Janusz_Ork Opublikowano 1 Listopada 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2012 proszę wchodź cicho w nowy dzień pozwól blednącym gwiazdom zasnąć popatrz jak światło otwiera się czarując z mroku śpiące miasto ostrożnie w serce moje wchodź powoli dotyk w dreszcz zamieniaj moją cudowną z tobą noc ocalić chcę od zapomnienia ostatni moment już nic więcej zgasiłaś twoich uczuć płomień zanim podamy sobie ręce już miasto naszą miłość wchłonie (Wiersz Nr. 1 z cyklu "Momenty")
aluna Opublikowano 1 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2012 A tak jakoś mi przyjdzie Januszu wchodzić pierwszej , oj ! Wszystko pięknie i cacy ,, tylko ta fraza "...ocalić chcę od zapomnienia ..." Zmień bo wiesz doskonale czyj to fragment tekstu. Konstanty Ildefons Gałczyński ,śpiewał Marek Grechuta .(bez chcę ), może: -zachować chcę wspomnienia- Ale Januszu to moje subiektywne, więc wybacz , jak uraziłam . Proszę! Serdecznie ! Hania
Oxyvia Opublikowano 1 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2012 Piękny i strasznie dla mnie smutny wiersz. Taki nie w Twoim stylu, bo rymowany, rytmiczny, śpiewny, stroficzny - a jednak dałeś sobie świetnie radę z nowym gatunkiem i wyraziłeś nim bardzo dobrze uczucia i atmosferę momentu. Doskonały.
Lilka_Laszczyk Opublikowano 2 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2012 Delikatny, uczuciowy, nastrojowy i trochę kobiecy wiersz. Ładnie i płynnie się czyta. Pozdrawiam
Roklin Opublikowano 2 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2012 Bardzo ładny, a zarazem melancholijny wiersz. Występują w nim dwa momenty, mam nadzieję, że ten pierwszy jest ważniejszy. Delikatna, zgrabna forma dodaje mu tylko uroku. Pozdrawiam ciepło :) R. / T.
Anna_Para Opublikowano 2 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2012 Januszu, to z trzech wierszy "Momentów" - najbardziej równy, kunsztowny, rytmiczny. Gdybyż nie było inwersji! No, trudno. I tak muszę wyrazić pochlebną opinię, i czynię to z przyjemnością. Cieplutko, Para:)
Janusz_Ork Opublikowano 3 Listopada 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2012 Aluno, dziękuję za czytanie i wskazówkę co do frazy, tak już znanej. No cóż, w takich przypadkach istnieje zawsze niebezpieczeństwo podejrzenia o plagiat. Przemyślę Twoją propozycję. Nie jestem absolutnie urażony. Krytyka i wskazówki na tym forum nie urażają mnie nigdy. Po to właśnie zamieszczam teksty, aby otrzymać pomocne opinie. Pozdrawiam serdecznie. J.
Janusz_Ork Opublikowano 3 Listopada 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2012 Oxyvio, dziękuję za opinie i pochwałę. A styl rzeczywiście nie jest tak bardzo moim stylem. Wolę pisać wierszem wolnym. Pozdrawiam serdecznie. J.
Janusz_Ork Opublikowano 3 Listopada 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2012 Dziękuję Lilko za czytanie i słowa pod wierszem. Określenie, że to kobiecy wiersz, powaliło mnie. Będę musiał wystrzegć się tego stylu. Pozdrawiam serdecznie. J.
Janusz_Ork Opublikowano 3 Listopada 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2012 Roklinie, dziękuję za wizytę u mnie i podzielenie się refleksją. W tym wierszu występują trzy momenty (dlatego ten mały cykl nazywa się "Momenty"). Każda strofa opisuje inny moment pewnej znajomości. Pozdrawiam. J.
Janusz_Ork Opublikowano 3 Listopada 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2012 Dziękuję Aniu za pochwały dotyczące formy. Jak widzisz próbuję, próbuję i ciągle douczam się. Może kiedyś coś z tego wyjdzie. Dzięki za czytanie i bycie. Pozdrawiam serdecznie. J.
teresa943 Opublikowano 3 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2012 Janusz, pięknie uchwycony "moment", wzrusza; i piękna forma; jeśli chodzi o wskazaną przez Alunę frazę - daj po prostu kursywą i już! serdecznie pozdrawiam :) Krysia
Kaliope_X. Opublikowano 6 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2012 Januszu, czytałam z przyjemnością. już pierwsza zwrotka tworzy jakąś nadzwyczajną przestrzeń - niecodzienne miejsce spotkania, jakby znane tylko dwóm osobom, a światło otacza ich i chroni przed toczącym się naokoło życiem. tak odbieram i zagłębiam się w dalsze wersy. tam, twarzą w twarz z własnym pragnieniem, może wyobrażeniem, może obrazem ze wspomnień, peel ponownie próbuje zadrżeć o wspólną noc, o bycie tak blisko, że niemal w sercu - ale "cudowność" to prawie czar, więc wszystko jest w tym stanie możliwe. ocalić od zapomnienia może tylko chęć powrotów. płomień odnaleziony w głębi, ponowne doznanie dotyku dzięki żywemu uczuciu, to więcej niż chwila. żyje w przestrzeni między peelem a tą, która gaśnie... wtapia oblicze w pejzaż miasta. trwa we wdzięcznej pamięci. wzruszająca treść, Januszu. bardzo rytmiczna, przejrzysta forma, romantyczny obraz, choć nieco przewidywalny - ale nie zrozum mnie źle, pisać tak, by oddać ciepło i wyjątkowość chwili, nie jest wcale łatwo. dla mnie - udany wiersz. :)) pozdrawiam z uśmiechem, Kinga. in-h.
Janusz_Ork Opublikowano 6 Listopada 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2012 Krysiu, cieszę się, że ciągle do mnie zaglądasz. Pomysł z kursywą jest dobry (że też od razu na to nie wpadłem). Dziękuję za czytanie i słowa pod wierszem. Pozdrawiam serdecznie. J.
Janusz_Ork Opublikowano 6 Listopada 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2012 Kingo, jak zwykle dajesz solidny komentarz z całą gamą refleksji i odczuć. Ten wiersz jest niespójny o tyle, o ile każda strofa rysuje inną fazę w życiu pary, która przegrała i rozstaje się. Dziękuję za czytanie i komplementy. Pozdrawiam serdecznie. J.
Nata_Kruk Opublikowano 8 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2012 Janusz, wers.. "ocalić chcę od zapomnienia".. zapisałabym kuryswą, to chyba konieczność i właśnie przez to ocalenie, druga wywołuje we mnie największe emocje... :) Pozdrawiam.
Janusz_Ork Opublikowano 10 Listopada 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2012 Nato, bardzo dziękuję za czytanie i podzielenie się refleksją. Pozdrawiam serdecznie. J.
Rekomendowane odpowiedzi