Sylwester_Lasota Opublikowano 4 Czerwca 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2012 (edytowane) Jeż I Pewien jeż, wzdłuż i wszerz, ostrych kolców nosił gąszcz i ten gąszcz stroszył wciąż, bo tak ma w zwyczaju jeż.Jeż II Miał wśród jeżyn jeż mieszkanie. Choć zaprosił kiedyś gości, nikt nie przyszedł na spotkanie, więc żył ciągle w samotności.Jeż i kaktus Nocą spotkał jeż kaktusa. - Czemu bracie się nie ruszasz? Przecież nie ma tu nic złego, więc się rozwiń, mój kolego. Kaktus jakby jeża słyszał, wiatr nim lekko zakołysał, i nim przyszedł złoty świt, najzwyczajniej w świecie kwitł.Jeż i niedźwiedź Spotkał w lesie jeż niedźwiedzia. - Zjem cię jeżu na śniadanie. - Lepiej, misiu, połknij śledzia, ja ci w gardle kolcem stanę.Jeż i żmija Raz do jeża w odwiedziny, przyszła smukła panna żmija. - Tak cię kocham, jeżu miły... - Pani zbytnio mnie owija. Radzę trochę się odsunąć, bo nikt pani nie zaręczy, że przez wielką do mnie miłość, pani dziś się nie skaleczy.Jeżowe dylematy - Jeżu, jeżu! Co nam powiesz? - Tyle rzeczy mam na głowie. Czworo dzieci, dom i żona, hipoteka nie spłacona, nieudane w nocy łowy, na prąd cennik przyszedł nowy, a do tego, przecież wiesz, nastroszony ciągle jeż.Jeże na spacerze Raz, zmęczony, na spacerze, mały jeżyk rzekł do taty: - Na barana dzieci bierze baran tata, choć rogaty. - Chcesz, to wskakuj synku drogi. Wskakuj na mnie, na barana! - Jednak kolce, to nie rogi, pokłuł jeżyk brzuch... kolana. - Pójdę lepiej już na nóżkach, bo mnie teraz wszystko boli. - Widzisz jaką masz nauczkę! Przykład trzeba brać od swoich!Jeże na spacerze II W miejskim parku, na spacerze, raz spotkały się dwa jeże - Co u ciebie słychać jeżu - Jakoś leci, wciąż się jeżę.Jeżowe zebranie Zaproszono raz do Gdańska najważniejsze jeże państwa. Wnet przybyły na spotkanie jeże ważne niesłychanie. Jeże znawcy i aktorzy, piosenkarze, dyrektorzy, politycy i sportowcy, biznesmeni, naukowcy. Mieli zrobić coś ważnego, jednak nic nie wyszło z tego. Wszyscy byli w kolcach cali, więc się tylko unikali. Edytowane 6 Marca 2020 przez Sylwester_Lasota (wyświetl historię edycji) 2
Stary_Kredens Opublikowano 5 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2012 A śledź może stanąć ością , więc nie wiem czy to dobra alternatywa Jeżowe dylematy , czy to dla dzieci? Poza tym jeże żmije jedzą więc raczej zmija na jego widok umyka a nie lgnie z miłością Poza tym w wierszach dla dzieci rymy powinny być moim zdaniem dokładne i jeżeli częściowo są, a potem jest np. zaręczy - skaleczy to stanowi przykry dla ucha dysonans , dotyczy to również układu rymów patrz zwrotka pierwsza i zwrotka druga Pozdrawiam kredens
Kaliope_X. Opublikowano 5 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2012 Przygoda dźwiedzia i nie-jeża dźwiedź i nie-jeż po kryjomu zabawili się w znaczenia i nie mówiąc nic nikomu chcieli poznać jak się zmienia w przestawieniach skojarzenie, kropka, kreska, myślnik w słowie, czy się jeż w niedźwiedzia zmieni, a tamten z kolcem na głowie? w jeżo-zwierzu nie ma dźwiedzi, z dźwiedziem nie-jeż nic wspólnego, na swym miejscu nadal siedzą - "ż" i "dź" już znasz, kolego. :)) Lubię Twoje wierszyki dla dzieci, Sylwestrze (i nie tylko!) - choć z Jeżowiska również dorośli mogą sporo dla siebie wyczytać :) A mój wierszyk powyżej to, powiedzmy, poznawanie literek. Pozdrawiam serdecznie! in-h. 1
Sylwester_Lasota Opublikowano 5 Czerwca 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2012 Kredensie, dziękuję za czytanie i rzeczowe uwagi :). Chociaż nie ze wszystkimi się zgadzam, to obawiam się, że zasadniczo możesz mieć rację. Pozdrawiam :)
Sylwester_Lasota Opublikowano 5 Czerwca 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2012 Kaliope, dziękuję za zbawmy wierszyk :-). Bardzo fajny. Pozdrawiam :)
Baba_Izba Opublikowano 5 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2012 Dla mnie, jednym z czynników świadczących o tym, czy wiersz mi się podoba, jest ogólne odczucie po przeczytaniu. Czytałam Twoje 'jeże' z uśmiechem i dużą frajdą. Zaskoczylo mnie to, że w pewnym momencie się skończyły. Szkoda! Jak widać, wiersze nie tylko dla dzieci, choć uważam, że i dzieciom by się spodobały! Przesyłam uśmiech - baba
