Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Zgłoś

• Niestety, Twoja zawartość zawiera warunki, na które nie zezwalamy. Edytuj zawartość, aby usunąć wyróżnione poniżej słowa.
    Opcjonalnie możesz dodać wiadomość do zgłoszenia.

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Przywróć formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Zarejestruj się. To bardzo proste!

Dzięki rejestracji zyskasz możliwość komentowania i dodawania własnych utworów.

• Ostatnio dodane

• Ostatnie komentarze

• @Simon Tracy To prawda. Poe uważał, że śmierć pięknej kobiety łączy w sobie piękno i melancholię - dwa elementy, które jego zdaniem są istotą poezji. To dlatego ten motyw pojawia się w "Kruku", "Ligei" czy "Portrecie owalnym" i w wielu innych jego tekstach. . Romantyzm traktował kobiety raczej jako symbole i muzy niż pełnoprawne postaci. Ale dzisiaj taka estetyzacja kobiecej śmierci budzi sporo kontrowersji.
    • @Marek.zak1   sprawiedliwość społeczna biorąc pod uwagę punkt widzenia filozoficzny i polityczny  oznacza, że wszyscy ludzie są sobie równi. mają równy dostep do dóbr i środków zaspokajania potrzeb.   i gierek to zrobił.   ale przede wszystkim niesamowicie rozwinął Kraj.   w tym roku kiedy byłem na wedrówce pośród pól widziałem jak miejscowy rolnik kosił kaszę tatarkę bizonem z 1977 roku. za gierka.   rozmawiałem z tym rolnikiem. kombajn miał tabliczkę znamionową a na niej wybity rok 1977.   to taki malenki ale symbol.     bo to wielkie czyli zakłady przemysłowe władcy polski sprzedali !!!!!!   najwiekszą w europie fabryke papieru w Kwidzynie amerykańskiemu Peiperowi a on austriakom z grupy Mayr-Melnhof.   huty szkła sprzedali Pilkintonowi.   cenentownie niemcom   itd.   to jest nasz dramat.   przeanalizuj.   gierek był cool.   bierut bandyta   gomulka taki sobie ascetyczny aparatczyk. kiedys Breżniew powiedział na oficjalnym spotkaniu tak : "co się tak na mnie patrzycie jakbyście mnie chcieli zamordować".   jaruzel to zdrajca i bydlak.     ochab, kania - bez znaczenia.   tyle panie Kolego.   jest cos jeszcze, pogadajmy !!!      
    • @Nata_KrukBardzo dziękuję! Piękne, wzruszające  słowa w Twoim komentarzu, biorę je do serca.   @KOBIETABardzo dziękuję! 
    • Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Może. Dzięki za oglądanie i komentarz. Również pozdrawiam.
    • @MIROSŁAW C. Są wiersze którymi należy się delektować, czytając kolejny i kolejny raz. Bez ocen , opinii, opisów, które mogą zakłócić strukturę piękna. Ten do takich należy. To perełka.
  • Najczęściej komentowane

• Dodaj nową pozycję...