Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

na dłoni

Rekomendowane odpowiedzi

@oskari_valtteri
Oscari, przekaz nie miał być skomplikowany. taka spontaniczna i żywiołowa wzajemność to coś, co zapewnia szczęśliwy i zgodny z oczekiwaniami rozwój zdarzeń. I bezpieczeństwo. Chwilę są kruche. Można myśleć o czymś, ale żeby to się stało, wszystko musi się składać. Na zawsze:)

@teresa943
Wielkie dzięki za przyciśnięcie, Krysiu. W moim poczuciu te dwa ostatnie wersy miały służyć oddaniu lekkości, ulotności trudnego do uchwycenia wrażenia, które staje się decydujące. Może moje skojarzenia z konikiem polnym są odmienne od twoich, stąd rozbieżność w odbiorze. Serio uważasz, że ostatni wers zaburza odbiór? Mam go usunąć? Pozdrawiam:)

@Penelope_Coal
Lubię koniki polne i ich koncertowanie. Rozumiem przesłanie wiersza tylko chodzi o poprawność gramatyczną tej frazy.

całowanie (czego? melodii (czyjej? lub jakiej?) konika polnego

Może ...zmień na: "jak całowanie melodii konika polnego" albo zapisz "konik polny" kursywą, co będzie sugerowało nazwę lub rodzaj (melodii).

Jeszcze raz pozdrawiam :)

@teresa943
No nie wiem, Krysiu. Naprawdę uważasz,że łączenie tych dwóch wersów jest uzasadnione? Czemu miałoby to służyć? Ja je traktuję znaczeniowo całkowicie odrębnie. Czym innym jest całowanie melodii (jakiejkolwiek), tu nie potrzeba dookreślenia, intuicyjnie wiadomo, że chodzi o jakiś nieuchwytny gest. Natomiast konik polny to owad dynamiczny, szybko znikający z oczu. Są to rzeczy w pewnym sensie niezrozumiałe, tak samo jak to, dlaczego człowiek zakochuje się w konkretnej osobie, z nią tylko jest szczęśliwy i z nią spędza całe życie, ciągle chcąc więcej. Tytuł wiersza wskazuje na jasność w tym zakresie, reszta to rozważania. Dla pełnej jasności wstawię tam "lub". Dziękuję za komentarz. Pozdrawiam:)