Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Zgłoś

• Niestety, Twoja zawartość zawiera warunki, na które nie zezwalamy. Edytuj zawartość, aby usunąć wyróżnione poniżej słowa.
    Opcjonalnie możesz dodać wiadomość do zgłoszenia.

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Przywróć formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Zarejestruj się. To bardzo proste!

Dzięki rejestracji zyskasz możliwość komentowania i dodawania własnych utworów.

• Ostatnio dodane

• Ostatnie komentarze

• @RomaNie będę powtarzać już tego, co napisał Migrena o cudach starożytnego świata.  Twój tekst jest niezwykle intrygujący. To jest wiersz-proces, wiersz-dekonstrukcja. Sam tytułowy zamysł – "Rozbijasz się na siedem cudów" – jest nie tylko obietnicą, ale metodą działania tego tekstu. Tekst jest pocięty jak intymna, ale też bolesna rozmowa. Wymaga od czytelnika wejścia w ten pofragmentowany świat i złożenia go na nowo. Pozdrawiam -y.   
    • @huzarc To wiersz bardziej filozoficzny niż emocjonalny, bardziej o strukturalnym Bogu niż o człowieku. Nie przemawia sercem, lecz świadomością, dlatego wydaje mi się  „zakręcony w słoiku”   
    • Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

@jan_komułzykant Może być. :) Dzięki za oglądnięcie i wysłuchanie. Pozdrawiam.
    • @huzarc Ten wiersz to kosmologiczna wizja. Stworzyłeś medytację na granicy fizyki, metafizyki i teologii, gdzie matematyczna precyzja spotyka mistyczne przeczucie. Najbardziej ciekawi mnie refren "I ja" – jak mantra przebija przez abstrakcyjne struktury, przypominając o świadomości obserwującej cały ten kosmiczny taniec. "Ja" - podmiot odkrywa, że jest fragmentem pękniętej symetrii i świadkiem jej multiplikacji. "Pierwotne pęknięcie symetrii" brzmi jak echo Big Bangu, moment gdy jedno stało się wieloma. A przecież to też metafora każdej ludzkiej świadomości – oddzielonej, szukającej powrotu do jedności, ale skazanej na mnożenie podziałów. Jest tu hermetyczna niejasność. "Oko Boga" jako samotny wers-wytchnienie w centrum tekstu - to zawieszenie – punkt obserwacji, który wszystko zawiera.
  • Najczęściej komentowane

• Dodaj nową pozycję...