Pan_Biały Opublikowano 3 Marca 2013 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2013 znów pakujemy walizki (takie przecinanie rzeczywistości) na odjazdy przez spokój rozumiemy dobrą muzykę i świeżą gazetę dzieci uprasowane lub czysta pościel znowu rozpakowujemy walizki (takie łatanie tego co dobre) na przyjazd nigdy nie jest za wcześnie choć zbyt często za późno
Nata_Kruk Opublikowano 3 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2013 Rozbawił mnie tytuł, sorry, ale przez moment wyobraziłam sobie królika, bez uszu... Wyjazdy i przyjazdy, skojarzyłam z wyrywaniem się z nory/domu, ale są i powroty, a po powrotach zazwyczaj jest dobrze, "łata się dziury", na potem i tu puenta, wymowna. Treść klarowna, zaczęłam kombinować z drobiazgiem, ale zrezygnowałam... doszłam do wniosku, że niepotrzebnie. Jest ok. Pozdrawiam.
Pan_Biały Opublikowano 3 Marca 2013 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2013 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. wiesz N., dla mnie królik równa się kapelusz = zagadka w tym tekście nie kombinowałem, tęskonota sprowadza się do wspólnego mianownika pozdrawiam i dzięki za komentarz
Gość Opublikowano 3 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2013 to już chyba kolejny z serii o wewnętrznych, być może dosłownych odautorsko lecz niejednoznacznych poetycko eskapadach pela, który podoba mi się z powodu lakoniczności całości, skonstruowanej na prostych środkach wyrazu (aż niewiarygodne że da się bez neologizmów!); w moim odbiorze zarówno treściowym jak i estetycznym swobodnie wiersz mógłby się zakończyć na trzeciej strofie, która zdaje się symetryczna z pierwszą, mając wewnętrzną oś pomiędzy; ja w każdym razie i tak czytam go w ten sposób, ponieważ ostatnia część, jako pointa, zalatuje patosem i tak jakoś zużytym wręcz popkulturowo przekazem; pozdrawiam
Anna_Myszkin Opublikowano 3 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2013 Forma dość surowa i przekaz jasny - radzimy sobie w kołowrotku codzienności, jak umiemy. Zastanawia mnie tylko alternatywa w piątym wersie - przecież jedno nie wyklucza drugiego, a raczej się dopełniają ("ą" w "czysta" chyba się zapodziało). I jeszcze słowo w związku z tytułem: królik, który wystawia się kawałkiem ponad norę, jest łatwiejszy do odstrzelenia ;) Pozdrawiam :)
Joanna_Janina Opublikowano 4 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2013 Całość wiersza grzecznie poukładana w pewną sekwencję. Najpierw konkret a potem wyjaśnienie ;) tak to widzę... uprasowane dzieci mnie rozbawiły :) Pozdrawiam :) Janina
Pan_Biały Opublikowano 5 Marca 2013 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2013 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. nooo, czyli jesteśmy na ostatniej prostej;) dzięki za komentarz
Pan_Biały Opublikowano 5 Marca 2013 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2013 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. z alternatyw to ja wybieram 4, tudzież czystą z ą naturalnie;) tak, z królikem się zgadza:) dzięki i pozdrawiam
Pan_Biały Opublikowano 5 Marca 2013 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2013 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. mnie też, ale po jakimś czasie (to do dzieci) ;) pozdrawiam
Dawid Rt Opublikowano 6 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2013 puetna mi nie leży, ale cała reszta jak najbardziej smaczna :)
Rekomendowane odpowiedzi