Baba_Izba Opublikowano 25 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2013 dawne czasy miejsca i ludzie w nich utrwalona dziwna uroda te czarno białe szczerze wzruszają zawsze mówią więcej niż słowa baty świszczą nad zaprzęgami pijany wozak grubiańsko krzyczy dzieci z workami większymi od nich dzierżą węgiel z czarnej ulicy stary drewniak i studnia z pompą dziewczynka goni szarego kota buzia skrzywiona w grymasie płaczu będzie bura fartuszek podarł dwoje młodych z cynkowym wiadrem wprost do rynsztoka niosą mydliny wszystko przed nimi wiecznie możliwe choć są jeszcze obco niczyi chłonę zdjęcia wnikam w pejzaże pytam pamięci nadmiernie tkliwej czy jeśli sama nasiąknę sepią w czyim wzroku znowu ożyję (druga wersja - dziesięciozgłoskowiec): dawne to czasy miejsca i ludzie w nich utrwalona dziwna uroda te czarno białe szczerze wzruszają i zawsze mówią więcej niż słowa świszczące baty nad zaprzęgami pijany wozak grubiańsko krzyczy dzieci z workami większymi od nich zbierają węgiel z czarnej ulicy spłowiały drewniak i studnia z pompą dziewczynka goni szarego kota buzia skrzywiona w grymasie płaczu co mama powie fartuszek podarł radosna para z cynkowym wiadrem wprost do rynsztoka niosą mydliny wszystko przed nimi wiecznie możliwe chociaż są jeszcze obco niczyi wstępuję w zdjęcia wnikam w pejzaże pytam pamięci nadmiernie tkliwej jeśli po latach nasiąknę sepią w czyim spojrzeniu znowu ożyję
NowyVega_NowyVega Opublikowano 25 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2013 ,,te czarno białe szczerze wzruszają zawsze mówią więcej niż słowa baty świszczą nad zaprzęgami pijany wozak grubiańsko krzyczy dzieci z workami większymi od nich dzierżą węgiel z czarnej ulicy drewniany dom i studnia z pompą dziewczynka goni szarego kota buzia skrzywiona w grymasie płaczu będzie bura fartuszek podarł dwoje młodych z cynkowym wiadrem wprost do rynsztoka niosą mydliny wszystko przed nimi wiecznie możliwe choć są jeszcze obco niczyi,, Baba :) to zabieram i łykam bez popijania :)
Kajus Gerdy Opublikowano 25 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2013 bardzo klasyczny wiersz, bez fajerwerków "nowoczesności" Jakże wiele nostalgii za czasem minionym, czasem w kolorze sepii, ech " powróćmy do dawnych lat, wejdźmy do iluzjonu, niech zaszumi w głowie wino"
Jolanta_S. Opublikowano 25 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2013 niby wszystko to znane ale inaczej podane. melancholia oblega starocie czas biegnie do mety tak blisko coraz bliżej a tak daleko serdecznie Babo :)
Jolanta_S. Opublikowano 25 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2013 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. jeszcze dodam, że "jak" w tytule nie jest potrzebny
Baba_Izba Opublikowano 25 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2013 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Smacznego! A może jednak lepiej nie łykać? Miło, że Ci się spodobało. Serdeczności - baba
Baba_Izba Opublikowano 25 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2013 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dzięki za obecność i słowa, pozdrawiam - baba
Baba_Izba Opublikowano 25 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2013 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Tak uważasz: stare fotografie są powroty? Czy może bez "są": stare fotografie jak powroty? Myślę jednak, że jest dobrze. Dziękuję za uwagę i czytanie. Serdeczności - baba
Jolanta_S. Opublikowano 25 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2013 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Tak uważasz: stare fotografie są powroty? Czy może bez "są": stare fotografie jak powroty? Myślę jednak, że jest dobrze. Dziękuję za uwagę i czytanie. Serdeczności - baba stare fotografie to powroty :)))
