Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Lustro mimowolnie odbija wnętrze duszy
gdzieś po drugiej stronie z upływem każdej chwili
przemijające kruche ciało

A owa skrajność nieśmiertelności i nieuchronnego końca
jest w gruncie rzeczy zabawna lecz jakże klarowna
połączenie z góry skazane na niezgodę

Tafla odbicia przepływa pomiędzy ramą a obiektem
przestrzeń pozornie wypełniona próżnią
tworzy pomost gdzie mistyka upada pod ciężarem żądz

Koleiny moment zadumy rachunku sumienia
zbyt często jedynie przerwa pomiędzy rautem
myśl boska wdeptana w codzienność

Kara to czy próba
mędrców odwieczna zgryzota
nagroda czy zguba
człowiek czy hołota
Opublikowano

Dziękuję Ci i również serdecznie pozdrawiam :-)
Myślę, że isotnym jest, by to co wylewamy na kartkę papieru było szczere i posiadało elementy autposji lub skrupulatnych przemysleń opartych na bacznej obserwacji i analizie :-) inaczej szkoda czasu dawcy i odbiorcy :-)

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

• Zarejestruj się. To bardzo proste!

Dzięki rejestracji zyskasz możliwość komentowania i dodawania własnych utworów.

• Ostatnio dodane

• Ostatnie komentarze

• @kultura_pop ... ale jutro jutro czeka i liczy   liczy na każdego człowieka  ... Pozdrawiam serdecznie Miłego popołudnia 
    • @Poezja to życie   Zamieściłeś tu mieści  całą teologię codzienności. Zacząłeś  od dwóch ciężkich równań - miłość jako cierpienie, życie jako trwanie - i zamiast z nimi polemizować, wyciągasz z nich logiczny wniosek - prośbę o chwilę oddechu. Czyli krótko, szczerze i z wdziękiem. Podoba mi się. :)  @Posem    Róże bez kolców istnieją! :)))) 
    • @Berenika97 sedecznie dziekuję. Twoje komentarze są jak promyki słońca, wpadaja nieoczekiwanie, rozjaśniają wiersze i dodają im blasku.  Serdeczności.
    • Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Bywa. I nie zwyczajny upał, i wiersz Sylwestra Lasoty. :)   Dzięki. Również :)
    • rozumiem, ze partycypujesz w rynku turystycznym. Mam dwa dyplomy z podróży są to symboliczne kartki na nic mi się nie przydadzą kogo interesuje ze byłem za kołem podbiegunowym i co z tego wynika ,ze tam byłem nic , to tylko doświadczenie  tego, to fakt! słowo kształcić -  1. «przekazywać komuś wiedzę, umiejętności» 2. «czynić starania, aby ktoś zdobywał wiedzę, rozwijał umiejętności» 3. «rozwijać cechy charakteru» podróże męczą jak robisz nawet te 4000km w ciagu miesiąca w podróży  pociągiem niby mało, ale daje się we znaki możesz doświadczyć ,wyciągnąć  wnioski obserwować- ale musisz mieć do tego narzędzia np na płaszczyźnie  intelektualnej. proste i puste doświadczenie podróżowanie- może jeszcze podróż samolotem? W  rurze upchanej  ludźmi nie dziękuję za takie lekcje!!! satysfakcja jest to ,ze no mżę jest wygodniej niż furmanka tymi nowymi pociągami.
  • Najczęściej komentowane

• Dodaj nową pozycję...