Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Abecadło poety kamienia

Rekomendowane odpowiedzi

- Jeśli kiedyś wytnę błąd ortograficzny.
Darujcie analfabecie.

- Jeśli kiedyś rozłożę treść niepojmującą nawet sobie samemu.
Zrozumcie i wybaczcie.

- Jeśli kiedyś spłodzę wiersz wybitny.
Podziwiajcie.

- Jeśli kiedyś z żalem wejdę w dom Wasz.
Zrozumcie i przyjmijcie.

- Jeśli kiedyś płakać będę.
Wy nie płaczcie razem ze mną.

- Jeśli kiedyś po coś biec będę.
Wy biegnijcie także po swoje.

- Gdy pojmować życie będę.
Wam pojmować będzie zbędne, bo rozumieć, jakie życia sedno!

- Gdy miłować Ludzi będę.
Wy miłujcie już przede mną.

- Gdy odchodzić od zmysłów będę.
Wy nie odchodźcie przede mną i po mnie.

- Gdy Ci, którzy cierpieli przede mną i po mnie.
Od dzisiaj niech już nie cierpią ani dniem i nocą jedną.

- Gdy iść będę za głosem serca.
Wy idźcie już przede mną za głosem swojego serca.

- Gdy umierać będę!
Wy nie umierajcie po mnie.

Pisałem w lipcu 2008 roku. Podlasie

co to jakiś nowy hejnałowy dekalog? po co to i dla kogo? nie słuchaj Pan westchnień na temat tego tworu, bo to poklepywanie bardziej chyba wyjścia z szuflady jak warsztatu czy treści. nie potrafię wręcz wyobrazić sobie, żeby peel miał charakter. taki nabyty, przeżyty, nie zindoktrynowany. literówki

Mietko! Porzuciłeś Podlasie. I patrz! Nie spodobałeś się się komuś na salonach ;) ;) ;) . Nie martw się. Jak widać - nie ty jeden. Dla mnie samozachwyt, który musi być wzmacniany poprzez głupią krytykę jest zaprzeczeniem poetyckości. W ogóle tak się tu zawieszczyło że aż dziw że te gwiazdy odłożyły składanie autografów na swoich nowych tomach i zechciały spojrzeć na maluczkich ;). Twój wiersz jest w porządku bo jest autentyczny. Nie obraź się za porównanie ale sto razy bardziej wolę Nikifora niż wtórnego Dwurnika. Poezja może się podobać lub nie. Ci co stawiają ramy jak ona może wyglądać, a jak nie może są ograniczeni i co najwyżej mogą poprawnie odtwarzać nowe schematy. Słowem - róbmy swoje. Charakter Twój i Twoich utworów jest bardzo wyraźny. Pozdrawiam MM.

Markowi_Miros - Dziękuję koledze i zarazem przyjacielowi, że miał czas i chęć napisać tak obszerną wypowiedź niejako broniąc mnie i dodając otuchy na dalsze pisanie. A co do niektórego krytycznego komentarza, to po obecności tutaj już ponad dwuletniej, czytelnicy mnie poznali, kim jestem i albo dają opinię budującą, jak niemniej Twoja lub w ogóle nie oceniają wiersza.
Sedrecznie pozdrawiam z przybranego w odcienie złota, brązu i czerwieni jesiennego Podlasia. Mietko Podlasiak

Potwierdzam, że tak. I dziękuję za określenie mnie prawdziwym człowiekiem. W dowód przyjaźni przesyłam Ci piękną jesienną panoramę w otulinie Puszczy Knyszyńskiej:
https://plus.google.com/photos/103276734392610294633/albums/5485158496007309761?authkey=CLHQ8s6n9N_YMw&banner=pwa&gpsrc=pwrd1#photos/103276734392610294633/albums/5485158496007309761/5517422310826660370?authkey=CLHQ8s6n9N_YMw&pid=5517422310826660370&oid=103276734392610294633

Pozdrawia Mietko Podlasiak