Bolesław_Pączyński Opublikowano 5 Października 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Października 2011 Był to czas na grzybobranie wszystkie grzyby wysypały, kurki, gąski, rydze, kanie wybrać raz przywódcę chciały. Grzyby młode borowika szanują i uważają, stare grzybki zaś rydzyka tak jak ojca wciąż słuchają. -Nad czym Wy tak rozprawiacie? wykrzyknęła huba drzewna, już przywódcę we mnie macie nie zawiodę- jestem pewna. Maślak też ją sobie chwali -Ona to za nic ma skruchę i nigdy się nie użali choćbyś w łeb walił obuchem. Szumi cicho las dębowy -huba to grzyb zatwardziały grzybom pościnano głowy, nieścięte zrobaczywiały. A huba z drzewem się zżyła lecz o niej nie zapomnieli, chociaż twarda się zrobiła razem z drzewem ją wycieli.
MIGUEL Opublikowano 6 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2011 huba-buba piękne grzybokosy ... oby tak w sejmie i nie tylko ... sczyścili ;) pozdr. M
Ela_Ale Opublikowano 6 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2011 O, to wierszyk z głęboką aluzją, satyrą i z żartem. W dwóch chyba miejscach troszkę rytm utyka, ale ta strofka najbardziej przypadła mi do gustu: Grzyby młode borowika szanują i uważają, stare grzybki zaś rydzyka tak jak ojca wciąż słuchają. :))))))))))) Zręcznie pomyślane i fajne. Uściski ślę. Elka.
NOWA Opublikowano 6 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2011 Fajnie, wesoło i z przekazem:)) ale jeśli można poprawiłabym;)) maślak także hubę chwali ona za nic to ma skruchę nigdy też się nie użali choćbyś w łeb walił obuchem huba z drzewem zaś się zżyła lecz o niej nie zapomnieli Przepraszam, że się wtrącam, ale tu łamią się rymy. Nie wiem do końca czy moja propozycja też jest dobra. Pozdrawiam serdecznie!
Bolesław_Pączyński Opublikowano 6 Października 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Października 2011 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. W warmińsko- mazurskim susza słabe mamy grzybobranie w niedzielę do urn człek rusza jakie będzie głosowanie? Pozdrawiam.
Bolesław_Pączyński Opublikowano 6 Października 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Października 2011 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dziękuję za odwiedziny czasem trzeba też trochę satyry:) Koźlak wychylił się z trawy i znów zerka na rydzyka nie warto być zbyt ciekawym za rydzem wpadł do koszyka. Serdecznie pozdrawiam:)
Bolesław_Pączyński Opublikowano 6 Października 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Października 2011 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dziękuję za miła wizytę i propozycje zawsze się przyda. Opieńka hubie zazdrości na drzewo się wspięła lecz grzybiarka bez litości wprost na pniu ją ścięła. Serdecznie pozdrawiam:)
Waldemar Talar Opublikowano 6 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2011 Witaj Bolesławie - taki lekko polityczne to grzybobranie . Ale czyta się zabawnie mimo lekkich zgrzytów o których już ktoś wspomniał . Ja stawiam na rydza - swojski i smaczny ... pozd.rozbawiony Waldemar
Bolesław_Pączyński Opublikowano 6 Października 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Października 2011 Miło mi że Cię rozbawił. Rydz przechera i rudzielec bardzo dobry do zakąsek gdy go weźmiesz na widelec znakomity z niego kąsek. Pozdrawiam Waldemarze.
Ewa_Kos Opublikowano 7 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2011 Pasożyty tak mają; bywa, że giną razem z żywicielem. Grzybobranie właśnie się kończy, a więc temat na czasie. Uśmiechnęłam się wspominając moje przygody z grzybami:):) Pozdrawiam więc jesiennie, bo zimno za pasem:) E.
teresa943 Opublikowano 7 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2011 dowcipnie i na czasie, Bolku :)) grzybobranie wnet się kończy potem trza przebierać które grzybki w marynatę a które przekąsić - "teraz" serdecznie pozdrawiam - Krysia
efemeryda2 Opublikowano 7 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2011 Usmaczyłem się grzybkami w Twoim wierszu, klimatem też, bo z grzybami w naturze jak już ktoś zauważył, latoś licho. Pozdrawiam.
Bolesław_Pączyński Opublikowano 7 Października 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Października 2011 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Grzybobranie to swojego rodzaju przygoda a jesienią las jest taki barwny. Tak masz rację- taka huba drzewa mocno się czepiła lecz i na nią przyszła zguba kiedy drzewo ścięła piła. Pozdrawiam serdecznie:)
Bolesław_Pączyński Opublikowano 7 Października 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Października 2011 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. dziękuję lubię te jesienne spacery po lesie a zimą grzybem suszonym ze smakiem się zajadamy gdy jest dobrze przyrządzony dobry tez marynowany serdeczności Krysiu:)
Bolesław_Pączyński Opublikowano 7 Października 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Października 2011 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Pewnie-mamy w lasach suszę i grzybów ze świeczką szukać, lecz do lasu wnet wyruszę może będą-więc odpukać. Z pozdrowieniem.
Emmka_Szlajfka Opublikowano 8 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2011 gdzie ten las? na grzyby czas! deszcz popadał, może w mojej okolicy pojawią się w końcu grzyby. podoba mi się, szczególnie bardzo zgrabna druga strofa:), pozdrawiam:))
Bolesław_Pączyński Opublikowano 10 Października 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Października 2011 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dziękuję Emm miło mi że się podoba:) U mnie także deszczyk siąpi grzybnia tego potrzebuje niech niebo swych łez nie skąpi może grzybek wykiełkuje. Serdecznie pozdrawiam:)
Rekomendowane odpowiedzi