NOWA Opublikowano 6 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2012 na krześle siadł chłopiec wygląda przez okno a w gnieździe ptaszęta na deszczu wciąż mokną żal patrzeć jest na nie i smutno się robi maluchy są mokre i dość mają wody jak pomóc im można jak ulżyć ich doli od tego myślenia już głowa go boli lecz wreszcie chłopaczek na pomysł wpadł taki do domu zabiorę maleńkie te ptaki tak zrobił jak mówił zdjął wszystkie z gałęzi do domu je zabrał lecz nie chce ich więzić pudełko wyłożył szmatkami i watą jak mógł delikatnie położył je na to maluchy się tulą są teraz szczęśliwe jest widać wyraźnie na dziobkach tę minę lecz nagle usłyszał stukanie do okna to matka ich była jak one też mokra nie tylko od deszczu lecz chyba płakała o swoje maleństwa tak pewnie się bała więc wpuścił ją chłopiec do swego mieszkania jak była szczęśliwa gdy dzieci ujrzała szczęśliwa tak była jak wszystkie są matki gdy widzą bezpieczne kochane swe dziatki
Gość Opublikowano 7 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2012 Rymy niezwykle proste, ale czegóż więcej wymagać od wiersza przeznaczonego dla dzieci? Chyba tylko przekazu - ten wydaje się prosty, morał umieszczony na końcu nie sprawi nikomu problemów, ale dzieci lubią odczytywać całe utwory dosłownie, jak poradniki. A czy wpuszczanie mokrych ptaków do domu to dobry pomysł? Chyba niezbyt. Ah, i jako wiersz przeznaczony dla dzieci może być nieco zbyt długi, mały człowiek szybko się rozprasza.
Lilka_Laszczyk Opublikowano 7 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2012 Przyłączam się grona zadowolonych z wierszyka czytelników. Chociaż inaczej bym to spuentowała. Coś co dobre dla jednego niekoniecznie, jest dobre dla innego (choćby gatunku). Pozdrawiam ciepło Lilka
teresa943 Opublikowano 7 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2012 zabawnie i z morałem (dyskusyjnym jak zauważyła Lila), no i być może jak dla "dziateczków" trochę za długi, ale to takie tam moje... serdecznie pozdrawiam :)))) Krysia
Roklin Opublikowano 7 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2012 Zabawnie, sympatycznie i dla dzieci... Ujmujący wierszyk, nawet, jeśli jest trochę naiwny... Pozdrawiam :)
NOWA Opublikowano 7 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2012 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Oj, piękne Staś, piękne i nie koniecznie to z mercedesem i domem za 5 milionów. Najpiękniejsze są i najbardziej cieszą drobiazgi z których ono się składa takie jak, promyk słońca, kwitnący kwiatek, śpiew ptaków itd. Pozdrawiam serdecznie:)))
NOWA Opublikowano 7 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2012 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dziękuję Step za Twój humorystyczny komentarz na temat ludzi;))) oraz za wyśmienity. Pozdrawiam cieplutko:))))
NOWA Opublikowano 7 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2012 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Michale miło mi gościć Cię u mnie, dziękuję za wyrażenie swojego zdania na temat wiersza, lubię kiedy ktoś przekazuje prosto, konkretnie i jasno swoje uwagi. Pozdrawiam serdecznie:)))
NOWA Opublikowano 7 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2012 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.
NOWA Opublikowano 7 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2012 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dziękuję Krysiu za " takie tam moje" Ja zapisuję to co się ułoży samo gdzieś tam w mojej głowie, wydaje mi się, że tak jest dobrze i tak powinno być , więc zawsze po opublikowaniu jestem ciekawa zdania innych. Więc jeśli ktoś pisze konkretnie co widzi nie tak, bardzo mi pomaga. Pozdrawiam serdecznie:)))
NOWA Opublikowano 7 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2012 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Miło mi Roklinie, że tak odbierasz mój wierszyk, a że trochę naiwny, chyba taki musi być skoro taki się ułożył;))) Pozdrawiam cieplutko:)))
Kaliope_X. Opublikowano 8 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2012 Nowo, ładny wierszyk dla dzieci. Prosty i z przekazem. Muszę jednak również zwrócić uwagę na ilość zwrotek. Dzieci są niecierpliwe, być może trudno byłoby zatrzymać ich uwagę na długim wierszu. Trochę za dużo mi "jak-ów" i "tak-ów", np: tak zrobił jak mówił; szczęśliwa tak była jak wszystkie są matki etc.. Ogólnie pozytywnie odebrałam, sympatyczny utwór. pozdrawiam, in-h.
