Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

tu nie ma nikogo
jest tylko lampka
której nikt nie zapala

jest dzień
jest noc
która długo każe czekać
i bywa za krótko

wtedy widać jej włosy
rozchodzą się po pokoju
jasność nawleka się na ciemność

nie patrzy
nigdy nie patrzy
istnieje w innych konstelacjach
jej świat oddala się
można ją tylko zobaczyć

11 września, 2013 (z nieoficjalnego cyklu " wiersze napisane w jeden wieczór")

Opublikowano

@Stary_Kredens

Wiersz ma prytwatną logikę autora i dodatkowo tyle prywatnych logik ile czytelników, którzy się nad nim pochylą. Wszystko w tym wierszu jest nieprzypadkowe, czasem piszę teksty z fragmentami, które sam mam problem zrozumieć, ale ten wiersz w każdym miejscu mówi dla mnie o czymś o bardzo konkretnym. Bardzo dziękuje za komentarz.

pozdrawiam, Nikodem

Opublikowano

@a._mrozinski

tak zazwyczaj robię:) trzymam i poprawiam miesiącami i tak się przywiązuję, że trudno dojść do miejsca, w którym poczuję, że już jest najlepiej jak umiałem. Tak powstaje wielki zbiór niedokończonych wierszy:) Ale masz racje, trzeba szukać złotego środka, jeśli chodzi o ilość dni i tygodni

pozdrawiam, Nikodem

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

• Zarejestruj się. To bardzo proste!

Dzięki rejestracji zyskasz możliwość komentowania i dodawania własnych utworów.

• Ostatnio dodane

• Ostatnie komentarze

• Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Bereniko przepraszam ale :  - jak spotykają się dwa chłopy to obalą ćwiartkę załatwią konkretną sprawę lub wymienią poglądy - jak spotykają się dwie "baby"  to miłe uśmiechy drobne uszczypliwości porównywania  ciuszki fryzjer makijaże - to ja akurat mam do załatwienia ważną sprawę na mieście :))   no cóż są sprawy których facet nie zrozumie nigdy:)))              
    • Tak jest, listy żółkną, a to, co w sercu zostaje. Z podobaniem dla wiersza. 
    • ,, Narodzie mój , bądź szczęśliwy,, K Ujejski poeta    cóż Ci Ojczyzno  dać możemy    gdy ciągle piach  w tryby sypiemy    gdzieś  mamy Boga  innych cierpienia  dla nas stworzona piękna ziemia    więc po kawałku  ją rozrywamy   krwawiące rany  zostawiamy    3.2026 andrew  Cytat z Jego pomnika.  Przeniesiony do Szczecina. Stoi w centrum.   
    • Lenie    Z pudełka wspomnień listy wypadły a flejtuch czas je stale żółci. Rąk wciąż nie myje - nic nie poradzisz, ale do słów wciąż można wrócić.   Dziś powspominać czytane książki, co do tej pory stoją na półce. Lecz nie otwierać już żadnych wątków a twarz ogrzeje gorący uśmiech.
    • @Myszolak   Bardzo dziękuję!    Wcale nie odleciałaś - wręcz przeciwnie!  Masz absolutną rację - miasto, wieżowce, szkło - to wszystko jest symbolem tego, jak funkcjonujemy teraz. Bardzo cenię Twoje komentarze.  Serdecznie pozdrawiam.  @lena2_   Bardzo dziękuję!    Dziękuję! Tak, to dokładnie to - spotkanie, gdzie wszyscy odgrywają swoje role, a prawdziwe „ja" zostało gdzieś za drzwiami.   Serdecznie pozdrawiam.  @Jacek_Suchowicz   Bardzo dziękuję!  Serdecznie pozdrawiam. :)   Dziękuję za dowcip w podejściu. To mi uświadomiło, że ta sytuacja ma wiele twarzy.    dobrze, że napisałaś „baby", bo „dwie dusze" brzmiałoby zbyt górnolotnie dla sytuacji, w której obie scrollują pod stołem Instagrama :)     Choć w moim wierszu akurat chodziło o kobiety,  to ta sytuacja naprawdę może dotyczyć kogokolwiek -  dwóch facetów, przyjaciół, kolegów z pracy... Każdy umie siedzieć naprzeciw i udawać, że rozmowa ma sens. „Wałkują wciąż pustkę" - genialne określenie, uniwersalne!  @APM @Moondog @piąteprzezdziesiąte @Lenore Grey     Bardzo dziękuję!  Serdecznie pozdrawiam. :) 
  • Najczęściej komentowane

• Dodaj nową pozycję...