gabrysia_cabaj Opublikowano 9 Września 2015 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Września 2015 Nasz grób rodziców zaczął się zapadać - pęknięty wazon leży, jak dwa serca, z kamienia wyrosły chwasty. Pospiesz się, kamieniarzu, przed zimą, a zrób to solidnie, wyzłoć litery na wieki .
Stefan_Rewiński Opublikowano 10 Września 2015 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2015 Czytałem, nie mam zdania.
gabrysia_cabaj Opublikowano 10 Września 2015 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Września 2015 mogłeś czytać jak metaforę, ale nie chciałeś (przemęczać umysł?:) pozdr. g.
Jerzy_Edmund_Sobczak Opublikowano 11 Września 2015 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2015 Zacznę od spraw techniczno-estetycznych. Moim zdaniem ten zaimek dzierżawczy Nasz jest zupełnie niepotrzebny. A poza tym, odwołując się do tytułu, który wnosi wiele i praktycznie objaśnia strofy, to interesujący wiersz. Odnosi się do naszej pamięci. Do utrwalania, do złudnej nieśmiertelności wspominania. Przemijanie przemijaniem, ale chciałoby się pozostać choćby w pamięci. Stąd idea pomników nagrobnych. Myśl o końcu bez konsekwencji życia. O rozpadzie w entropicznych machinacjach czasu, rzeczywiście ogarnia chłodem. Czy można podnieść, wynieść czyjeś bycie, działanie? Pomnik jest albo kwestią tradycji tylko, albo wyniesieniem. Nawiązując do estetyki cmentarnej, ciekawe i jednolite są miejsca pochówku w Stanach Zjednoczonych. Tylko place z tablicami. Nieraz zastanawiałem się nad tą prostotą, która zakłada jednak pomnik tylko w myślach i pamięci po odeszłych. Z drugiej strony, metaforycznie, podniesienie odnosi się jednak głównie do pewnej akceptacji i przewartościowania, związanych z naszym wewnętrznym dojrzewaniem. Pozdrawiam Gabrysiu. Jurek
gabrysia_cabaj Opublikowano 12 Września 2015 Autor Zgłoś Opublikowano 12 Września 2015 dziękuję, Jerzy, za analizę, jednak będę bronić tego 'Nasz', jak kulturowego {kultowego} dziedzictwa dobrego dnia g.
Zdzisław_Chciwiec Opublikowano 13 Września 2015 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2015 no słabizna heheh ... mua, mua, mua
gabrysia_cabaj Opublikowano 13 Września 2015 Autor Zgłoś Opublikowano 13 Września 2015 @Zdzisław_Chciwiec he he:)) myślałam, że słabizna to u facetów, wiesz gdzie:) pozdr. g.
Zdzisław_Chciwiec Opublikowano 13 Września 2015 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2015 @gabrysia_cabaj Spoko ;). Ostatnio miałem " przegląd techniczny " ;)) i tytułowy cud siem stał heheh PS I komu siem wszystko kojarzy ??? pozdro Z
gabrysia_cabaj Opublikowano 14 Września 2015 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Września 2015 @Zdzisław_Chciwiec to żeś pocelebrował sobie, hehe:)))
Zdzisław_Chciwiec Opublikowano 15 Września 2015 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2015 @gabrysia_cabaj No ;) ,aaaleee i tak słabizna - jakem cynik. ( oczywizda jak zwykle moim subiektywnym zdaniem ). A może chodzić i o tekst i rzeczony "grób". I zawszeć mogię˝ siem wyłgać˝ o co mi wtenczas kaman ;) .... pozdrďówki
gabrysia_cabaj Opublikowano 15 Września 2015 Autor Zgłoś Opublikowano 15 Września 2015 @Zdzisław_Chciwiec a łgaj se, łgaj, aż ci gaj urośnie, o!!!! :)
Zdzisław_Chciwiec Opublikowano 15 Września 2015 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2015 @gabrysia_cabaj okij ;) ... masz mnie. Jednakże zdanie podtrzymuję - słabizna = pisałaś lepsze teksty ( choć te "chwasty z kamienia ".... hm niezła alegoria ) ;))
gabrysia_cabaj Opublikowano 15 Września 2015 Autor Zgłoś Opublikowano 15 Września 2015 @Zdzisław_Chciwiec jestem w takim stadium rozwoju, że się zwijam - maksymalne cięcie słów, żeby więcej dociekliwemu odbiorcy, dojrzałemu czytelnikowi, dać do myślenia, i nieważne, że może to być zaledwie jedna osoba, nieważne pozdrawiam dobrego wieczoru g.
Zdzisław_Chciwiec Opublikowano 15 Września 2015 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2015 @gabrysia_cabaj przejdź na haiku może ?? ;)), aaalbo sentencje ty[u " Stabilizacja dla motylka - to szpilka "- Sztaudynger ... cy cóś ;)). A Ty jedziesz jak widze tropem Czechowa " Umiejętność pisania to umiejętność wykreślenia tego co źle napisane " - cy cóś ;))
gabrysia_cabaj Opublikowano 16 Września 2015 Autor Zgłoś Opublikowano 16 Września 2015 @Zdzisław_Chciwiec jeśli nie tą razą, to może następny wpadnie ci w ucho? serdecznie zapraszam i dalej liczę na szczerość pierwszego wrażenia;)
Kajetan_Kass Opublikowano 17 Września 2015 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2015 @gabrysia_cabaj Skoro "nasz", to -- jak dla mnie -- wiersz traktuje o powiększającym się dystansie między młodym pokoleniem a pokoleniem rodziców; gdy mowa o grobie, to zapewne chodzi o szacunek (w pewnym sensie, grób jest jego wyrazem), a ten starsze pokolenie już chyba na dobre straciło, głównie ze względu na cyfrowe zacofanie (bez urazy). Choć przyznam, że bez tego "nasz" wiersz wcale by za dużo nie ucierpiał. Pozdrawiam.
gabrysia_cabaj Opublikowano 18 Września 2015 Autor Zgłoś Opublikowano 18 Września 2015 @Kajetan_Kass gdybym napisała ten wers bez 'nasz' odcięłabym się od od tradycji, kultury, itd - czegoś co świadczy o narodzie... dziękuję za podzielenie się refleksją tyczącą tekstu pozdrawiam g.
Rekomendowane odpowiedzi