrada się niczym złodziej i strzęp mroku przesłonił mu twarz rtęcią brzytwa skapuje gdy księżycem filuje może rtęcią a może też krwią uwierz nie chcesz go spotkać więc uciekaj stąd kotko on w piwnicy trofea swe ma niedaleko w kartonie humpty dumpty wciąż drzemie bo wszak nie ma jak własny mieć domtrzej amigos w potrzebie w butelkowej zalewie treść wyssali i gryzą już szkło gdzieś w wieczności za murem pogrążeni w sny bure kumple trzech muszkieterów piach żrą w okno zagląda cisza w walcu wagon kołysze a ta cisza za oknem aż łka pędzi nocnym tramwajem pisze wiersz na kolanie zagubiony pasażer to ja J.E.S.
efemeryda2 Opublikowano 10 Września 2015 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2015 sympatycznie i rytmicznie do przedostatniej zwrotki, gdzie zgrzyta, może "w okno wpina się cisza", chyba że zgrzytać miało. Pozdrawiam!
Natalia__Rainbow Opublikowano 10 Września 2015 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2015 bywa czasem i tak w tych nocnych tramwajach, refleksyjnie w przyjemnej rytmicznej formie (powtórzenie "do" przypadkowe?)
Alga_ Opublikowano 11 Września 2015 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2015 Witaj, Bardzo zgrabnie i lirycznie płynie całość. Jedynie uwiera mnie nieco: w butelkowej zalewie w kontekście "wyssali", mnie osobiście pasuje: "trzej amigos w potrzebie z butelkowej zalewy treść wyssali i gryzą już szkło" Ale zapewne zaburzyłoby to kompozycję;) Pozdrawiam
Jerzy_Edmund_Sobczak Opublikowano 11 Września 2015 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Września 2015 @Alga_ Cześć, Alga, co do twojej propozycji, nie zaburzyłoby to kompozycji. A jednak chciałem moich bohaterów zakonserwować w alkoholu, stąd taka a nie inna forma gramatyczna. Czekam na oprawę muzyczną od przyjaciela z Holandii. Cieszę się, że Ci się podoba. Tramwaje mnie fascynują w jakiś dziwny sposób. I mam w zanadrzu inny wiersz o tramwajach. Ale jest na tyle dobry, że wolałbym go wstawić w dziale dla wprawnych poetów, który w jakiś niepojęty dla mnie sposób, w ogóle nie rekrutuje. Moderatorzy śpią, albo ich nie ma. Bardzo tajemnicza jest atmosfera tego portalu. Mam wrażenie, że coś tu umiera. Z pewnością rozumiesz o co mi chodzi.
Alga_ Opublikowano 11 Września 2015 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2015 ;) spodziewałam się, że chodzi Ci o pikle. co do reszty, rozumiem, ale nie wypowiadam się - świeżak jestem, dopiero się rozglądam ;) Pozostaję w zaciekawieniu nową odsłoną tramwajów ;) Pozdrawiam
Jerzy_Edmund_Sobczak Opublikowano 11 Września 2015 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Września 2015 @efemeryda2 Efemerydo, koncepcji w jaki sposób cisza może hałasować jest wiele. Twoja mi się podoba. Choć bardziej skłonny byłbym traktować ciszę jako coś, co podgryza rzeczywistość hałasu informacyjnego. A więc zamiast wpina, na przyklad wgryza.w okno wgryza się cisza Niemniej, nie zmienię. Niech będzie, po prostu, zagląda. Co do rytmiki pasuje wszystko.
Stary_Kredens Opublikowano 12 Września 2015 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2015 magia nocy i nocnych tramwai , trochę horrorowo, ale słusznie , słusznie , bo i tak może być, trochę oksymoronów , bo cisza i tramwaj do siebie to ni jak , ale to juz czepianie, ogólnie udany wiersz pozdrawiam kredens
Rekomendowane odpowiedzi