Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Myśli w ptakach

Rekomendowane odpowiedzi

Lilko,

naprawdę udany wiersz.

Pomyślałam sobie, że gdybyś zmieniła kolejność zjawisk w ostatnim wersie, miałabyś ładne nawiązanie do Kanta, bo ono i tak się "narzuca". "Niebo gwiaździste nade mną - prawo moralne we mnie".

ptaki nade mną - myśli we mnie

Tak czy owak - gratuluję poetyckiej refleksji.

Cieplutko,

Para:)

Ale w przypadku zmiany kolejności zjawisk wiersz straci ostatni rym, co byłoby wielka usterka w tym przypadku. Natomiast ostatnie zdanie (pointa i przesłanie w moim odbiorze) i tak kojarzy się z Kartezjuszem, jak Anna sama napisała. Niczego bym nie zmieniała, zwłaszcza, że odwrócona kolejność daje chyba więcej jeszcze pola dla interpretacji i skojarzeń, więcej do zastanowienia.

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Aniu cieszę się bardzo z Twojej ciepłej obecności pod moim wierszem.
Dziękuję za rady, ale pozostanę przy swojej wersji, bo tak jak stwierdziła Oksywia zmiana kolejności rymu w ostatnim wersie, spowodowałaby zaburzenie rymu. A cały wiersz własnie w rymach, naprzemiennych.
Pozdrawiam ciepło
Lilka

Cezary,
Szukałam bardzo wnikliwie, ale nie znalazłam niczego z "cuj". Ani w pierwszej, ani w trzeciej zwrotce.
Ale nawet gdybym znalazła, to jest pierwszy mój wiersz w którym niepokornie postanowiłam nie zmieniać niczego. A co!
Nawet za cenę braku twojej sympatii dla mojego wiersza!

Czas płynie to fakt. I życie mija. Ale jest! i my też żyjemy i to jest najważniejsze, nawet jesli wydaje nam się przebłyskowo, że coś tam nie ma sensu...
c...yklicznie u...parcie j...esiennie ;-)

Cezary,
Szukałam bardzo wnikliwie, ale nie znalazłam niczego z "cuj". Ani w pierwszej, ani w trzeciej zwrotce.
Ale nawet gdybym znalazła, to jest pierwszy mój wiersz w którym niepokornie postanowiłam nie zmieniać niczego. A co!
Nawet za cenę braku twojej sympatii dla mojego wiersza!

Czas płynie to fakt. I życie mija. Ale jest! i my też żyjemy i to jest najważniejsze, nawet jesli wydaje nam się przebłyskowo, że coś tam nie ma sensu...
c...yklicznie u...parcie j...esiennie ;-)

Aaaa!
O to chodzi.
Nie mogę zmieniać. Jest zbyt równo, żeby zmiejszeniem ilości wersów wprowadzać nieład.Nawet jeśli te trzy wyrazy są li tylko przegadaniem ( w moim odczuciu nie są...)
Oczywiście pozdrawiam
Ale dzięki
Lilka