Baba_Izba Opublikowano 25 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2013 No, tak to mi się podoba. Niestety, tytułu tutaj nie da się zmienić. Heej! :)))
Jolanta_S. Opublikowano 25 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2013 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. :)to było pisane z myślą do wykorzystania na przyszłość do miłego Babo :)))
Roklin Opublikowano 26 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2013 Oj, tak! Sam wiersz jest jak fotografia, nie czarno-biała, ale raczej w sepii. Urokliwy, przypomina "stare dobre czasy" i wzbudza pozytywne, nostalgiczne wspomnienia za światem z dzieciństwa. Miły, przyjazny... sama radość. Tylko jeden minus - zbyt dosłowny tytuł. Poza tym git. Pozdrawiam ciepło :)
Baba_Izba Opublikowano 26 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2013 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Co do tytułu - w pełni się zgadzam. Teraz to dostrzegam. Już chyba byłoby lepiej, gdyby było tylko "powroty", albo może jeszcze ktoś mi podrzuci podpowiedź?? Proszę. P/S czarno-białe też z czasem żółkną. Według mojej pamięci i mojego doświadczenia, najwięcej w sepii - oglądałam zdjęć tzw. przedwojennych ( moi rodzice, dziadkowie). Dziękuję Ci Roklin, pozdrawiam - baba
Emanuel_Wójcik Opublikowano 27 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2013 Podoba mi się wiersz, choć można by się przyczepić, że jest "nierówno" Ale ja się nie czepiam, bo mimo tego czyta się lekko i przyjemnie, a więc wiersz się sam broni.. Jak byłem mały to myślałem, że świat był wcześniej czarno biały i dopiero w latach 60-tych Bóg obdarzył swiat kolorami..hahahaha:) pozdrawiam.
aluna Opublikowano 27 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2013 Droga Izo stare fotografie wprowadzają mnie w nostalgię, ba nawet są dni kiedy nie mogę ich oglądać , bo wcale mnie nie śmieszą , ale przypominają o tym co przeminęło i nie wróci nigdy! Świetnie napisany temat , porusza i wzrusza czytelnika? Serdeczności! Hania
Baba_Izba Opublikowano 27 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2013 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. A te kolorowe z lat 60-70 jak już wyblakły! Dzięki za "nierówno, poprawiłam jak mi się wydaje 9 wers. We wszystkich strofach pierwsze i czwarte wersy mają po 9 sylab, średniówki po czwartej, a drugie i trzecie wersy po 10 sylab, średniówki po 5 sylabie. Może jeszcze coś przegapiłam? Serdeczności - baba :)))
Baba_Izba Opublikowano 27 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2013 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Lepiej myśleć pozytywnie: szklanka jest w połowie pełna! Ja zawsze myślę, że wielu ludziom nie było dane tego, co ja już przeżyłam, żałować - niczego nie żałuję, takie są koleje losu. Jeśli czegoś nie mogę zmienić, to cieszę się z tego co mam. Może poprostu mam takie usposobienie. Dziękuję, bądź dobrej myśli, każdy ma jakieś sęki, najważniesze, to lubić ludzi, a Ty lubisz! Przyjdzie wiosna, będzie radośniej. Ściskam, dziękuję, pozdrawiam - Iza
lena2_ Opublikowano 27 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2013 Chyba po to robimy zdjęcia, bo gdzieś podświadomie wierzymy, że nas przeżyją i po latach obudzą pamięć o nas:):) Bardzo obrazowy wiersz:):)
Oxyvia Opublikowano 27 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2013 Piękny wiersz, Wyraża moje myśli, kiedy oglądam stare zdjęcia sprzed I wojny na przykład. Świetnie to napisałaś, poruszająco, jak to Ty umiesz, Izo.
Ewa_Kos Opublikowano 28 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2013 ...a jednak pamiętam, kiedy wody różnej maści płynęły sobie rynsztokiem.Wiersz przypomniał to, co już dawno wywaliłam z pamięci. Fotografie mają to do siebie, że potrafią poruszyć pamięć:) Podoba się:)Pozdrawiam serdecznie:) E.K.
Rekomendowane odpowiedzi