Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Stary człowiek i marzy

Rekomendowane odpowiedzi

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

A starość, najczęściej przychodzi nagle; póki człowiek zdrowy to młody. Potem: trach! Dobrze jest mnieć co wspominać, o czym marzyć w bujanym fotelu!
Kiedyś, odbierałam tę opowieść zupełnie inaczej (za dużo opisów, przemyśleń Santiago), teraz odkryłam na nowo, zafascynowała mnie.
Bardzo lubię również książki biograficzne, wiele dowiadujemy się o ludziach. W wersji filmowej też mi się podobało. Dziękuję, heej!
- baba

• Odpowiedzi 42
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Tak, opowieść wpadła mi ponownie w rękę przypadkiem, ku mojemu zdziwieniu, odkryła przede mną nowe obszary.
U E.H. nie podoba mi się jego zamiłowanie do corridy, czytałam, ale napawają mnie lękiem opowieści na ten temat. Cieszy mnie, że w Katalonii od stycznia br. obowiązuje prawny zakaz tych (moim zdaniem) barbarzyńskich widowisk. Dobry początek. To co jedni nazywają barbarzyństwem, inni - tradycją.
Corrida budzi we mnie najgorsze instykty: zawsze kibicuję bykowi; mało, cieszę się jak 'dowali' człowiekowi. Jaka to równa walka??
Dziękuję, uściski
- baba

Na temat corridy mam to samo zdanie i te same odczucia, Izbo. Ale E. H. z pewnością był świetnym pisarzem. To są dwie różne sprawy.
Jego zamiłowanie do wszelkich wojen, potyczek i zadym też jest kontrowersyjne. Lubił walkę i krew, lubił brać w tym udział, no i co zrobić.

Na temat corridy mam to samo zdanie i te same odczucia, Izbo. Ale E. H. z pewnością był świetnym pisarzem. To są dwie różne sprawy.
Jego zamiłowanie do wszelkich wojen, potyczek i zadym też jest kontrowersyjne. Lubił walkę i krew, lubił brać w tym udział, no i co zrobić.
Zgadzam się z Tobą Oxy! Staram się oddzielać te sprawy, dlatego go lubię czytać, w tym również krótkie opowiadania o corridzie,
(o wojnie domowej w Hiszpanii) pięknie opisane, ale mimo to, mam za złe wszystkim, którym takie widowiska się podobają. Jemu rówmież; nie jako pisarzowi ale jako człowiekowi.
Cieszę się, że coraz więcej ludzi protestuje przeciw wykorzystywaniu zwierząt przez ludzi, w różnych celach.
Buziaki
- baba