Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

rzęsy nie trzepoczą
odkąd spadły z podłogi wiary

płomienie muskają spaloną zapałkę
podtrzymując główkę

ślady krwi na klamce
zamknęli za sobą

została tylko jedna Inna

schowali wzrok
w dziury kieszeni mowy

czuła drewno w sobie
idąc po wodzie

mimo to poszła - na dno

Opublikowano

Znowu bardzo krwista tematyka :) miło zobaczyć powrót, Twoje "zniknęcie w śmietniku" czytało mnóstwo ludzi - a i komentarzy było dużo :)
Sam wiersz podoba mi się zwłaszcza po pierwszych dwóch dystychach. Oni - żołnierze? przestępcy? wydaje mi się, że nie przesadziłaś z ciemnością (bo niewątpliwie ryzyko przesady jest, jak we wszystkich ciemnych próbach - mam na myśli tonację i nastrój). Plus i plusik. I ukłon.

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

• Zarejestruj się. To bardzo proste!

Dzięki rejestracji zyskasz możliwość komentowania i dodawania własnych utworów.

• Ostatnie komentarze

• Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Tak, owszem, zgadzam się z tobą, że rymy (1,2,5 zwrotka) z zakończeniami -chcie, -szce, -szcie gryzą się , ponieważ to rymy niedokładne — a jednak dopuszczalne pomimo braku w zgodności brzmienia i akcentu (rymy dokładne).   A co do metrum, w układzie sylab akcentowanych i nieakcentowanych, wszystko zdaję się być na swoim miejscu, jeśli chodzi wzorzec. Sam zobacz, proszę, choćby na przykładzie, który mi podesłałeś:   Wzięty pianista na dołku w Utrechcie _ _ ! / _ _ _ ! / _ _ _ ! / chciał sobie palce poćwiczyć ciut wreszcie. _ _ ! / _ _ _ ! / _ _ _ ! / Klawiszka miała łachotki, _ _ ! / _ _ _ ! / _ ! więc było słychać śmiech słodki _ _ ! / _ _ ! / _ ! co się po całym roznosił areszcie. _ ! / _ _ ! / _ _ ! / _ _ !   Legenda: _ - sylaby nieakcentowane ! - sylaby akcentowane __________________________________   U ciebie z kolei, rymy są dokładne (uśmiech), natomiast w metrum warto zajrzeć —  masz rozpiskę ___________________________________ Nie ma czego sobie gratulować, ponieważ limeryki nie są takie proste, jak nam się wydaje: (Źródło)

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Skarbnica wiedzy!   Pozdrowienia przesyłam i do zobaczenia się pod innym wierszem          
    • Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

• zagubiłem się w sieci plecionej na twój użytek wczoraj zaczęły wyrastać mi skrzydła nie zdołam ich ukryć przed wieczorem a mieliśmy pójść na kolację   może przypomnę sobie co lubię i zgrzeszę zanim przyjdziesz po swoje   tak mało czasu zostało do odkrycia imienia już zamykasz drzwi za którymi uśmiecha się do mnie samotność
  • Najczęściej komentowane

• Dodaj nową pozycję...