Arksi_ Opublikowano 30 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2012 Prostak Mam taki dylemat I nie mały wcale Lecz chyba ogromny Przynajmniej tak sądzę Więc rozwinę temat Niezbyt doskonale Na słabość swą pomny Że w słowach ja błądzę: Jak tu dobrze kręcić Jakie przyjąć normy Aby pisać modnie Różne jakieś wieści Cóż warto poświęcić! Treść wiersza dla formy Czy może odwrotnie Formę tą dla treści Czy trzymać rytm stały Aby wiersz był zgrany Czy może się znudzi Niektórym styl taki Czy pisać wiersz biały Czy też rymowany Bo różni są ludzie I gust nie jednaki. Natchnienie Jeśli ma się chęci I troszkę zdolności Wiele da się zgodzić Więc nie rób hałasu! Niech się wszystko kręci - Gdy światłość zagości Samo się coś zrodzi - Nie popędzaj czasu! Ale i nie zwlekaj - Samo nic nie przyjdzie Bez pomocy własnej I bez własnych dążeń Bezczynnie nie czekaj Bo nie dojdziesz nigdzie Do cholery jasnej Rusz się choć o sążeń Bo ci może wszystko Przejść tuż koło nosa A ty wcale tego Nigdy nie poczujesz Chociaż byłeś blisko I twa stopa bosa Nadepnęła Ego! - Czy ty to zmarnujesz? Nie martw że się oto Że błąd jakiś zrobisz Przecież zawsze człowiek Na błędach się uczy Więc rusz się z ochotą Wszystko jasno opisz Bez przymknięcia powiek I bez tajnych kluczy Bo czyż ptaszek wzleci Pod błękitne niebo Nie straciwszy gruntu Pod swymi nogami? Czyż słońce zaświeci Ludzkim tu potrzebom Gdy nie widać buntu? - Ziemia za chmurami.
Gość Opublikowano 30 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2012 O jakieś 2 i pół raza za długie - jak dla mnie Prostaka. Natchnienie... Panie, jak będzie chciało to przyjdzie, jak nie to nie.
Arksi_ Opublikowano 30 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2012 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Mnie natchnienia przychodzą codziennie tylko że tych codziennych nie zapisuję ) i zdaję sobie sprawę z tego że; dużo jeszcze do ideału brakuje. tym natchnieniom które zapisuję. Pozdrawiam.
Gość Opublikowano 30 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2012 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Mnie natchnienia przychodzą codziennie tylko że tych codziennych nie zapisuję ) i zdaję sobie sprawę z tego że; dużo jeszcze do ideału brakuje. tym natchnieniom które zapisuję. Pozdrawiam. Ja napisałem o Natchnieniu - Wyjątkowym, a Pan o natchnieniu i natchnieniach - codziennych. To różnica. Nie da się być codziennie natchnionym bo to grozi byciem maszynką do pisania - powtarzalnego, wtórnego, nudnego. Mi kiedyś mówili: codziennie - czytaj i obserwuj :)
Emanuel_Wójcik Opublikowano 30 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2012 "Mi kiedyś mówili: codziennie - czytaj i obserwuj" podpisuje się pod tym.. pozdrawiam.
Roklin Opublikowano 30 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2012 Lepiej raz napisać, a dobrze, a nie - dziesięć bzdur palnąć. Natchnienie natchnieniem, ale trzeba być jeszcze krytycznym wobec własnych tworów. Inaczej taki "natchniony" twórca będzie uchodził za grafomana. A sam tekst - zdecydowanie za długi. Nie zatrzymał. Myśl dobra, realizacja - nie bardzo. Będzie lepiej... Pozdrawiam :)
Arksi_ Opublikowano 31 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2012 Wyjątkowe natchnienia rzadko się zdarzają i nie wszystkim, i nie mam tu na myśli wyłącznie natchnień poetyckich. Co do długości tekstu można go skrócić, na przykład tak )Prostaki Mam taki dylemat i nie mały wcale Lecz chyba ogromny przynajmniej tak sądzę Więc rozwinę temat niezbyt doskonale Na słabość swą pomny że w słowach ja błądzę: Jak tu dobrze kręcić jakie przyjąć normy Aby pisać modnie różne jakieś wieści Cóż warto poświęcić! treść wiersza dla formy Czy może odwrotnie formę tą dla treści Czy trzymać rytm stały aby wiersz był zgrany Czy może się znudzi niektórym styl taki Czy pisać wiersz biały czy też rymowany Bo różni są ludzie i gust nie jednaki. Natchnienie Jeśli ma się chęci i troszkę zdolności Wiele da się zgodzić więc nie rób hałasu! Niech się wszystko kręci - gdy światłość zagości Samo się coś zrodzi - nie popędzaj czasu! Ale i nie zwlekaj - samo nic nie przyjdzie Bez pomocy własnej i bez własnych dążeń Bezczynnie nie czekaj bo nie dojdziesz nigdzie Do cholery jasnej rusz się choć o sążeń Bo ci może wszystko przejść tuż koło nosa A ty wcale tego nigdy nie poczujesz Chociaż byłeś blisko i twa stopa bosa Nadepnęła Ego! - czy ty to zmarnujesz? Nie martw że się oto że błąd jakiś zrobisz Przecież zawsze człowiek na błędach się uczy Więc rusz się z ochotą wszystko jasno opisz Bez przymknięcia powiek i bez tajnych kluczy Bo czyż ptaszek wzleci pod błękitne niebo Nie straciwszy gruntu pod swymi nogami? Czyż słońce zaświeci ludzkim tu potrzebom Gdy nie widać buntu? - ziemia za chmurami. Ale to wcale nie znaczy że ten wyżej był sztucznie wydłużony. Pozdrawiam.
Sylwester_Lasota Opublikowano 3 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2013 jak na kogoś kto 'nie zna się na pisaniu wierszy', to muszę przyznać, że całkiem nieźle piszesz :). mi się czytało całkiem nieźle, pasują mi te sześciosylabowe wersy :). jeśli mógłbym Ci coś poradzić, to usuń duże litery i, jeśli nie używasz interpunkcji, to zrezygnuj z niej zupełnie, uwierz w inteligencję czytelników :) pozdrawiam i do poczytania :)
Arksi_ Opublikowano 5 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2013 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Sam się dziwię że udało mi się taki wiersz napisać ) sześciosylabowe wersy bo tak mi wyszedł układ rymów, chyba rzadko spotykany? Przyznaję że z interpunkcją mam problemy, bo nie zawsze wiem gdzie ją użyć. Wydaje mi się, że nie zawsze można liczyć na inteligencję czytelnika, zwłaszcza gdy czytelnik, ma całkowicie inny pogląd od autora ) i swoją interpunkcją może całkowicie zmienić sens wiersza. Przykład mojego dylematu, gdzie wstawić przecinek np. i swoją interpunkcją, może całkowicie, zmienić sens wiersza. i swoją interpunkcją może, całkowicie zmienić sens wiersza. I tu mam dylemat ) ??? Pozdrawiam.
Rekomendowane odpowiedzi