Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Pentesilea

Rekomendowane odpowiedzi

nagły rumieniec poczytała za chorobę
która mogłaby przeszkodzić
przygotowaniom do wojny

nie dbała o łupy
bogowie i tak pomogą w znalezieniu dawcy

kapłanki perswadowały że nie warto
szukać szczęścia pod murami Troi
gdy sąsiedzi zacierają ręce

nocami gryzła wargi do krwi
aby w jednej piersi zmieścić kobiecość

Artemis odmówiła błogosławieństwa
oczom co błyszczały wbrew naturze

zdradę zawsze karze się śmiercią

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Ściąga.pl:

"Amazonki było to plemię kobiet wywodzące się od boga wojny Aresa oraz nimfy Harmonii. Mówiąc o terenach zamieszkałych przez nie, wymienia się ich kilka. Umieszczano je na Północy, na stokach Kaukazu, w Tracji, a także w środkowej Scytii. Wyróżniała je jedna cecha, były samodzielne i nie potrzebowały pomocy mężczyzn. Płeć przeciwna miała miejsce tylko jako sługa wykonujący niewolniczą pracę. Na czele Amazonek stała Królowa. Niektóre przekazy mówią, iż zabijały one lub okaleczały małych chłopców. Zostawiały przy życiu tylko dziewczynki. We wczesnych latach odejmowały jedną pierś, żeby nie przeszkadzała im w posługiwaniu się łukiem lub we władaniu włócznią. Przez ten dosyć dziwny obyczaj wzięła się ich nazwa, która oznacza „tą, która nie ma piersi”. Były istotami, które bardzo kochały wojnę.
W wielu opowieściach mówi się o podejmowaniu przez herosów greckich walk z tymi cudzoziemkami: przez Bellerofonta z rozkazu Iobatesa, a także przez Heraklesa, który otrzymał od Eurysteusa surową instrukcję udania się na brzeg Termodontu w Kapadocji i zdobycia tam przepaski Hippolyty, królowej Amazonek. Hippolyta bez oporu zgodziła się na oddanie Heraklesowi przepaski, ale Hera, zazdrosna o bohatera, postanowiła wzniecić bunt wśród Amazonek i Herakles był zmuszony zabić Hippolytę i wycofać się walcząc. W tych wydarzeniach towarzysz Heraklesa – Tezeusz, porwał jedną z Amazonek o imieniu Antiope. W ramach zemsty dzielne plemię kobiet wyruszyło na same Ateny. Rozbiły obóz na wzgórzu, które nazwane zostało później Areopagiem (Wzgórzem Aresa). Wojna przyniosła zwycięstwo Ateńczykom, którzy dowodzeni przez Tezeusza dzielnie radzili sobie zdesperowanymi kobietami. Były również przekazy mówiące o wysłaniu przez Amazonki do Troi kontyngentu wojsk pod wodzą królowej Pentesilei, aby wesprzeć króla Priama. Niestety Achilles zabił od razu Pentesileię, której ostatnie spojrzenie wznieciło miłość w jego sercu.
Bóstwem, którym Amazonki wyjątkowo czciły, była boginia Artemida. Mit o niej ma wiele wspólnych szczegółów przypisywanych wojowniczkom i łowczyniom. Amazonką przypisuje się założenie Efezu oraz zbudowanie dużej świątyni Artemidy."

Czytać, czytać (nie tylko tutaj) :)

Dzięki. Znam mitologię od dziecka. Imię królowej wypadło mi z głowy.
Czytanie...? Andrzeju na forum można być mędrcem w kilka minut.
Można stworzyć pozory. Można nic nie powiedzieć, aby uchodzić za mądrego.
Bardzo przypadło mi do gustu posługiwanie się tutaj ogólnikami i wytrychami. Podobnie jak i prawdy objawione.
Dzięki za odświeżenie mitu. Pozdrawiam.

Elea to autor :)
Wija, Ty paroletni bywalec tego forum też dyletant? W sumie mnie to nie dziwi.
Ależ drogi Andrzeju Kręty, jeżeli czegoś nie dopatrzyłem, to tylko w moim komentarzu zgubiłem z przed Eleą, powinno być z Eleą. Po prostu ja utożsamiam autorkę wiersza z tytułową bohaterką. Czyżby mi nie wolno było, bądź mi zabraniasz. Pozdrawiam

Wija, autor (którego przepraszam za wątki niezwiązane ściśle z utworem) to facet. W sumie nie mam nic przeciwko autorkom (tym bardziej ogólnie: kobietom) ale jednak wypada trzymać się rzeczywistości.

Dziękuję za komentarze oraz propozycję poprawki, którą przyjmuję.
Wiersz powstał w ubiegłym roku po lekturze dramatu Heinricha von Kleista pt. "Penthesilea". Autor inaczej zakończył ten piękny amazoński mit: Zakochana Penthesilea zabija Achillesa i popełnia samobójstwo.

Pozdrawiam - E.

Ten wers:
"nocami gryzła do krwi wargi "?
Nie za bardzo podoba mi się końcówka, głównie przez ton historiozoficzny (podmiot wszystkowiedzący najlepiej). Pewność odczytania tego, co zmieśiło się w jednej piersi oraz wyroków bogów i odwiecznych prawd losu - czy nie za wiele, jak na "skromnego" autora?
Pozdrawiam

Kiedy ja właśnie miałem (mam) takie bardzo wyraźne skojarzenia. Ten dwuwers właśnie o tym:

"nocami gryzła wargi do krwi
aby w jednej piersi zmieścić kobiecość"

Dlatego uważałem że "zdrada" winna być bez "stanu".
Może nie należy komentować innych ale zarzut dawniejbezeta wg mnie chybiony - i wersowy i autorski.

Kiedy ja właśnie miałem (mam) takie bardzo wyraźne skojarzenia. Ten dwuwers właśnie o tym:

"nocami gryzła wargi do krwi
aby w jednej piersi zmieścić kobiecość"

Dlatego uważałem że "zdrada" winna być bez "stanu".
Może nie należy komentować innych ale zarzut dawniejbezeta wg mnie chybiony - i wersowy i autorski.

Też tak skojarzyłem, ale widzę, że większość komentujących odnosi się jedynie do mitologii.

Hm. Z tym zawsze jest problem: z ukrytym domysłem :) "Większość" uważa, że pole do domysłu czytelniczego utworzone przez autora (nawet nieświadomie) to nic innego jak indolencja, bo wiersz musi być o czymś dosłownym. Wcale nie :)