Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Po pierwszej strofie odechciewa się dalszej lektury.

dlaczego ? może to jakoś uzasadnisz....
Tak. Uzasadnię i to z miłą chęcią. Rym słów - w pół jak sam dobrze wiesz, jest tragiczny (jednosylabowce, co jest charakterystyczne dla dp i innych). Powtórzenie "złamany", co może sugerować, że wszystko się łamie, a to nieprawda. Nieczytelność słów? Gdzie? Chyba dla głuchego. Idźmy dalej: "gesty jak wysyłane sygnały" - a czym są gesty, jeżeli nie wysyłanymi sygnałami? "Gniew złamany w pół" - tutaj sobie wyobraziłem Pana Gniewa ze złamanym kręgosłupem. Zdaję sobie sprawę, że chodzi o dzielenie się opłatkiem, ale coś Autorowi nie wyszło. Z góry jest nastawiony na "nie" o czym świadczy kolejny wers. Może chciał uzmysłowić nam, że przeprosiny i przebaczenie często są fałszywe, ale o tym wszyscy piszą i w podobny sposób. Nie tędy droga. Złamany pocałunek skojarzyłem mimowolnie z pocałunkiem Jezusa złożonym na ustach Judasza podczas Ostatniej Wieczerzy, ale w końcu to jest szopka bożonarodzeniowa, więc pewnie Autor o tym nawet nie pomyślał, a szkoda. Odniesienie do "przyszłych" wydarzeń i ubranie tego w odpowiednie słowa mogłoby wiele uratować.
  • Odpowiedzi 184
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Ja już Ci napisałem. Moim zdaniem wiele trzeba w nim wpierw "naprawić", a dział Z ma wyraźną zasadę - tylko wiersze ukończone.
Mirku, ja też miałem wątpliwości, bo z artystycznego punktu widzenia wiersz jest dobry, ale technicznie siada...

P.S.

Opublikowano

Jestem przeciweny jak jasna cholera. Nie możecie przenosić wierszy tylko dlatego, że nie lubicie takiej formy, bo wersyfikacja wam nie odpowiada. To jest pieprzenie kotka za pomocą młotka i robienie sobie z tego serwisu prywatnego folwarku z wierszami, które wam odpowiadają. Nie podoba mi się to.
Niektórych form też nie lubię, ale z tego powodu nie szukam dziury w całym i nie robię bezsensownych przenosin.
Opublikowano

No właśnie :) Przyznam szczerze, że tak samo myślałem, gdy zaproponowałem do Z. Bez żadnych wielkich porównań, jednak wiersz jest nieco na wyższym poziomie - choćby biorąc pod uwagę wartości intelektualne. Fakt, że dopełnienia i prostota metafor - znacznie odstrasza tych "czujących poezję" - ale jakże wiele form można przyjąć. Trzeba myśleć także o innych gustach, a nie tylko wg kryterium własnych.

Pozdrawiam serdecznie

PS. Bardzo się cieszę Arku z Twojej decyzji.

• Dodaj nową pozycję...