aluna Opublikowano 8 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2012 Przypomniałam i poczytałam dla przykladu wiersz Tuwima "Spóźnoiny słowik "- każdy doskonale go zna(abstrahując od treści) - czterozwrotkowy ale 14-sto zgłoskowiec (nie zawsze) i policzyłam wyrazy , to w trzech zwrotkach autorki mieści sie Tuwima jedna. Więc przekaz czytelny, łatwy w odbiorze , rymowany(lekki) , doskonale nadaje się dla dzieci , tym bardziej ,że traktuje o opiece(chłopiec), matczynej zapobiegliwości i trosce, ochronie środowiska naturalnego , dla mnie na plus! Serdecznie! Ja + P.S. Dzieci nie widzą tekstu , tylko słuchają przekazu! Jeżeli chodzi jak-ów i tak-ów to Kaliope ma racje , ale dla autorki , taka zmiana to nie sztuka.
NOWA Opublikowano 8 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2012 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dziękuję Kaliope za pochylenie się nad moim wierszykiem i miły komentarz, nie zwróciłam uwagi na te" jaki i taki", więc dziękuję, za zwrócenie mi uwagi, na pewno nad tym pomyślę. Jeśli chodzi o długość utworu rację ma Aluna, to nie długość wiersza jest ważna, tylko to, czy wiersz, bajka zainteresuje dzieci. A coś o tym wiem, przez 10 lat czytałam im masę wierszyków i bajeczek. Pozdrawiam cieplutko:)
NOWA Opublikowano 8 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2012 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dziękuję Aluno za tak obszerny i jednocześnie sympatyczny komentarz, jest mi bardzo miło z tego powodu. Pozdrawiam serdecznie:)))
Alina_Służewska Opublikowano 9 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2012 myślę tak: czy to chłopczyk czy dziewczynka włożą wierszyk NOWEJ do małego koszyczka zaniosą go do domu nie mówiąc nic nikomu sami wiersz przeczytają ptaszkami się zachwycając serdecznie pozdrawiam :)
NOWA Opublikowano 11 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2012 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dziękuję Alinko za miły wierszyk i równie serdecznie pozdrawiam:)))
Sylwester_Lasota Opublikowano 12 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2012 fajny :) no, to kiedy wydajemy? pozdrawiam serdecznie i do poczytania :)
NOWA Opublikowano 13 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2012 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Nie żartuję Sylwestrze w tym momencie, ja na 100% kiedyś wydam, chociażby dla sprawdzenia, czy to co mi się układa ma jakiś sens. Niech to będzie tylko jedna bajeczka, ale to zrobię. Ponieważ od lat param się biznesem, nie boję się nowych wyzwań. A co Ty myślicz na ten temat, oczywiście w swojej sprawie. No chyba, że wydamy jako nowi bracia Grimm, tzn. razem;)))) Pozdrawiam serdecznie:))))
Sylwester_Lasota Opublikowano 14 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2012 kiedyś wysłałem swoje wierszyki do wszystkich wydawnictw, które wydają poezję dla dzieci i które można znaleźć w sieci. odpowiedź we wszystkich przypadkach była podobna: dziękujemy :). tylko w WAM pani redaktor wykazała mi większe zainteresowanie dając nadzieję na publikację. niestety po kilkukrotnej wymianie maili wszystko ucichło. bardzo prostym sposobem jest wydanie na własną rękę. trochę to kosztuje, ale w ten sposób można wydać wszystko :). mi się jednak marzy osiągnięcie takiej wprawy, żeby pisane przeze mnie wierszyki budziły na tyle duże zainteresowanie, żeby ktoś chciał je wydać dla nich samych. no, wiadomo, że musi na tym zarobić :). myślę, że kiedyś zacznę wydawać. właściwie to przygotowuję się do drugiego podejścia. mam nieco inny pomysł niż poprzednio, ale potrzebuję trochę czasu, a z tym ostatnio u mnie bardzo krucho. życzę powodzenia, pozdrawiam i do poczytania :)
Rekomendowane odpowiedzi