M_arianne Opublikowano 23 Marca 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2012 (edytowane) Na rozlewisku rybitwy wśród innych ptaków stada wodzą rej Tam w szuwarach zakładają swe gniazda śmigając zwinnie Krzykiem bronią swych praw do przetrwania Na skraju mojego miasta stworzyły swój ptasi świat odrodziło się wyroiło w słońcu pierzy się... lśni na stawie słychać radość w krzyku rybitwy w wibrowaniu bez przerwy prawie w wyciągniętych łabędzich szyjach w wiciu gniazd... na nowe wylęgi budzi zachwyt trzcin atmosfera stawu ptasie godowe jęki ~ 21 marca ~ Edytowane 2 Stycznia 2023 przez _Mari_anna_ (wyświetl historię edycji)
Sylwester_Lasota Opublikowano 23 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2012 kiedyś z bratem i kolegą popłynęliśmy na wyspę, którą opanowały mewy. to było coś strasznego. ptaki podkradały sobie jaja, a nie gardziły też pisklętami sąsiadów, które nieopatrznie oddaliły się od rodziców. na wyspie panował okropny harmider, a pokrywające wszystko odchody powodowały niesamowity fetor. naprawdę, to był bardzo, mówiąc delikatnie, nieprzyjemny 'świat'. przepraszam, że wyjechałem z takim obrazkiem, bo chociaż w wierszu nie ma oceny ptasiego świata, to wyczuwam pewien nim zachwyt, ale we mnie wywołał akurat to wspomnienie. kłaniam się i pozdrawiam ps:. lubię ptaki :), żeby nie było :)
Anna_Para Opublikowano 24 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2012 Marianno, zabrałabym "swe" i "swych", i już będzie fajny obrazek z refleksją, że natura broni się pięknie w zurbanizowanym świecie. Cieplutko, Para:)
Emmka_Szlajfka Opublikowano 24 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2012 jak to w grupie hierarchia musi być..ważne znaleźć swe miejsce. pozdrawiam:)
Nata_Kruk Opublikowano 26 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2012 Marianno, jak na rozlewisko i szeroko pojęty ptasi świat, za mało mi treści.. Słowo..śmigając.. razi w tym zestawieniu. Pozdrawiam... :)
Roklin Opublikowano 28 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2012 Dzicz... mniej dzika niż cywilizacja, bardziej zielona... Pozdrawiam :)
Rekomendowane odpowiedzi