Anna N. Opublikowano 26 Maja 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2012 Nie mogłem zrozumieć, lecz zapamiętałem puchar linearny trzymany spojrzeniem, jej apoteoza wyrażona ciałem, czar chwilą nasycił zgłodniałe marzenie. Już wiem że przygaśnie światło w pięknej bramie, rozchyli pozornie swe podwoje ramię. Gdy wrócę do miasta, usłyszę głos kata w plebejskim pokłonie - persona non grata...
Pomyłek_Stokrotny Opublikowano 26 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2012 Płynnie i fajnie się czyta. "jej apoteoza" nie bardzo kojarzę do czego. Wchodzi mi w klimat antycznej Grecji i sądów skorupkowych. Historia wypisz-wymaluj Tukidydesa;) Pzdrawiam. Tylko moja wariacja interpretacyjna;)
mefisto35 Opublikowano 26 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2012 Masz rację Pomyłek tą apoteozę bym wymienił bo czasu nie ma na szukannie znaczenia tego słowa. Reszta jest ok i rymy konkretne i rytm porządny;-)
aluna Opublikowano 26 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2012 Czytałam w warsztacie, ale widzę, że zmienilaś, i to na dobre! Ta apoteoza ...rzeczywiście obiera posmak czytelnikowi, a szkoda wiem że trudno ,nie wszystkie metafory szczególnie w Twoim wierszu wcale ,a wcale nie takie proste! Pozdrawiam!
Mirosław_Niewierszyn Opublikowano 27 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2012 Mówiąc szczerze, przywołał mi na myśl dwie osoby: Sokratesa i Jezusa z Nazaretu. Trochę ten puchar linearny zwodzi, bo kojarzy się z ceramiką wstęgową, czyli z okresem ok 5000 lat pne, ale jednak osobiście skłaniałbym się w kierunku tej drugiej postaci i opisu dokonanego przez kogoś obserwującego wydarzenia, np. przez któregoś z apostołów.
Anna N. Opublikowano 27 Maja 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2012 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. No cóż, każdy ma prawo do swojej interpretacji... ale Grecja? Dzięki bardzo)) Pozdrawiam
Anna N. Opublikowano 27 Maja 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2012 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. ...................................................)))))))))))))))))))))))))
Anna N. Opublikowano 27 Maja 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2012 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. No wiesz kochany, to akurat powinieneś ze szkoły pamiętać...))) Dzięki)
Anna N. Opublikowano 27 Maja 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2012 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dzięki bardzo za czytanie i uwagi, ale tutaj nie ma nic skomplikowanego. Jedynie myśli i uczucia autora jak w każdym zresztą wierszu. Serdeczności)
Anna N. Opublikowano 27 Maja 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2012 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dziękuję za czytanie i komentarz) Serdeczności)
Rekomendowane odpowiedzi