Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

w wygłuszonym pokoju
pozostaję nocą sama
obite ściany pragnień
dźwiękoszczelne klamki
izolacja wspomnień

powietrze pompowane przez
wąskie hiperłącze
linkiem z sieci serca

niemy łabędź śpiewa pieśń o gatunku

w weneckim lustrze przynajmniej
odbija się maska.

Opublikowano

"zacina" mi się ten wiersz, brakuje mi czegoś co zespoliłoby oderwane od siebie wersy i może wyjaśniło kilka wątpliwości, bo nie wszystko do mnie trafia
"obite ściany pragnień", czy ściany obite pragnieniami? obite np.drewnem, czy peel wali w nie pięściami?
łabędzie to pewno jakiś akt wierności, ale też nie wiem jak go przypiąć do reszty
no i lustro, piszesz weneckie, czytam fenickie

za łabędzia to muszę podziękować, dla mnie pojedynczy był zawsze łabądź, ale po przekopaniu internetu stwierdzam, że słowo chyna ewaluowało, na wszelki wypadek i tak polecę sprawdzić do biblioteki, google to w końcu nie wyrocznia, na asku funkcjonują obie formy, nic już nie wiem:-)

Opublikowano

@tolekbanan
Zazwyczaj prosto piszę i prosto czytam :D ale tu pokusiłam się o drobny eksperyment, również na sobie.

Zbitki miały w skrócie przedstawić dwa stany: wyizolowane, wygłuszone wnętrze (in) i spojrzenie z zewnątrz, wygłuszone, ale z weneckim lustrem (on). Z zewnątrz przynajmniej ludzie coś widzą, choćby ludzką maskę.

To takie z założenia studium o samotności człowieka we współczesnym świecie. Czy oddaje? Nie wiem.

Opublikowano

@tolekbanan

bo łabędzie są jak wilki
tyle że dają się pogłaskać
dotkniesz takiego
i już świat przed Tobą otwiera
być może właśnie wtedy
obite ściany pragnień
w weneckim zwierciadle
ujrzysz na dnie