adolf Opublikowano 27 Czerwca 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2012 Przygarnij z ziemi wywłaszczoną miłość Na której zieleń sposobu nikt nie zna Jak dziobem, kwiatem, pośród barwnych piskląt Po gąsienice promieni wciąż sięga dorasta Aby odfrunąć skrzydłami rąk Do ciebie, zasiąść na włosach w wianek Nasze znaczenie w tajemnice zwiąż W ludzkim natręctwie nadawania znaczeń Gdy biała karta jakiejś zimy spadnie Przykryje rozdział przeczytany właśnie Odleci przed nią, wreszcie będąc kluczem Do czegoś więcej, do dziurki Księżyca Otworzy siebie na drugą półkulę Różowym ciałem nieoświetlonego Serca,
Anna_Para Opublikowano 27 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2012 Nawet po nowoczesnej modyfikacji sonet musi wyglądać: 4, 4, 3, 3. Proponuję więc inny układ strof:Przygarnij z ziemi wywłaszczoną miłość, na której zieleń sposobu nikt nie zna, jak dziobem, kwiatem, pośród barwnych piskląt, po gąsienice promieni wciąż sięga, dorasta. Aby odfrunąć przez skrzydełka rąk, do ciebie, zasiąść na włosach jak wianek, nasze znaczenie w tajemnice zwiąż, w ludzkim natręctwie nadawania znaczeń. Gdy biała karta jakiejś zimy spadnie, przykryje rozdział przeczytany właśnie, Odleci przed nią, wreszcie będąc kluczem, do czegoś więcej, do dziurki Księżyca, otworzy siebie na drugą półkulę różowym ciałem nieoświetlonego serca. Zaproponowałam także wyrównanie długości wersów. Niewiele zmieniam, a robi się z tego regularność. Ale to oczywiście tylko propozycja. Wiersz mi się podoba. Jest w nim kultura wyznania, zdarzają się piękne metafory, jak "wywłaszczona miłość". Jakkolwiek widzę usterki techniczne, doceniam delikatność, lirykę wyznania. Cieplutko, Para:)
adolf Opublikowano 28 Czerwca 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2012 Dzieki za wglad, caly czas mam pretnesje do siebie ze tak rzadko tu bywam :) no ale powoli czas sie rozrzedza i coraz czesciej bede mogl tu bywac jak kiedys :) co do wiersza dzieki za uwagi, przeanalizuje je i uwzgednie jak bede niedlugo poprawial, bo wiersz pisany byl w sposob od ktorego 1,5 roku temu odszedlem - czyli wieczorem cos mnie naszlo i spotanicznie tak od reki napisalem - obecnie bardziej jestem za analitynczmy skladnaiem wiersza, wiec ten wiersz napewno bedzie przeredagowany :) dzieki
innocenty_prędki Opublikowano 28 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2012 adolfie jak go poprawisz... to tylko na gorsze przecież on skończony ;) można to zrobić przez czytanie jego wielokrotne:)
Gość Opublikowano 28 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2012 Ja to już gdzieś czytałem a nawet chyba już lV część i tam komentarz napisałem. Poz.
Anna_Para Opublikowano 28 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2012 Wiersz nie jest skończony:) Wymaga poprawek w formie. Przede wszystkim - wyrównania do 12 zgłoskowca, później - jak wskazałam. Adolf wie, bo sonet to jego pasja:) Para:) Ps. Zaproponowałam poprawki, ale i tak w wersieAby odfrunąć przez skrzydełka rąk, zostało 10 zgłosek. ;)))))))))) może więc: przez skrzydła twoich rąk ??????
Sylwester_Lasota Opublikowano 30 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2012 ciekawie, chociaż rzeczywiście do dopracowania :) pozdrawiam i do poczytania :)
adolf Opublikowano 8 Lipca 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2012 Przygarnij miłość wywłaszczoną z ziemi Na której zieleń sposobu nikt nie zna koroną kwaitu, jak dziobem piskęlcym Po gąsiennice promieni wciąż sięga Aby odfrunąć na skrzydełkach rąk Do ciebie, zasiąść we włosach w ten wianek. Nasze znaczenie w tajemnice zwiąż W ludzkim natręctwie nadawania znaczeń Gdy biała karta jakiejś zimy spadnie Przykryje rozdział przeczytany właśnie Odleci przed nią, wreszcie będąc kluczem Do czegoś więcej, do dziurki Księżyca Otworzy siebie na drugą półkulę Różowym ciałem nieoświetlonego Serca,
Anna_Para Opublikowano 15 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2012 Adolfie, jest lepiej, ciągle jeszcze nierówno, więc nie pochwalę. Proponowałabym zmienić "dziurkę" Księżyca na zamek;) Cieplutko, Para:)
Rekomendowane odpowiedzi