Trefnis Mazowiecki Opublikowano 7 Listopada 2004 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2004 Kupki liści Zgrabionych Pod drzewami tańczą Każdym podmuchem wiatru Uśmiechnięte Kolorowymi żyłkami Tulą się jeden do drugiego Skojarzone Swatem-grabiami Szczęśliwe nadzieją Jaką daje Ta chwila Gdy przykryte białą pierzynką Czekać będą na Urodziny nowego Gdy maleństwa będą im machać Gamą zieleni Wołając wesoło szelestem I kolorowy szelest zrodził szelest zielony
Anula Szczeblowska Opublikowano 7 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2004 "biała pierzynka" mnie rozwaliła. Przypomina bajki z serii "Poczytaj mi mamo" :) No i te kupki nieszczęsne... Ale może się czepiam, bo nie lubię jesieni?
Jacek_P. Opublikowano 7 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2004 Co racja, to racja. Zgrabione liście spersonifikowane w radosne oczekiwanie na nowe pokolenie? Zgrabiałe pod słodką, białą pierzynką radośnie czekają na odejście w humus? Wyraźnie mi to przedszkolaczkowo dźwięczy, żeby dzieci nie martwić wizją nieodwołalnego odchodzenia. Ale może dlatego, żem stary sceptyk i w odchodzeniu niewiele widzę radosnego? A kupki - też dla przedszkolaczków. One wiedzą dokładnie co to jest. Pozdrawiam. Ja-zrzęda-cek
pan_ktotam Opublikowano 7 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2004 do przedmówców się dołączę/ nie mam właściwie co dodać (w/w)
seweryna żuryńska Opublikowano 8 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2004 wbrew pozorom poezja, jak każda praca umysłowa, wymaga niezwykłej logiki i precyzji zgrabione liście nie tańczą, one mogą jedynie podrywać się bezskutecznie do lotu tańcza te spadające jak deszcz jesienny w nich jest radość lotu a te ulożone w wydmy złotobarwne odmierzają czas czas mroku kocham jesień i jej życiową mądrość pozdrawiam zatem życząc wiary i wytrwałości seweryna
Piotr Sanocki Opublikowano 8 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2004 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Jak nie? A jak trąba powietrzna przyjdzie ? :)) A wiersz słabiutki. Dobre intencje autora zginęły gdzieś pod białą pierzynką gruzawiska geniuszu artystycznego. Następnym razem proponuję zawołać architekta, bo takie samotne budowanie pałacu może się źle skończyć ;) Pomijając niedopracowania - w tym wierszu jest zalążek(choć nie ta pora roku) klimatu ;) Pozdrawiam serdecznie
seweryna żuryńska Opublikowano 8 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2004 drogi Piotrze a jak trąba powietrzna przyjdzie, to one przerażone rozbiegają się na wszystkie świata strony ... i nie tańczą bo nie ma w tym zachwytu muzyką... ukłony niskie ślę seweryna
Piotr Sanocki Opublikowano 8 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2004 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. A jak to będzie taka malutka trąbka powietrzna w środku zgarniętych liści? To będą wirowały - to byłby prawdziwy walc :) Pozdrawiam serdecznie
Rekomendowane odpowiedzi