Baba_Izba Opublikowano 23 Maja 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2012 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. wesołe jest życie staruszka i Kabaret Starszych Panów! Dobrze kojarzysz! Miło, że tak myślisz o wierszu, dziękuję, serdeczności - baba
aluna Opublikowano 23 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2012 Witaj Droga Babo! U Ciebie ciepło ...tematem. a on zakochany po grób ,,źle skończył! A szkoda...wartościowi , wrażliwi ,nie radzą sobie z utraconą! I to: słowa bez znaczenia uśmiech wietrzeje rozpływa się obcym oddechem NIESAMOWICIE! Pozdrawiam serdecznie ! Hania
Baba_Izba Opublikowano 23 Maja 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2012 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dziękuję Haniu, trafnie określiłaś; nie wszyscy są w stanie unieść ciężar zmagania do końca. ON sam zdecydował o zakończeniu, jak w swoich utworach. Kiedy i jak. Uściski - Iza
Oxyvia Opublikowano 23 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2012 O tak, opowiadanie Hemingwaya mogłoby też mieć tytuł "Stary człowiek i marzy" - niewiele by to zmieniło w znaczeniu całości utworu, w jego przesłaniu. Bardzo mi się podoba Twój wiersz, Babo. Naprawdę mnie wzruszył. Życie jest do końca życiem, o ile tylko człowiek znajdzie w sobie siły (czyli chęci) do tego. Czasem niełatwo, ale zawsze trzeba marzyć - inaczej nic się już nie zdarzy.
szarobury Opublikowano 24 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2012 no tak, stary człowiek a może pozdrawiam ciepło :)
Zbyszek_Dwa Opublikowano 24 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2012 Witaj Babo :)nie jest łatwo unieść głowę resztką sił zmrużyć oczy bardziej wyczuć niż zobaczyć zarys ustzaczynam rozumieć Hemingwaya To takie moje zachwyty tym fragmentem i oczywiście całym, wzruszającym wierszem Szkoda, że nie ma możliwości zapluszenia :) Serdecznie pozdrawiam :)
Magda_Tara Opublikowano 24 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2012 nie jest łatwo unieść głowę resztką sił zmrużyć oczy bardziej wyczuć niż zobaczyć :* :*
Grażyna_Kudła Opublikowano 24 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2012 Wybrałaś Izo dobry jkawałek Hemingwaya, a odniesienie świetne! Pozdrawiam serdecznie. :)
Anna_Myszkin Opublikowano 24 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2012 Izo, choć wiersz zasmuca poczuciem rezygnacji, wrażeniem odchodzenia "stąd" w niedosycie, praktycyzmem peelki, to czytałam z niekłamaną przyjemnością, bo ładnie złożony, a tytuł daje nadzieję, że peelka nie do końca podda się tej akurat myśli Hemingway'a. Pozdrawiam :)
Baba_Izba Opublikowano 25 Maja 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2012 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Tak, czasem bardzo nie łatwo. Można wiele zrozumieć, ale tak naprawdę, wiedzą tylko ci, którzy tego doświadczają. Marzenia pomagają przetrwać. Rozumiesz to, Joasiu, dziękuję, uściski - Iza
Baba_Izba Opublikowano 25 Maja 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2012 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Trawestacja tytułu świadczy również o popularności utworu. Dzięki, że zajrzałeś. Pozdrawiam - baba
Baba_Izba Opublikowano 25 Maja 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2012 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Zbyszku, bardzo mnie cieszą Twoje słowa, jeśli wiersz kogoś wzrusza, lub zastanawia, to dobrze, spełnia jakąś choćby małą rolę w spektaklu - życie. Dziękuję, serdeczności - baba
Baba_Izba Opublikowano 25 Maja 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2012 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Jesteś, dziękuję, uściski - ba :)
Baba_Izba Opublikowano 25 Maja 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2012 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dziękuję za te przemyślenia; tak do końca, to nie jest wiadomo co podmiot liryczny miał na myśli. Możliwe, że potrafi zrobić z tym co jest - coś na swój sposób, jak Hemingway zrobił na swój, ale co? Intencją moją było postawić ten znak zapytania, otwierając wszystkie możliwości interpretacji z marzeniami w tle. Może to być czasem uśmiech bliskiej osoby. Ale również coś zupełnie innego. Dziękuję, serdeczności - baba
Baba_Izba Opublikowano 25 Maja 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2012 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Cieszy mnie, że tak uważasz. Cytat, rzeczywiście dobry, urzekł mnie swoją głębią i wieloznacznością. Z uściskami - baba
bazyl_prost Opublikowano 25 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2012 byle nie nachalnie się ślinić i czepiać, musi być temat by nie obrzydzić młodzieży
Baba_Izba Opublikowano 25 Maja 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2012 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Nie jestem pewna, czy dobrze zrozumiałam, ale zgadzam się w zupełności z Tobą, że cokolwiek na siłę 'wciskane' młodzieży (i nie tylko), budzi odruch buntu, doskonały sposób na obrzydzenie całkiem fajnych rzeczy. Dziękuję, że zajrzałeś, pozdrawiam - baba
Oxyvia Opublikowano 25 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2012 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Tak, czasem bardzo nie łatwo. Można wiele zrozumieć, ale tak naprawdę, wiedzą tylko ci, którzy tego doświadczają. Marzenia pomagają przetrwać. Rozumiesz to, Joasiu, dziękuję, uściski - Iza Ściskam serdecznie i życzę wszystkiego, co najlepsze, Izo.
Bolesław_Pączyński Opublikowano 26 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2012 Stary człowiek ma dużo czasu na marzenia i aby te marzenia były i oby były miłe, utwór świetnie to ukazuje:) Stary człowiek i morze dobry także w wersji filmowej. Z serdecznym pozdrowieniem:)))
Rekomendowane odpowiedzi