Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zdycham w kanale - jak ten szczur
A mógłbym pod jabłonią, w słońcu ...
Tak boli! Ale dość tych bzdur
Jak mówił "Rudy" - "Słuchaj Jędrusiu
To przecież o nas kiedyś, w końcu
Tysięczny rano zaśpiewa chór"

A tu tak ciemno ... Mamusiu!

......................................................................
......................................................................

Napisałem, zainspirowany wierszem Krzysztofa Kuruca
"Kiedy pora umierać" - Dziękuję:)

A temat wybrałem mi bliski, bo także miałem w rodzinie powstańców,
którzy w większości nie doczekali końca wojny.
Jeżeli chodzi o mnie, to uważam, że po tylu latach spędzonych pod hitlerowskim butem, powstanie MUSIAŁO wybuchnąć.
Bo jak do Warszawy weszli by Rosjanie, to i tak Polacy stanęli by
do walki.
Tylko szkoda tylu ofiar i tego pięknego miasta.

Opublikowano

Mirabelko - to jeszcze chyba nie wiersz, to dopiero temat do rozwinięcia. Może kiedyś do tego wrócę.
W Twoim wierszu także zauważyłem dbałość o poszukiwane słowo.
To ważne, bo ono może być jak pocałunek, lub jak kamień!
Ale piszę też dłuższe utwory:

www.poezja.org/debiuty/viewtopic.php?id=101447

czy

www.poezja.org/debiuty/viewtopic.php?id=83343

Zapraszam - Marek

Opublikowano

Marku,
Napisałeś, że powstanie MUSIAŁO wybuchnąć.
Oczywiście. Natomiast kiedy weszliby sowieci - gdyby powstanie nie wybuchło - to walki byłyby nieprawdopodobnie zacięte, a sowieci wymordowaliby wszystkich jak leci tak, jak to robili na kresach wschodnich: i żołnierzy i cywili.
Co by nie było, to i tak byłaby zagłada Warszawy i jej mieszkańców.
HItler kazał wrócić się do Warszawy dywizjom wycofującym się, a potem "za karę" rozkazał unicestwić miasto, a Stalin patrzył się na to z satysfakcją.
Oddziały, które szły z całej Polski - to były naprawdę duże siły liczące tysiące żołnierzy AK, ale rozproszone, bo ze wszystkich kierunków - na pomoc Warszawie, były zatrzymywane przez Niemców, a głównie przez sowietów w walce. Co robili potem sowieci z tymi żołnierzami?
Jeśli ktoś zna historię, to sobie sam odpowie.

Opublikowano

Marku - Sowieci i Ukraińcy z pro-niemieckich oddziałów RONA pacyfikowali pod koniec Powstania ludność Warszawy.
Dowodził nimi pół-Polak Bronisław Władysławowicz Kamiński - wyjątkowa szuja. Pozwalał swoim bandyckim oddziałom na takie rzeczy - że sami Niemcy skazali go na rozstrzelanie!

Oczywiście i po wojnie byli AK-owcy nie mieli lekkiego życia, dopiero po 56' mogli żyć względnie spokojnie.

Powstanie - to temat rzeka, i na pewno jeszcze przez lata będziemy o tym dyskutować.
Jeden z dowódców Powstania Tadeusz Pełczyński (Grzegorz) , zapytany po wojnie o sens Powstania odpowiedział:
"I zapaliłem ten wielki pożar po to, by jego blask prowadził przyszłe pokolenia. Udało mi się wykopać przepaść - na co najmniej 10 pokoleń - między narodem polskim i rosyjskim".

Nie przewidział jednak, że właśnie od Rosjan będziemy częściowo zależni gaz i ropa.

Ale już niedługo :)) Łupniemy ich łupkami!

Pozdrawiam - Marek

Opublikowano

Marku,
Jak zwykle chcielibyśmy normalności.
Tak nie jest. Już UE zastanawia się (inspiracja Niemiec), jak przeszkodzić Polsce w eksploatacji łupków.
Eksploatacja łupków w Polsce, to zmiana relacji cenowych gazu w regionie, a to podkopuje sens ekonomiczny inwestycji rurociągu przez Bałtyk dla Rosji i Niemiec.
Nic się nie zmieniło. Ogromny strach przed Moskwą połączony z uwielbieniem tego kolosa.
Jak zwykle "alianci z UE" mają nas gdzieś, bliższa koszula ciału, a my wejdziemy do strefy EURO staraniem wiadomego ugrupowania i dopiero wtedy padnie nasza gospodarka i finanse.
Przykro, smutno i straszno.