Sebek..._ Opublikowano 11 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2012 1 w ciemności za oknem kłąb dymu przetacza podwórkiem łapie za grzbiety gargulców w tańcu z wiatrem przyzywa demony postać w drzwiach. to matka. łzy milkną miękną w palący ślad po chłopca mknie czas rumak to wiatr 2 teraz tu stoję w płaszczu z wysokim kołnierzem w kieszeniach ani jednego słowa pomniki marzeń całych pokoleń krzyczą do nieba ciało karmię tym czym popadnie serca nie karmię czas burzą piaskową kruche sylwetki zatrzymał już tylko cienie na wietrze ona nie jest już tą którą była są inni lecz nigdy na tyle blisko by podzielić myśli wkoło kwiaty małej radości zerwane zdeptane zlekceważone zapatrzeni w horyzont nigdy nie patrzą pod nogi
Baba_Izba Opublikowano 11 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2012 W moim odczuciu piękny wiersz, rozliczenia, retrospekcje, ale najbardziej dobrze o sobie stanowi sam wiersz. (Może leciutko, leciutko kole, dwa razy "wietrze": "w tym wietrze" i "na wietrze"??) Serdecznie pozdrawiam - baba
aluna Opublikowano 11 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2012 Sebku , wciąż tęsknisz! Tęsknota wyzwala u peela niesamowite metafory , pięknie , serdecznie do m a t k i , a to dzisiaj rzadkość , ludzie nie zdają sobie sprawy z tego ,że ONA najważniejsza! Podziwiam Twoją empatię i możliwość pisania , z takim dystansem( bez kochanej osoby) do straty najbliższej ....synowi! Serdecznie! Hania
Sebek..._ Opublikowano 12 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2012 dziękuję Babo, w końcu zmogłem się i wywaliłem jedno ,,na wietrze,, widziałem te powtórzenia ale nie miałem serca z nich rezygnować w trosce o równowagę w treści, a nie potrafiłem znaleźć zamiennika za metafory ślicznie dziękuję Haniu, staram się jak mogę czasem lepiej czasem gorzej u peela czas zrobił swoje i pozmieniał spojrzenie na świat i znaczenie kart oraz samych ludzi wokół niego, to naważniejsza dla autora kwestia w tym tekście Pozdrawiam
Baba_Izba Opublikowano 13 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2012 Przeczytałam ponownie. Powtarzam: piękny wiersz! Heej!
Lilka_Laszczyk Opublikowano 14 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2012 Piszesz bardzo ładne i refleksyjne wiersze Sebku! Ale w większości z nich jest coś co "haczy". Chodzi mi o to że w jednym utworze chcesz za dużo powiedzieć. Ten wiersz to dla mnie znów dwa wiersze. Poodzielałeś, ponumerowałeś, są spójne tematycznie i połączone czasem i wspomnieniami, ale moim zdaniem sa nadal dwoma wierszami. Pierwszy to wspomienie matki i tylko jej. Drugi jest juz mieszaniną pamięci różnych ludzi i zdarzeń. Może gdybys połączył i zakończył w momencie...juz tylko cienie na wietrze, byłby to lepszy zabieg. Pozdrawiam serdecznie Lilka
Sebek..._ Opublikowano 14 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2012 masz częśc racji Lilko to prawda, ale wiesz, w moim mniemaniu wiersz może być taką opowieścią także dłuższą, ciągnie mnie do prozy, może dlatego ;) ale nadal nie czuję się dość silny aby pisać prozę ;)
Rekomendowane odpowiedzi