Roklin Opublikowano 5 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2012 Bardzo mi się podobały Twe jeżowe przygody. Wesołe, lekkie, pomysłowe, aż chce się do nich wracać. Pokażę znajomym dzieciom, na pewno im się spodoba... Ciepło pozdrawiam, do poczytania:)
Lilka_Laszczyk Opublikowano 5 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2012 Sylwestrze, Twoje wierszyki dla dzieci są sympatyczne i pouczające, jak to wierszyki dla dzieci. Jedna uwaga...wydaje mi się, że powstawiałeś za dużo przecinków w nieodpowiednich miejscach i masz jeden błąd ...nie udane....(ale to małe przeoczenie pewnie) Miło się czytało! Pozdrawiam serdecznie Lilka
Sylwester_Lasota Opublikowano 5 Czerwca 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2012 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. a Ty mnie zaskoczyłaś swoim komentarzem, Babo :). obawiałem się, że pierwszym zarzutem z jakim się spotkam będzie, że tych jeży jest za dużo :))). tym bardziej mi miło :) dziękuję i pozdrawiam :)
Anna_Para Opublikowano 5 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2012 Piękny cykl bajek, brawo, Sylwestrze:) Najbardziej mnie ujęła ta z dosłownym morałem: "Przykład trzeba brać od swoich". Brawo, brawo. Cieplutko, Para:)
aluna Opublikowano 5 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2012 Kolczasto i zabawnie się zrobiło, uśmiało mi się , i to chodzi ,wniosłes zabawny nastrój dzieciom i doroslym , zapadną w pamięci ,zabieram do ulubionych! Pozdrawiam! Wyszły sobie jeże na powietrze świeże. Jeden mówi "Wiosna!" A drugi "Nie wierzę." Jeż na jeża fuknął, jeżowym zwyczajem. "Wiesz ty chociaż po czym wiosnę się poznaje?" "Wiem. Po blasku słońca, po zapachu ziemi, no i po tym, że na spacer znów sobie idziemy". /Danuta Gellnerowa/
Sylwester_Lasota Opublikowano 5 Czerwca 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2012 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. najbardziej mnie ucieszy, jeśli kiedyś trafią do dzieci :). cieszę się z życzliwego przyjęcia. pozdrawiam i do poczytania :)
Sylwester_Lasota Opublikowano 5 Czerwca 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2012 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. błąd rzeczywiście był. poprawiłem. co do przecinków, to wydaje mi się, że z nimi jest tak, że zasadniczo wiadomo gdzie je trzeba stawiać, a nie do końca jest pewne gdzie nie, ale rozumiem Twoją uwagę, bo niektóre miejsca też wydają mi się za bardzo poprzecinane :). jeśli jakimś cudem uda mi się znaleźć wydawcę, to o przecinki nie będę się spierał. chociaż, z drugiej strony, mam świadomość, że żeby takiego znaleźć, to tekst powinien być bezbłędny, a jak widzisz, wpadki mi się zdarzają. dziękuję za czytanie i również serdecznie pozdrawiam :)
Sylwester_Lasota Opublikowano 5 Czerwca 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2012 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. dziękuję Anno, z Twojej strony, to naprawdę duży komplement. również cieplutko :).
Sylwester_Lasota Opublikowano 5 Czerwca 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2012 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. jeż się kłania i uśmiecha :)
Sylwester_Lasota Opublikowano 5 Czerwca 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2012 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. fajne :))), akurat tego nie znałem, chociaż sporo tej autorki czytałem :)(tzn. Doroty Gellner, bo chyba o nią chodzi :)). a wiosna w pełni i jeże wieczorami rzeczywiście spacerują i fukają :)
NOWA Opublikowano 5 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2012 A ja oczom nie wierzę że te maleńkie jeże znalazły tyle miejsca dla siebie w komputerze Świetnie Sylwestrze! podziwiam Twoją wyobraźnię za tyle pomysłów na wierszyki o jeżach. To ciekawe, że mogą skorzystać z nich również dorośli. Z całego serca życzę Ci, żeby ziściły się Twoje marzenia o ich wydaniu i rozpowszechnieniu wśród dzieci. Pozdrawiam:)
Sylwester_Lasota Opublikowano 5 Czerwca 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2012 uśmiecham się do Twojego wierszyka NOWA :) a dzieci rosną i stają się dorosłymi a dorośli są dorosłymi dziećmi :)))) dziękuje i pozdrawiam :)
Nata_Kruk Opublikowano 6 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2012 Było do poczytania i pochwalę całość. Niektóre, nie tylko dla dzieci... ;) Pozdrawiam i do... poczytania... :)
Rekomendowane odpowiedzi