Lari Fari Opublikowano 16 Września 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 16 Września 2012 zbiór pretensji tyje z czasem pęka na mapie dni gubi się pośród fałdzistych słów skala zapomnienia kim jest w pociągu do życia fałszuje złamane wiatrem kochanie biegnij córeczko jabłoni kilka zaprzeczeń rozsądku wstecz przysiądź tam gdzie matka palcami wypieszcza biel ośmielona skinieniem dotykasz miejsc stworzenia
Nata_Kruk Opublikowano 16 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2012 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Przystanęłam na chwilę dla tytułu, po przeczytaniu.. zmieniłabym go na inny. Nawet niezła treść, ale skuszę się na podszepty, czy słuszne.? oby.. z góry przepraszam za zmiany. Czytam dla siebie, jn. dodając kuryswę. Pozdrawiam. zbiór pretensji tyje z czasem pęka na mapie dni gubi się pośród fałdzistych słów skala zapominienia kim jest w pociągu do życia fałszuje załamane wiatrem kochanie biegnij córeczko o kilka zaprzeczeń rozsądku wstecz przysiądź tam gdzie matka palcami wypieszcza biel w strugi mleka dotkniesz miejsc stworzenia
WiJa Opublikowano 16 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2012 Coś mnie w tym wierszu drażni. Ale to prędzej ja jestem jakiś przewrażliwiony, niż mam się czego czepiać. Pozdrawiam
Lari Fari Opublikowano 16 Września 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 16 Września 2012 Wprowadziłam w części zaproponowane zmiany i pozbyłam się jednego wesru. Muszę przyznać, że jestem pod wrażeniem wnikliwej analizy, skutkiem której wiersz zyskał w wymowie. Nie rozumiem zabiegu z kursywą; gdyby odnieść do cytatu, i owszem, jednak nie mam świadomości, abym kogokolwiek cytowała w tym wierszu. Bardzo dziękuję za rzeczowe odniesienie.
Lari Fari Opublikowano 16 Września 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 16 Września 2012 Nie umiem oddrażnić, pozostaje mi zatem jedynie podziękować pięknie za uwagę.
andrzej_barycz Opublikowano 17 Września 2012 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2012 Pierwsza strofa do przeredagowania. "Pęka na mapie" brzmi absurdalnie, gubienie "skali zapomnienia" ciągnie ten absurd dalej. "Pociąg do życia", to klasyka banału, "złamane wiatrem kochanie" trąci ckliwością. Do zachowania i uzupełnienia : zbiór pretensji tyje gubi się pośród fałdzistych słów zapomina kim jest z czasem pęka
Lari Fari Opublikowano 17 Września 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 17 Września 2012 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. cięcie iście męskie i tak dalekie od babskiego zamysłu; co ja poradzę, że i absurd, i ckliwość, i banału szczyptę dosypał Ktoś kobiecie, by mężczyznom było łatwiej sięgać do gwiazd :) Będę myśleć o tym.
Jacek_Aleksander_Mateusz_SOJAN Opublikowano 16 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2013 @Lari_Fari "biegnij córeczko jabłoni" - niezwykle nośny, związek frazeologiczny, sięgający biblijnego Genezis a przeniesiony po współczesną genetykę i psychologię - jest w tym i pochwała tradycji i triumf harmonii z losem, otoczeniem i przeznaczeniem; piękny wiersz! :) gratuluję!
Rekomendowane odpowiedzi