Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

na użytek własny sfrustrowane myśli
o tobie archeologią kiedy z pustego w próżne
spontanicznie dla mnie
salomon
miewasz momenty homo ludens

facet powracam do korzeni tylko podlej
i podaruj mi jabłko
ten jeden raz na wypadek nieba
najważniejsze to mieć ideę
poza zasięgiem summa summarum ty

exegi monomentum aere perennius
czyli
wybudowałem pomnik trwalszy niż ze spiżu
tylko czy warto

co dwie jabłonie to nie jedna
jeszcze nie wiesz?
nawet jeśli się takim narodziłem
jeśli tylko bywam

po trzykroć kocham cię
mam swoje hobby poza tęsknotą
myślę o tobie

wszystko

Opublikowano

Jednak przedobrzyłeś. Bo nawet w pewnym sensie (może nawet na korzyść wiersza) mogło by się ostać tylko osiem ostatnich wersów, które też są swego rodzaju refleksją i takim sobie wyznaniem. Pozdrawiam

Opublikowano

Oj, mamy kilka grzybów w barszczu;)
Rozumiem, że to specjalna gra z motywami. Wierz mi, że tłumaczenie horacjańskiej maksymy jest naprawdę zbędne. Czyli: bez drugiego wersu
w trzeciej.

I zjadło się -u- w "perennius":)

Cieplutko,

Para:)

Plusknę później.

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

• Zarejestruj się. To bardzo proste!

Dzięki rejestracji zyskasz możliwość komentowania i dodawania własnych utworów.

• Ostatnio dodane

• Ostatnie komentarze

• @andreas Witaj Andrzeju, chyba się przepoczwarzam, troszkę na biel, troszkę na prozę, jakąś hybrydą się staję. Chyba lubisz ogrodowe prace, mnie tak mocno przymuszali, że teraz wystarczą mi kwiatki w doniczce lub ba balkonie. Te z balkonu zdjęłam i tak, bo wiatr u mnie tam  harcuje jak na Łysej Górze i zabiera płatki kwiatom - to dla mnie nie ma sensu. Pozdrawiam wzajemnie :)
    • @FaLcorN a ja jeszcze taka nieogarnięta... mam nadzieję, że zdążę ;)
    • @StraconyI to większość z nich. Bywa,że chciałbym swoją seksualność zmienić z hetero na homo i to właśnie z tego względu, ale jakoś nie mogę... Pozdrowionka.
    • @Migrena Wstydzą się oczu jeziora,                       pluskiem wody... nas woła! Pozdrawiam, wydaje się że patrzy?
    • Miłość! - jak jedwab - na ciele - spojrzeń, miraży nieskończenie wiele. Kwiaty majowe, głowa pochylona Szuka w Twych rysach rysu Apollona.   W objęciu, w uśmiechu, wśród gier, słychać cichy szelest, tylko cichy szmer, wśród słońca fanfar, wśród dzwonków, wśród tanów, tętni i wybrzmiewa pieśń wiosny łanów.   Dech rozedrgany a dłonie zwilżone, usta rozwarte a oczy zmęczone. Wzrokiem wodzimy po całej przestrzeni, sobą - jak ułomkiem chleba - karmieni.   Biel skóry, czerwień - wyrwana przed ciało, cisza świata, co krzyczy - mało, mało! Zerwać, wyszarpać, napoić, ukochać, zjednoczyć się, by potem znów szamotać.   Dwa pawie, pazury, mrok i tortury! Światło! Ach - to już! I choć nad rankiem słońce blaskiem wita, wśród nocy Erosa róża zakwita.   Porzuć myśli, porzuć słowo! Tylko w szeptach, różę pochwyć kurczowo - rwij ją w szale, chciej wyszarpać jej słodycz! Tylko gniew zachowaj - i krzycz!   12/02/2025
  • Najczęściej komentowane

• Dodaj nową pozycję...