Jan_Wodnik Opublikowano 1 Października 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Października 2012 Słodka moja europejska ojczyzno* Pszczoła która siada na twych płatkach Nie zbiera pyłku tylko granulat asfaltu Ptak co chroni się w twej koronie dostaje liszajów Dziecko które nosisz w ramionach to lubieżny starzec Twe sportowe muskuły nafaszerowane są banknotami Rzeki banknotów zalewają twój ląd i są przyczyną powolnej atrofii Serce twe to kamienne gołoborze Rozum tak wyćwiczony w handlarskiej sztuce Że odrzuca słowa tak i nie Wierzyłem że jesteś z lepszej gliny A to tylko piasek który przelatuje przez palce Słowa z probówki czyny z poradnika sprzedawcy rzeczy używanych Twa słodycz jest czarna a gorycz słodko-kwaśna Jak słynne nie ma pokoju za wszelką cenę I te śmieszne korowody ludzkich cieni Biegające po ścianach groty z oszczepami dzidami I laptopami aż strach uklęknąć w sacre coeur I lęk stanąć pod bramą brandenburską By nie poruszyć kamyczka co wywoła lawinę Szczęśliwe twe dni o słodka najsłodsza brzydulo W przelewaniu z pustego w próżne W jałowym paplaniu o gołębiej turbokolonii I w ukłonach przed piąchą przystawioną do szczęki Rozsypiesz się jak malowana mumia ze zniszczoną starą duszą Pewnego dnia rankiem lub ciemną nocą nadejdzie twój kres Jak zakończenie niezbyt udanego żywota Europo znowu zdradziłaś swoje dziecko Ufałem ale wiem że teraz nie jesteś nam do niczego potrzebna Odejdź i nie dręcz starymi demonami bo powstaną z trumny Uwolnij nas od siebie Z orła nie zrobisz skunksa Odejdź* Cz. Miłosz
WiJa Opublikowano 1 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2012 Swego rodzaju traktat moralny i poetycki (bo chyba nie filozoficzny). I sam już nie wiem, czy zawsze ma być, czy nie ma być (będzie czy nie będzie) na czasie. Pozdrawiam
Jan_Wodnik Opublikowano 1 Października 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Października 2012 Dzięki za komentarz. Miło/niemiło że na czasie , tekst ma już jakieś 3 lata. Traktat - być może, raczej efekt obserwacji i doświadczeń. Pozdrawiam
Gość Opublikowano 1 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2012 Długi tekst ale polecam przeczytać. Takich więcej trzeba żeby ludzie przejrzeli wreszcie jak są mamieni bzdurami. Bardzo dobry tekst wart analizy myślowej. Poz.
Jan_Wodnik Opublikowano 1 Października 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Października 2012 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Wielkie dzięki za pozytywy. Bardzo mi miło. Pozdrawiam.
andrzej_barycz Opublikowano 2 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2012 Tradycyjnie - pierdoły...
Jan_Wodnik Opublikowano 2 Października 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Października 2012 ... a więc kolejny plus dla mnie.
innocenty_prędki Opublikowano 2 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2012 czytam; po prawej na "szaro": [quote]Europo znowu zdradziłaś swoje dziecko Ufałem ale wiem że teraz nie jesteś nam do niczego potrzebna Odejdź i nie dręcz starymi demonami bo powst (..) tu się kończy i tak bym zostawił(...) ;poz
Jan_Wodnik Opublikowano 2 Października 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Października 2012 twój komentarz też można skrócić np: nie bo nie.
innocenty_prędki Opublikowano 2 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2012 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Ależ prosze bardzo!! Skróć!! ale tak, by zachował sens :)
Jan_Wodnik Opublikowano 2 Października 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Października 2012 ależ taki jest sens tego komentarza. trzy niepełne linijki , które w żadnym razie nie są skrótem wiersza.nie jest jasny.
M._Krzywak Opublikowano 4 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2012 Jak dobrze zrozumiałem, to całkiem niezła myśl tutaj jest. Cytat pochodzi od wierszoklety, który Polski nie trawił, a sam pomysł wspólnej Europy jest, wg mnie, żartem. A dodając tak do wiersza kilka swoich uwag - pszczoły już wykończyli, rzeka banknotów płynie ale na poronione korowody i pielgrzymki tuzów Unii (no, bawią się po stolicach świata), a puenta wyśmienita!
andrzej_barycz Opublikowano 5 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2012 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Uwielbiam takie kapciowe kontestatorstwo - czerpać bez żenady z wszystkich dobrodziejstw bycia w Europie i chlipać, że Europa każe czasami podnieść "orli" tyłek z kanapy ;) Temu "wierszoklecie" mógłby pan co najwyżej nosić teczkę...
Jan_Wodnik Opublikowano 5 Października 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Października 2012 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dzięki za dobre słowo. O ile kilka lat temu niektórym mogło sie wydawać ,że Europa to ziemia obiecana to teraz jeśli choc trochę myślą nie powinni mieć żadnych wątpliwości. EU to bardziej "ssawa" niż "pompa" czyli tworzenie kolonii a nie partnerskich relacji . Cytat wzięty z pamięci -zastanowiło mnie w nim bezgraniczne uwielbienie które jest absolutnie nieadekwatne i na wyrost. Zdrada polega na zdradzie demokratycznych ideałów - miało być równo a okazało się.. jak zawsze.Pozdrawiam.
M._Krzywak Opublikowano 5 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2012 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Uwielbiam takie kapciowe kontestatorstwo - czerpać bez żenady z wszystkich dobrodziejstw bycia w Europie i chlipać, że Europa każe czasami podnieść "orli" tyłek z kanapy ;) Temu "wierszoklecie" mógłby pan co najwyżej nosić teczkę... Pan ma swoich bożków, ja mam swoich. Niech pan mniej ogląda TVN i mniej czyta GW, to nie będzie Pan takich bredni publicznie pisał, vide: " czerpać bez żenady z wszystkich dobrodziejstw bycia w Europie". A teczki to niech pan sobie nosi, napisałem "wierszokleta", mógłbym dodać, że bez żadnego morale, za to pupilek każdej władzy i co?
M._Krzywak Opublikowano 5 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2012 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dzięki za dobre słowo. O ile kilka lat temu niektórym mogło sie wydawać ,że Europa to ziemia obiecana to teraz jeśli choc trochę myślą nie powinni mieć żadnych wątpliwości. EU to bardziej "ssawa" niż "pompa" czyli tworzenie kolonii a nie partnerskich relacji . Cytat wzięty z pamięci -zastanowiło mnie w nim bezgraniczne uwielbienie które jest absolutnie nieadekwatne i na wyrost. Zdrada polega na zdradzie demokratycznych ideałów - miało być równo a okazało się.. jak zawsze.Pozdrawiam. No ba, ale jak widać, niektórzy czerpią z niej dobrobyt razem z pomyślunkiem.
Stefan_Rewiński Opublikowano 9 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2012 To Krzywak żyję?! Super dla ORGU!!
M._Krzywak Opublikowano 11 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2012 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Żyje, ale w ukryciu przez zajmowane stanowisko :) A co do Unii: http://www.youtube.com/watch?v=VAuXwslv-HU&feature=related i wszystko w temacie
Rekomendowane odpowiedzi