Michał_Witold_Danecki Opublikowano 17 Lipca 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2012 Na dnie ciepłej zatoki starej Aleksandrii, ciemnym lesie, gdzie rosną doryckie kolumny, wśród leżących posągów porzuconej armii; śnią helleńskie legendy - o przyjściu - powtórnym. Słońce topi się w morzu jak czerwony kamień, ciągnie błękit w głębiny, do łąki podobne. Czarna Nut już nad wszystkim objęła władanie. Idzie suche powietrze, jej pustynny oddech. Minarety zamilkły. Proste stalagmity, zajaśniały przy świetle lampy Alladyna. Lecz to księżyc, jak rachmistrz, palcem gwiazdy liczy; drugą ręką, za cumy, boską barkę trzyma. Ale Re jest daleko, na pewno nie przyjdzie. Nieruchomo wpatrzony w latarnię Syriusza, będzie marzył, czekając na dobrą Izydę. Wiatr z Południa uciszył - nic się nie porusza. Tylko czas, na kamieniach opuszczonych świątyń, pisze wielką kronikę Kraju Czarnej Ziemi, bez pośpiechu. Wie dobrze, że dotąd nie skończy, póki starzy bogowie nie zasną zmęczeni
Mariusz_Sukmanowski Opublikowano 17 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2012 Fakt ,zrobiłem się senny.pozdr
Bajadera Opublikowano 17 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2012 wiersz przeładowany. przez to męczący w czytaniu. za dużo metafor, mitologicznych określeń. czasem mniej znaczy więcej pozdr:)
Michał_Witold_Danecki Opublikowano 18 Lipca 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2012 Dziękuję za wszystkie uwagi oraz komentarze. To dla mnie cenne wskazówki. Serdecznie pozdrawiamMichał Witold Danecki
Mariusz_Sukmanowski Opublikowano 18 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2012 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Panie Michale Witoldzie . Co pan chce usłyszeć? : że warsztat bez zarzutu ,że rytmiką wiersza bije na kilometr? Przecież to oczywiste.Mógłbym się tylko uczyć. Treść nudna, wtórna i ... starożytna.Gdyby chociaż brak końca ,bo przecież sny bywają rwane i nie tak oczywiste.Tyle serdeczności
Pomyłek_Stokrotny Opublikowano 20 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2012 Witam. Łatwo się wyprztykać, pisząc jak najbardziej poprawne, bez zarzutu wiersze. Przewarsztatowanie i reguły rozwalają poezję. Wiersz jest dobry. Ale zbyt grzeczny. Cholera;))) Sam szukam czegoś;))) Pozdrawiam.
Mirosław_Niewierszyn Opublikowano 22 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2012 Bardzo dobry warsztatowo wiersz. Zastanawiając się co napisać, zacząłem czytać komentarze. Może nie chciałbym tak obcesowo jak poprzednicy, bo wiersz mi się podoba, ale niestety muszę nieco przychylić się do powyższych uwag. Technicznie doskonała forma niesie zbyt odległą, a jednocześnie wtórną treść. I to chyba jedyna, jednak poważna uwaga do wiersza. Jeszcze raz podkreślam, pomimo to wiersz mi się podoba. Pozdrawiam.
Nata_Kruk Opublikowano 22 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2012 Mirosławie, pozwolisz, że "podepnę" się do Twojej opinii o wierszu, nie chciałbym powielać postu. Pozdrawiam Autora.
Michał_Witold_Danecki Opublikowano 23 Lipca 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2012 Poczytałem. Przemyślałem. Zgadzam się z Państwem. Nie zawsze świeci słońce nad głową. Serdecznie pozdrawiam: Pana Mariusza Sukmanowskiego, Pana Pomyłka Stokrotnego, Pana Mirosława Niewierszyna, Panią Natę Kruk Z wyrazami szacunku Michał Witold Danecki
Rekomendowane odpowiedzi