Jacek_Aleksander_Mateusz_SOJAN Opublikowano 21 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2014 rabarbarem mi jesteś rachatłukum rumem rymem regularnym i serca arytmią rewolwerem którego rozbroić nie umiem alarmem w melancholii wieczorną miodosytnią ty Polsko ty Poezjo i ty Długorzęsa w karnawale nowego roku bez szampana bez całuska bez grosza komnato wawelska tego wiersza gdzie słowa tańczą wam kankana wywijając kiecką z pór roku i gazet pełnych biustów krawatów pysiów mord i twarzy za wasz lans wypłacam poetycką frazą to co wam się należy wypięty zadek gaży
Anna_Myszkin Opublikowano 21 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2014 Zastanawiam się, na ile to próba wskrzeszenia "Kropki na ypsylonem", a na ile autonomiczne dzieło... Jeszcze nie wiem. Pozdrawiam.
Jacek_Aleksander_Mateusz_SOJAN Opublikowano 22 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2014 w tym momencie i ja się zacznę zastanawiać...? masz skojarzenia...:)
Hannah_K Opublikowano 22 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2014 W puencie mógłby być zad(at)ek gaży, miałby podwójne znaczenie. Co prawda i tak ma, jeśli ktoś się domyśli. No tak, miejsce, w którym się żyje jest zbiorem wszystkiego, dobrego, złego, wspomnieniami i marzeniami :)
Jan_Wodnik Opublikowano 22 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2014 dobry, w pełni satysfakcjonujący intelektualnie i estetycznie wiersz. Ironia i lekki sarkazm , trzeźwy osąd. Żadna kropka na ypsilonem - prędzej (dużo prędzej) skamander jako skojarzenie literackie. Wiersz czytelny , trzeba się starać, aby niedoczytać. Pozdrawiam.
Anna_Myszkin Opublikowano 23 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2014 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Wiem, dość oczywiste, ale organizacja warstwy brzmieniowej tekstu, zwłaszcza w pierwszej strofie, dedykowanej "r", natychmiast nasuwa ten poemat ze słynnym "rachatłukum bulba and manieryzm". I nie wydaje mi się, żebym tu na siłę próbowała "rachityczną raczyć racją" ;)
Jacek_Aleksander_Mateusz_SOJAN Opublikowano 23 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2014 pysznie kojarzysz Aniu, ale wierz mi...pisząc byłem całkiem poza tym adresem...ale bardzo dziękuję za tak interesujący i twórczy komentarz; dziś intertekstualność jest naturalną metodą hermeneutyczną i taka interpretacja nie powinna dziwić - a jednak mnie, autora, zaskakuje - dodam, na plus! serdeczności! J.S
Stefan_Rewiński Opublikowano 25 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2014 J.A.M. Sojanie, fajne to, tylko o czym?
Jacek_Aleksander_Mateusz_SOJAN Opublikowano 30 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2014 drogi Stefanie - wystarczy przeczytać...!
Rekomendowane odpowiedzi