Anna Weronika Opublikowano 14 Sierpnia 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2011 Dnia ósmego nie mogłam łez odnaleźć powszednich Wszystko było tak spragnione człowieczej niedoli Na wiór wyschłe, mdłe, w zębach piszczące dostatkiem Pomyślałam, że śmierć przyszła za późno, o jeden dzień Dzisiaj błagałam, żeby ktoś zabrał cierpienie Zbyt wielkie było na tylu wątłych barkach I skończyło się, ustąpiło, rozmyło nagle A teraz jest nas tylu samotnych, na pięknej łące Wąchamy bezwonne kwiaty, ich płatki siorbią naszą krew Oto mamy nasze niebo, karykaturę pragnień Widzimy rzeczywistość jak przez szybę Chciałoby się ją rozbić, skaleczyć, poczuć znów coś wielkiego...
Gość Opublikowano 15 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2011 Ten pierwszy wers jak na mój gust jest "wybitnie" inwersyjny i kładzie na wejściu formę. Czy nie lepiej brzmiało by: "Ósmego dnia nie mogłam odnaleźć powszednich łez" ? Pozdrawiam.
Marek M Opublikowano 15 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2011 Cierpienia, pragnienia. Niech się skończy, niech wróci. Postrzępione uczucia, odczucia.
Biała Lokomotywa Opublikowano 15 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2011 Łzy, cierpienie, błaganie, krew, śmierć - dramatyzm zbyt dosłowny, niedobry w odbiorze. Do wywalenia słowo "tak" z pierwszej strofy, "człowiecza niedola" - przestarzały zwrot, ale ogólnie proponuję unikać takiego stylu i inwersji. Ale myślę, że potencjał jest i wystarczy tylko pisać, pisać:) Pozdr.
Ela_Ale Opublikowano 15 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2011 Wzniosłość "ołtarzna" jest niepotrzebna, trochę śmieszy. Ale emocje grają! Trzeba to wykorzystać i ...czytelnik prosi o szansę! Pozdrawiam. E.
Nata_Kruk Opublikowano 15 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2011 Pierwszy wers, jak pisze Popsuty, zdecydowanie do poprawy. Biała L. wspomina o.. dramatyzmie zbyt dosłownym.. ma rację. Dla mnie z całości to:Oto mamy nasze niebo, karykaturę pragnień Widzimy rzeczywistość jak przez szybę Chciałoby się ją rozbić, skaleczyć, poczuć znów coś wielkiego Pozdrawiam Aniu... :)
Anna Weronika Opublikowano 19 Sierpnia 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2011 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Może rzeczywiście w odbiorze czytelnika wers ten z taką poprawką zdaje się bardziej poprawny. Tylko ja nie zawsze zwracam uwagę na takie szczegóły. Niemniej zauważam, że to przeszkadza. Dziękuję za cenną uwagę. Pozdrawiam.
Anna Weronika Opublikowano 19 Sierpnia 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2011 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Rozumiem Marku, że do Ciebie te emocje nie trafiają w wierszach? Albo akurat nie trafiają te w moim... Dziękuję za komentarz. Pozdrawiam.
Anna Weronika Opublikowano 19 Sierpnia 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2011 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Będę zatem szperać głębiej, aby nic nie było zbyt dosłowne. Dziękuję Lokomotywo za zachęte do pisania. Pozdrawiam.
Anna Weronika Opublikowano 19 Sierpnia 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2011 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Jeśli czytelnik prosi, to czuję się zobowiązana Elu:) Dziękuję. Pozdrawiam.
Anna Weronika Opublikowano 19 Sierpnia 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2011 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dziękuję za komentarz, cieszę się, że znalazłaś jednak coś dla siebie:) Pozdrawiam.
Rekomendowane odpowiedzi