Arksi_ Opublikowano 31 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2013 Chrystus w drzwi puka Czemu zwlekamy Czemuż mu drzwi tych Nie otwieramy? Mówisz; "Otworzyć Sam przecież może" Więc tutaj nie jest Królestwo Boże? Stoją u wejścia Chyba źli stróże Których to bierność Sprowadzi burzę Zaś wiatr przepędzi Niegodne straże I się Królestwo Ludziom pokaże.
makarios_ Opublikowano 31 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2013 Kto was przyjmuje, ten mnie przyjmuje; wami pogardzi podły i hardzi. Posłany puka, serdecznie stuka; czeka otwarcia, prawdy poparcia. Oto Królestwo, istne lekarstwo. Kto na nie czeka nie wątpiąc z deka? Wilcy w przebraniu są jak w zaraniu; udają owce, wielebne ojce. Wnet Dobry Pasterz wypełni pacierz; słusznie osądzi tego co błądzi.
Arksi_ Opublikowano 1 Lutego 2013 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2013 Dzięki za wiersz ) Trudno mi się odnieść do Twojego wiersza bo nie wiem czy napisałeś go na poczekaniu ) czy też na głębszych przemyśleniach?. Interpretację wiersza mogę nagiąć do własnych poglądów ale może się okazać że autor coś innego miał na myśli ). Pozdrawiam.
makarios_ Opublikowano 1 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2013 W zamyśle moje strofy dopowiadają kilka prawd do tych, którym dałeś wyraz w Twoich, odnośnie złych stróżów. Poniżej (na Twoje życzenie) zamieszczam naruszone przeze mnie Twoje strofy. Gdyby je zestawić z moimi w jeden utwór, to jego tytułem mogłoby być: Źli i dobrzy strażnicy. Pan Chrystus puka, zbyt wielu zwleka, pod nosem dukawierzę w człowieka. Myślą: otworzyć sam przecież może, zbyt pragnę pożyć, uwielbiam łoże.Kto was przyjmuje, ten mnie przyjmuje; Słowem pogardzi podły... i hardzi. Posłany puka, czeka otwarcia. Daremnie szuka prawdy przyjęcia? Blisko Królestwo. Kto na nie czeka? Jest jak lekarstwo. Czy wątpisz z deka? Wilcy w przebraniu udają owce, są jak w zaraniu wielebne ojce. A stając w progu niczym źli stróże, nie wierzą Bogu, co mieszka w górze. Lecz wkrótce przyszłość sama pokaże: Kto z nich ma miłość? Jak pełnił straże? Wnet Dobry Pasterz słusznie osądzi, i spełni pacierz. Mądry nie zbłądzi. Tę składankę z Twoich i moich strof dużo łatwiej interpretować.
Arksi_ Opublikowano 1 Lutego 2013 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2013 Wydaje mi się że to jest raczej parafraza niż połączenie mojego wiersza z Twoim )
makarios_ Opublikowano 1 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2013 Niech Ci będzie, że... masz rację.
Sylwester_Lasota Opublikowano 2 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2013 zabawny wierszyk i wariacje na jego temat :) pozdrawiam i do poczytania :)
Arksi_ Opublikowano 3 Lutego 2013 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2013 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Chyba coś źle napisałem ( bo wiersz miał być poważny ) Pozdrawiam.
Sylwester_Lasota Opublikowano 3 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2013 tak bywa :))))) pozdrawiam serdecznie :)
Marek_Dziekan Opublikowano 3 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2013 Przeczytałem wcześniej wiersz ,,Kościół" a ten jest chyba o tym samym. Ty masz jakąś obsesję? Nie możesz napisać o czymś innym? Człowieku skąd w Tobie tyle nienawiści? Co do samego utworu nie będę się powtarzał bo musiałbym powielić to co napisałem pod wierszem ,,Kościół". Powtórzę tylko, więcej wiary, najlepiej w mądrość człowieka .
Arksi_ Opublikowano 3 Lutego 2013 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2013 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. To chyba jest jedno z Twoich trafniejszych spostrzeżeń ) Nie widzę większego sensu pisania o czymś innym, przecież już inni to robią i lepiej ode mnie ). Widocznie prawda w oczy kole skoro prawdę i stwierdzone faktów nazywasz nienawiścią. A takowa prawda i stwierdzone faktów w wierszu Kościół się znajdują http://www.poezja.org/wiersz,1,141240.html zaś powyższy wiersz może wymagać lekkiej poprawki. Właśnie chciałem powiedzieć że wierzę w mądrość człowieka gdybym nie wierzył to bym takich wierszy nie pisał ). Pozdrawiam.
Marek_Dziekan Opublikowano 3 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2013 Jaka prawda? w jakie oczy kole? jakie fakty ? Człowieku wyluzuj troche, to są jakieś chore klimaty, zawału jeszcze przez tą nadmierną pobudliwość się nabawisz.Z punktu widzenia osób wierzących jeżeli ludzie otrzymują pokarm słowa Bożego, a od tego jest kosciół, to jest wszystko w porządku. Nie ma co się napinać niepotrzebnie. Powtarzam więcej wiary w ludzką mądrość bo w/g mnie tego właśnie Ci kolego brakuje.
Arksi_ Opublikowano 3 Lutego 2013 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2013 "Dwóch mędrców równie sławnych nauczało w szkole. Któryż z nich prawdę mówił? Prawda w oczy kole. Jednego gmin wygwizdał, a drugiemu klaskał. Widać, że jeden ukłuł, a drugi pogłaskał."
Arksi_ Opublikowano 4 Lutego 2013 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2013 W wierszu dokonałem pewnych zmian przez co może, stał się łagodniejszy w odbiorze ) zmieniłem bardzo złych stróżów na chyba złych możliwe że nie wszyscy są całkiem źli tylko ulegli fałszywym poglądom ).
Rekomendowane odpowiedzi